Kadir Topbaş: 16,3 milyar lira yatırım yapacağız 

Güncelleme Tarihi:

Kadir Topbaş: 16,3 milyar lira yatırım yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 20:13

İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin  16,1 milyar lira olarak belirlenen 2016 yılı bütçesi, İBB meclisinde 62 ret oya karşın 154 evet oyuyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Bütçede aslan payı 8 milyar 42 milyon lira ile ulaşıma ayrılırken, çevreye ayrılan yatırım 5,8 milyar lira olarak açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclis’inde yaptığı bütçe konuşmasında,  uluslararası kredi kuruluşlarının İBB’nin kredi notunu yükselttiğini ifade etti. Topbaş, bütçenin İSKİ ve İETT ile birlikte 24 milyar liraya, tüm şirket cirolarıyla birlikte  Konsolide Bütçe’nin 38,6 milyar liraya ulaştığını, yatırıma da 16,3 milyar lira ayırdıklarını söyledi. Topbaş, geçtiğimiz  11 yıl içinde İstanbul’a toplam 69,4 milyar lira yatırım yaptıklarını, 2016 sonunda bu yatırım toplamının 97,6 milyara ulaşacağını belirtti. Topbaş, 2016 yılı sonunda yaklaşık 7 milyon kişinin metroyu kullanmasını hedefledikleri ve  2019 yılında ise bu sayıyı 11 milyon kişiye çıkartmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

KREDİ KURULUŞLARINDAN İBB’YE TAM NOT

Topbaş, konuşmasında Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu FITCH’in İBB’nin uzun vadeli kredi notunu yükselttiğini, Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR’nin ise İBB’yi en yüksek düzeyde yatırım yapabilir kategoride gösterdiğini söyledi. Topbaş, Hazine garantisi olmadan sadece Başkan olarak kendisinin imzasıyla Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlardan metro kredisi aldıklarını hatırlattı.

2 METRO HATTININ YAPIMINA BAŞLANIYOR

Topbaş, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir’den geçen 13 kilometrelik Ataköy-İkitelli Metrosu ile Ümraniye, Kadıköy ve Ataşehir’den geçen yine 13 kilometrelik Bostancı-Dudullu Metrosu’nun ihale ve sözleşme süreçlerini tamamladıklarını ve önümüzdeki haftadan itibaren yapım aşamasına geçeceklerini söyledi.

10 METRO HATTI EŞ ZAMANLI START ALACAK

2019 yılı sonunda İstanbul’un 483 kilometre raylı sisteme kavuşacağını vurgulayan Topbaş, 2016 yılında raylı sistemlerde tarihi bir hamle yaparak 10 metro hattının yapımını başlatmayı hedeflediklerini açıkladı. 2016’da 3. Havalimanı için 2 ayrı metro hattında ve 3 Katlı Tüp Geçiş projesinde somut adımlar atılmış olacağına da dikkat çeken Topbaş, göreve geldiklerinde 45 kilometre olan raylı sistem hattını 145 kilometreye çıkardıklarını hatırlattı. Topbaş, 2016 yılı projelerini şöyle açıkladı: “49 kilometre metro inşaatımız devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın yapımına başladığı 72 kilometrelik metro hatlarıyla birlikte İstanbul’da toplam 121 kilometre raylı sistem inşaatı hızla sürüyor. İhalesi yeni tamamlanan 27 kilometrelik hat ile ihale hazırlıklarını sürdürdüğümüz 102 kilometrelik hattı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ihale hazırlıklarını sürdürdüğü 88 kilometrelik hatlar da 190 kilometreyi buluyor. Bütün bu hatların toplam uzunluğu 483 kilometre. Şu anda 10 bin civarında insan metrolar ve atıksu tünelleri için yeraltında çalışıyor.” Bu 10 hat arasında bulunan Eminönü-Alibeyköy Tramvayı’na 2016’da başlayacaklarını, hattın yanında bisiklet yolunun da yer alacağını dile getiren Topbaş, “Böylece bu güzergahta otobüslerden arınmış çok farklı bir doku ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 İSKİ ARTIK KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Topbaş, su ve atıksu arıtmalarında kullanılan elektrik nedeniyle en büyük enerji tüketicisi konumundaki İSKİ’nin, kendi enerjisini üreteceğini söyledi. Topbaş, “2016 yılında başlayacağımız projeyle İSKİ, rüzgar ve güneş enerji santralleri kurarak enerji üretmeye başlıyor. Su kesintilerinin çoğu elektrik kesintisinden yaşanıyor. Bundan dolayı İSKİ bu sıkıntılara bir daha düşülmemesi için dev jeneratörler aldı”dedi. 

DENİZ SUYUNDAN İÇMESUYU

İstanbul’un barajlarının dolu olduğunu belirten Topbaş, Melen 3 İsale Hattı ile Melen Barajı’nın 2016’nın sonunda tamamlanacağını, ancak İstanbul’a ileri su teknolojisini getirmek adına deniz suyundan içme suyu elde etmek için çalışma başlatıp, yakında da ihalesini yapacaklarını belirtti.  Topbaş, İSKİ havzalarında  1994’ten bugüne yaklaşık 30 milyon metrekare alanın kurtarılarak yeşillendirildiğini vurgulayan Topbaş, kendi dönemlerinde 2 bin 200 bina yıkıp, değer artışlarını hesaplamadan dahi kamulaştırmaya 3 milyar lira harcadıklarını söyledi. 

Haberin Devamı

2016 İLERİ BİYOLOJİK ARITMADA HASAT YILI

İleri biyolojik arıtma tesisleri için 2016’nın tam bir hasılat yılı olacağını dile getiren Topbaş,  Büyükçekmece, Selimpaşa-Silivri ve Çanta ileri biyolojik arıtma tesislerinin gelecek sene devreye gireceğini söyledi. Tuzla, Baltalimanı ve Yenikapı ileri biyolojik arıtma tesisleri için de ihaleye çıkılacağını belirtti.

11,5 YILDA 189 KİLOMTERE DERE ISLAHI

Dere ıslahlarında da ciddi mesafe kat ettiklerini aktaran Topbaş, 2004’e kadar 251 kilometre dere ıslahı yapıldığını, 11,5 yılda 189 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdiklerini ve 90 kilometrelik dere ıslah çalışmasının da devam ettiğini anlattı.

 KURBAĞALIDERE

Haberin Devamı

Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarında sona yaklaşıldığını müjdeleyen Topbaş, yeraltında metro yapar gibi TBM makineleriyle tünel inşa etiklerini, ıslah çalışmasında bugüne kadar 185 milyon lira harcadıklarını ve çalışmanın toplam 364 milyon liraya mal olacağını kaydedip,  kendilerini eleştirip “Bırakın biz yapalım” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’a da “Hadi buyrun yapın” diye meydan okudu. 

3. HAVALİMANI’NI KATI ATIKLA ISINACAK

Topbaş, katı atık bertaraf teknolojisinde İstanbul için yeni bir dönüm noktasının geldiğini belirterek, “Japonya, Amerika ve Almanya başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki teknolojiyi barındıran Odayeri Katı Atık Yakma Tesisi için son aşamaya geldik. Burada çevreye zarar verilmeden günde 3 bin ton katı atık bertaraf edilecek. Üretilen enerjiyle 1,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı ve 3. Havalimanının ısınma ihtiyacının yarısını karşılanacak. Bu çevreci projenin ekonomiye katkısı da çok büyük olacak. İleride bu tesislerin sayısını arttıracağız” dedi.

Haberin Devamı

KÜÇÜKÇİFLİK PARKI PROJESİ

Topbaş, Maçka Küçükçiflik Parkı’nın karşısındaki arazinin üstündeki binaları da yıktıklarını ve bu arazinin de yeşil alan olacağını söyleyip, o vadide hiçbir yapının olmayacağını belirtti.  

200 YENİ PARK

İstanbul’da 5’er bin metrekarelik altları otopark üstü yeşil alan olan en az 200 yeni park çalışmasıyla ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor. Yoğun yapı adaları içerisindeki bazı bölgelerde yapacağımız bu parklar birleştirilerek 10 bin metrekareye de çıkabilir. 

 İGDAŞ HALKA SATILACAK

İstanbul’un marka değeri olan İGDAŞ’ı da İstanbul halkına arz edeceğiz. Dünyada olmayan bir yöntemle öncelik abonelerin olacak. Devrim niteliğinde bir kararla bu şirketimizi halkımıza açacağız. Vakti geldikçe diğer şirketlerimizi de halkımızla paylaşacağız.

İBB’DEN İSTANBULLULARA PARA CÜZDANI

İBB şirketlerinin de 2016’da bir çok yeniliğe imza atacağını belirten Topbaş, Belbim’in İstanbulkart’ı elektronik para kartı haline getireceğini vurgulayıp, “Kredi kartı değil, bir cüzdan, nakit para gibi her yerde geçebilecek bir kart. İnsanlarımız bu kartla rahatlıkla her yerde alışveriş yapabilecek” dedi. İmar AŞ’nin gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketine dönüşeceğini, bununla ilgili adımları attıklarını anlatan Topbaş, Halk Ekmek’in  ekşi mayadan ekmek üreteceğini, 6 yeni cep otoparkının yapımına başlayacaklarını, Beltur’un işleteceği nostaljik yandan çarklı vapur yapacaklarını, İstanbulluların restoran ve kafe hizmeti verecek bu vapurla nostaljik seyahat de yapabileceğini, Kiptaş’ın da 2016’da 10 bin konut hedefi koyduğunu anlattı.

1000 YENİ OTOBÜS

2016’da İstanbul’a 1000 yeni otobüs daha alarak yolcu yoğunluğunu azaltacaklarını ve yeni hatlar açacaklarını müjdeleyen Topbaş, engelli vatandaşların kullandıkları araçları tamir eden bir birimin de hizmet verdiğini kaydedip, İstanbul’a yönelik projeleri şöyle sıraladı: 

KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANI GELİYOR 

Kentsel dönüşüm konusunda  İTÜ ile birlikte Stratejik Plan hazırlıyoruz. Uygulamaya dönük master planı yapıyoruz. İstanbul’un gece görünümünü çok daha güzel hale getirmek için Aydınlatma Master Planı’nı hazırlayarak, anıtsal yapılar ve tarihi eserler başta olmak üzere, şehri farklı noktalardan aydınlatacağız.

 MİNYATÜRK’TAN SONRA MINAWORLD 

Yenikapı’da Mimiatürk’ün iki katı büyüklüğünde Miniaworld’u kuruyoruz. Projelendirme bitti. Yine Yenikapı’ya Feshane etkinliklerini taşımak için 9 bin metrekarelik, gerektiğinde bölünebilen modern bir çadır kuracağız. Fuarlara, sergilere ev sahipliği yapacak bu alan etkinliklerin de merkezi olacak. Topkapı Kent Müzesi’nin yapımına başlıyoruz. Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanları’nın restorasyonu bitti. Buraları müze yaparak turizme açmayı hedefledik. Haliç Tersanesi’nin bulunduğu noktada Bilim Teknoloji Müzesi kurma çalışmamızın projelendirmesinde son safhaya geldik. İstanbullular ve turistler için park ve meydanlarda var olan ücretsiz interneti de yaygınlaştırıyoruz. Otobüslerimizin tamamında ücretsiz internet olacak.” Başkan Kadir Topbaş’ın konuşmasının ardından Belediye Meclisi’nde grubu bulunan partilerin temsilcileri İBB’nin 2016 Bütçesi ile ilgili görüşlerini belirtti. Değerlendirmelerin sonunda oylanan İBB’nin 2016 Yılı Bütçesi 154 kabul, 62 ret oyuyla kabul edildi.

2016 YILINDA YAPIMINA BAŞLANACAK HATLAR

Göztepe – Ataşehir – Ümraniye, Çekmeköy – Sultanbeyli, Çekmeköy – Taşdelen-Yenidoğan, Kaynarca-Tuzla, Pendik – Kaynarca, Bağcılar – Halkalı, Başakşehir, Kayaşehir, Mahmutbey, Bahçeşehir, Yenikapı – Sefaköy, (Devamını Beylikdüzü’ne Ulaştırma Bakanlığı yapacak), Eminönü – Alibeyköy (Tramvay).

5 YENİ KARAYOLU TÜNELİ DAHA

Dolmabahçe – Levazım, Levazım – Baltalimanı – Baltalimanı – Ayazağa, Ayazağa – Çayırbaşı, Sarıyer –Zekeriyaköy. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!