Tolga Akyıldız: Popvirüs

Güncelleme Tarihi:

Tolga Akyıldız: Popvirüs
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2001 00:00



Tolga AKYILDIZ
Haberin Devamı

En Kral ödüller

1994 Yılı'ndan beri verilen Kral TV Video Müzik Ödülleri Töreni'nin yedincisi de 1 Mart Perşembe günü yapıldı. Türkiye'nin ilk müzik televizyonu, aynı zamanda ilk tematik televizyonu olarak Kral TV'nin önemli bir misyonu vardı. Ve plak şirketlerinden aldıkları klip döndürme ücretlerini temel gelir kaynağı olarak belirledikleri güne kadar bu misyonun bir anlamı olduğunu düşünüyorduk.

Gelin geçmişe gidelim biraz. Kral TV'nin kurulduğu yıllar... O dönemde kim albüm yaparsa onun klipini tıkır tıkır gösteriyorlar. Derken klip sponsorluğu denen olay gündeme geliyor. Firmalar, şarkıcılarının klip maliyetlerinden kaçınıyor ve bu maliyetleri karşılayacak firmalar arıyorlar. Eh, günde elli kez dönen bu kliplere halkın ilgisi malum. Durum böyle olunca, televizyon reklamları için onca para dökmek yerine klip sponsorluğunu tercih ediyor firmalar.

ELLERE VAR DA...

Her şey iyi hoş da, ortada ters bir şey var. Plak şirketi; maliyetini azaltıyor, kazanıyor. Sponsor firma; ucuza reklamını yapıyor, kazanıyor. Ya müzik televizyonu? O hiç kazanmıyor. 'Hop' diyorlar, 'durun bakalım, kazanma sırası bize geldi...' Ve bir fiyat tarifesi çıkıyor ortaya: Klibin şu kadar dönmesini istiyorsan, şu kadar dolar ödersin, yoksa şarkın Kral TV'de yayınlanmaz, listelere girmez, satamazsın.

Ne acıdır ki bugün geçerli olan sistem hálá bu. Müzik üreticileri, müzik şirketi sahipleri kararlı ve örgütlü bir şekilde bu işin üzerine gidemiyorlar. Ve devran aynen dönmeye devam ediyor. Çünkü bu işten çıkarı olan tonla adam var.

Eğer ismin büyükse yeni klibin için Kral TV sana muhtaç, eğer ilk albümünse sen Kral TV'ye muhtaçsın. Parasını ödersin, listelere girersin. Hatta belki üne kavuşunca Kral TV seni ödüllendirir bile...

MİSYON MU ÇIKAR MI?

Kral TV çok önemli bir misyonu kişisel çıkarları adına kötüye kullanmış bir kurum. Fırsat eşitliğinin önündeki bir engel. Piyasayı ve tüketiciyi çıkarları doğrultusunda yönlendiriyor. Kral TV'yi yönetenler; plak şirketleri, müzisyenler ya da klipler yokken varlıklarının bir anlamı kalmayacağını unutuyorlar.

Ne yazık ki Video Müzik Ödülleri de aynı sistemin bir uzantısı. Ve benim en azından bir tüketici olarak cevaplanmasını istediğim sorular var:

Halk oyuyla belirlendiğini söylediğiniz ödüllerin oylama sonuçlarını hukuken geçerli olacak şekilde belgelendirebilir misiniz? Herhangi bir kategoride aday gösterdiğiniz isimleri hangi kriterlere göre belirliyorsunuz, ya da adaylar da niçin halk oyuyla belirlenmiyor?

Kimin hangi kategoride yarışacağı konusunda kriterleriniz neler? En çok satan albüm kategorisini de halka mı soruyorsunuz, eğer sormuyorsanız hangi rakamları referans alıyorsunuz?

Bu sorular çoğaltılabilir elbet. Ama beni asıl üzen şey, zamanında Kral TV'nin maddi dayatmaları sebebiyle önü kesilmiş genç isimlerin, azıcık şöhret olup aynı kurumdan ödül alınca sahneye çıkıp bu düzene methiyeler düzüyor oluşları...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!