Tokyo'dan kaçan kaçana

Güncelleme Tarihi:

Tokyodan kaçan kaçana
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 17:29

Japonya’da nükleer kriz her geçen gün biraz daha kötüye giderken, yabancı şirketler peşi sıra elemanlarını ülkeden çekiyor. Bununla birlikte başta Türkiye olmak üzere çok sayıda ülke vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Japonya'da kalmamaları için çağrıda bulundu. Rusya da bu ülkedeki diplomatların ailelerini tahliye etme kararı aldı.

Haberin Devamı

JAPONYA'DAN KAÇAN KAÇANA- FOTO GALERİ  

 

Alman otomobil üreticisi BMW ve araba parçası ithalatçısı Continental'in personellerini Japonya'dan çıkaran şirketler arasında yer aldığı belirtildi.

         

Bankacıların, Japonya’daki diğer şehirlere gitmek için uçak biletlerine tükettiği ifade edildi.                      

  

BNP Paribas, Standard Chartered, Morgan Stanley gibi Avrupalı ve ABD’li bankalar, Cuma’dan bu yana deprem, tsunami ve sonrasında patlak veren nükleer santral felaketinin ardından, çalışanları Tokyo’dan ayrılan finansal kurumlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

 

Tokyo’dan ayrılan bankacıların şehirde çalışanların oldukça küçük bir kısmını oluşturduğu belirtilirken, bazı uzmanlar bu oranın yüzde 10’un bile altına olduğuna dikkat çekti. Ancak şehri terk eden bankacılar genelde kurumların üst düzey pozisyonlarında yer aldığından, gidişlerinin bankaların işleyişini olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediliyor.

 

Bankacılardan biri, “Tokyo’daki yabancı bankacı sayısı oldukça az ve geri dönüşlerinin ne kadar süreceği bu bankacıların varlıklarını ne kadar artıracaklarının en büyük göstergesi olacak” dedi.

 

Aynı bankacı ek olarak, “Yabancı bankacılar ne zaman Japonya’yı terk etse, geri dönenlerin sayısı eskisinden çok daha az oluyor” dedi.

 

DÜNYA ALARMA GEÇTİ

Japonya'daki nükleer tehlike, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeyi de harekete geçirdi.

 

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Türk vatandaşlarının "kalmak için bir nedenleri yoksa" Japonya dışına çıkmalarını önerdi.

Büyükelçi Atacanlı, AA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada,  bu aşamada Japonya'daki Türk büyükelçiliğinin ya da  Türk vatandaşlarının tahliyesi yönünde alınmış bir karar olmadığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

 

Gelişmeleri dikkatle izlediklerini, yeni gelişmelere göre hareket tarzının  değişebileceğini bildiren Atacanlı, Türk vatandaşlarının Türkiye Büyükelçiliğinin duyurularını ve Japon makamlarının açıklamalarını dikkatle izlemelerini istedi.


Rusya Dışişleri Bakanlığı ise 18 Mart tarihinden itibaren Japonya'da görev yapan diplomatların ailelerinin tahliye edileceğini açıkladı.

 

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Japonya'daki nükleer felaketten dolayı Alman vatandaşlarına, Tokyo ve çevresi ile Yokohama  bölgesini terk etmeleri yönünde tavsiyede bulunurken, Avustralya da vatandaşlarından Japonya'da deprem ve tsunamiden en fazla etkilenen bölgelerden ayrılmalarını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!