TOMBUL GOVDELI KADEHTE BÄ°R ALEV:"COGNAC" "Bu kadın ,Bu kadın ağır bir Fransız konyağına benziyor..."Tombul gövdeli kadehin içindeki alevli lezzet, insanın

Güncelleme Tarihi:

TOMBUL GOVDELI KADEHTE BİR ALEV:COGNAC Bu kadın ,Bu kadın ağır bir Fransız konyağına benziyor...Tombul gövdeli kadehin içindeki alevli lezzet, insanın
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 09, 2000 00:00

TOMBUL GOVDELI KADEHTE BÄ°R ALEV:"COGNAC" "Bu kadın ,Bu kadın ağır bir Fransız konyağına benziyor..."Tombul gövdeli kadehin içindeki alevli lezzet, insanın yalnızca kanını kaynatmakla kalmaz, sıcak düşlere de alır götürür...Peki nedir konyak, ya da orijinal yazımı ile "cognac"?O Fransa'da bir bölge adı aynı zamanda... Bu bölgede 18.yüzyıldan beri konyak yapılmakta ve dünyadaki ehl-i keyiflerin damakları tatlandırılmakta…Fransızlar kendi konyaklarına verdikleri önemi 1907 yılında çıkardıkları bir yasayla da ortaya koymuÅŸlar. Bu yasa, Fransa dışındaki ülkelerde üretilen benzeri içkilere "konyak" adının verilmesini engelliyor. Bu nedenle de, içerik olarak "benzer" üretimlere deÄŸiÅŸik isimler veriliyor: Turkiye'de "kanyak", Ä°spanya'da "acqua adriyante", Yunanistan'da "Metaxa", Almanya'da "Vain Brand"…"Tüm konyaklar 'brendy', ancak tüm brendy'ler konyak deÄŸil"miÅŸ...Brendy, Fransa dışında kalan tüm Avrupa ülkelerinde, hatta dünyanın hemen her yerinde üretiliyor. Ancak bunlardan sadece biri konyak: Cognac olarak tanınan tarımsal açıdan çok zengin ve üzüm yetiÅŸtiricilerinin özlemini duyduÄŸu ölçüde kireçli topraklara sahip olan bölgede üretilen üzümden damıtılarak elde edilen brendy…Kireçli toprak konyak icin cok önemli. Çünkü bu toprak türünün kolay ufalanabilir olması sonucu üzüm kütükleri toprağın en derin katmanlarına ulaÅŸabiliyor. Böylece gerekli tüm mineralleri topraktan süzüyor bitki. Sonunda ortaya çıkan da asiditesi yüksek, kütür kütür üzümler…Üzümlerin konyaÄŸa dönüşme süreci de oldukça zahmetli. Konyak üretiminde ilk aÅŸama, konyağın yapıldığı ve üzümden elde elde edilen beyaz ÅŸarabın iki kez imbikten damıtılması iÅŸlemi…Ardından, elde edilen "eau-de-vie"lerin (hayat suyu) meÅŸe aÄŸacından fıçılar içinde ve tabii mahzenlerde dinlenmeye alınması geliyor… Dinlenme ve eskitme süreci ise "mahzen üstadları"nın gözetiminde gerçekleÅŸiyor.Tabii ki meÅŸe fıçılarda en uzun süre saklanan ve yıllanan konyaklar, en muhteÅŸem tada sahip olanlar… Bekleme süresinin uzunluÄŸu konyağı güzelleÅŸtirdiÄŸi ölçüde fiyatı da yükseltiyor… E, her güzelliÄŸin bir bedeli olacak tabii...ÅžiÅŸelenmiÅŸ konyaklardaki damgaların da anlamları var… Fransız hukukuna göre konyaklar en azından 2,5 yıl bekletilmeden satışa çıkarılmıyor. Konyağın ticari ünvanı, harmanlanmamış ve konyağın en genç hali olan "eau-de-vie"nin minimum yaşı ile saptanıyor. ÖrneÄŸin, "V.S" damgası, karışımda kullanılan "eau-de-vie"nin minimum 2,5 yıllık, ve maksimum 4,5 yıllık olduÄŸunu ifade ediyor. "V.S.O.P", "V.O" ve "Reserve" damgaları da, karışımda kullanılan en genç "eau-de-vie"nin 4 ila 6,5 yıllık olduÄŸunu anlatıyor.En eski ve tabii en iyi konyaklar "Napoleon", "X.O.", "Extra" ve "Hors d'Age" damgalara sahip olanlar ki bunlarda "eau-de-vie" minimum 6,5 yıllık."Anlam" arayışında, "yaÅŸamak ve yaÅŸamdan 'tad' almak" isteyenlere…Çünkü tombul gövdeli kadehin içindeki alevli lezzet, insanın yalnızca kanını kaynatmakla kalmaz, sıcak düşlere de alır götürür... Seda SOYBAY - 9 Åžubat 2000, ÇarÅŸamba Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!