Topal soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Topal soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın kasası olarak bilinen Aliye Kaya'nın çıkar sağlamakla suçladığı politikacı ve bürokratlar iddiaları reddetti. İstanbul DGM Savcılığı ise Gürpınar, Aküzüm, Dağlı, Göymen ve olayda diğer adı geçenler için soruşturma başlattı.

İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı, öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın Ankara Temsilcisi Aliye Kara'nın ifadelerinde adı geçen politikacı, bürokrat ve polis müdürleri hakkında soruşturma başlattı.

Savcılığın, Turizm eski Bakanları ANAP'lı İlhan Aküzüm, CHP'li İrfan Gürpınar ve DYP'li Orman eski Bakanı Halit Dağlı ile Turizm eski Müsteşarı Korel Göymen başta olmak üzere, Aliye Kara'nın adını verdiği bütün isimleri, tek tek çağırarak ifadelerine başvuracağı belirtildi.

KÜLLİYEN YALAN

Bu arada, Topal'ın mali işlerine bakan Aliye Kara'nın rüşvet almak ve çıkar sağlamakla suçladığı politikacılar, bu iddialara şu yanıtları verdi:

İrfan Gürpınar: Bodrum Regal Otel'i yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği için 1995'te bakanlığım döneminde mühürlettim. Bu kumarhane için Turizm Bakanlığı'na ödenmesi gereken 8 milyar liralık katkı payı ödenmemişti. Aliye Kara bana gelerek, borcun taksitlendirilmesini istedi, kabul etmedim. Parayı ödediler ve ben de Muğla Valiliği'nden mührün kaldırılmasını istedim.''

Gürpınar'ı Bodrum Regal Otel hakkındaki mühürleme ve borç ödemesi konusundaki sözlerini dönemin Muğla Valisi olan ANAP Muğla Milletvekili Lale Aytaman da Hürriyet'e doğruladı. Aytaman, mühürlemeden dolayı, kendisine de Topal'dan dolaylı tehditler geldiğini söyledi.

İlhan Aküzüm: Topal'ı tanıdığında bakan, hatta milletvekili bile değildim. Tanıştığımız dönemde de benden en ufak bir talepleri olmadı. Tanıdığım dönem 1991-96'ya denk gelir o zamanda siyasi hiçbir güçüm yoktu. Partim iktidarda değildi. Topalların tesislerinde ücretsiz olarak misafir de edilmedim.

Korel Göymen: 1994 yılının Ocak ayında SHP'den Ankara büyükşehir belediye başkan adayı olunca müsteşarlık görevden ayrıldım. Sözkonusu otel ruhsatı, bundan tam 6 ay sonra, 17 Haziran 1994 tarihinde verildi. İddia ettikleri evi de İstanbul'daki kayınbiraderim, kayınvalidem adına almıştır.

Halit Dağlı: Topal adında bir dostum yoktur. Adana'da Seyhan Oteli'nde kalırım. Adı geçen şahısla o otelde birkaç defa karşılaşmaktan başka bir münasebetim olmamıştır. Faturalar otel kayıtlarında vardır. Üstelik hakkım olmasına rağmen bakanken dahi masrafları şahsen ödedim. Millevekiliyken birkaç kez casino'da Topal'la çay-kahve içmişliğim vardır, o kadar.

Otodaki cephanelik çetenin

Göztepe'den çalındıktan bir süre sonra Fatih'te terkedilmiş olarak bulunan otomobilin gizli bölmelerindeki suikast silahlarının, bir süre önce çökertilen arazi mafyasının ünlü ismi Ayvaz Korkmaz'ın adamlarına ait olduğu belirlendi. Yurtdışında firarda bulunan Korkmaz'ın bir süre önce sorguya alınan 35 adamından 9'u tutuklanmıştı. Kadıköy'den bir hafta önce çalınan Türkün Efe Çınar'a ait otomobil, 5 Aralık 1998'de Fatih Ocaklı Sokak'ta terkedilmiş olarak bulundu. Sahte plakayla bulunan otomobildeki zulada, üç otomotik tüfek, bir Kalaşnikof tüfek, suikast silahı olarak bilinen bir Uzi, üç tabanca ve üç susturucu bulundu. Bir polis yetkilisi, silahların, arazi ve çek senet mafyasının önde gelen isimlerinden Ayvaz Korkmaz'ın adamları olduğunun belirlendiğini açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!