TOKİ'leri ilk yağmurda su bastı

Güncelleme Tarihi:

TOKİleri ilk yağmurda su bastı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2015 20:56

Kars'ta, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan ve hak sahiplerine teslim edilen binaların zemin ile bodrum katları yağan ilk yağmurda suya teslim oldu.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, TOKİ'nin Kars'ta 'Kentsel Dönüşüm' adı altında yapmış olduğu 698 konuta 21 Ağustos’ta taşınan ve karşılaştıkları sorunları yetkililere duyuramamaktan yakınan vatandaşların yanında olduğunu açıkladı.

HDP'li Milletvekili Bilgen yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Kars'ta da TOKİ'nin Kaleiçi, Bayrampaşa ve Atatürk mahallelerinde bir proje gerçekleştirdiğini ve TOKİ'nin bir kısım hak sahibine borçsuz, bir kısım hak sahibini de borçlandırılarak daire verme taahhüdünde bulunduğunu hatırlattı. Bilgen, "Halkımızın sıcak komşuluk ilişkileri ile bir birine bağlı olduğu ve büyük hatıralarının olduğu evlerinin yıkılmasına istemeyerekte olsa razı olmak zorunda bırakılmıştır. Ancak yeni dairelerin taahhüt edildiği ve anlatıldığı gibi insanca yaşanabilir doğal ve demokratik fiziki mekanlar olmadığı gözlemlenmiştir." diye konuştu.

TOKİ'LERİ İLK YAĞMURDA SU BASTI

Teslim tarihinden aylar sonra kura çekilişinin yapıldığına atıfta bulunan Bilgen, "Daha anahtar teslimi yapılmamıştır. Yaptığımız ön incelemede, alt ve üst yapı çalışmaları daha bitmediği gibi, Kars'ın uzun ve yoğun kış mevsimi gözetilmeden yapıldığı gözlemlenmiştir." ifadelerini kullandı.

Yapıların inşa edildiği alana uygun yapılar olmadığının altını çizen Bilgen, kura çekiminden hemen sonra yağan yağmur da zemin katları su bastığını halkın ise çaresiz kaldığını belirtti.

RİSKLİ OLAN ZEMİN KATLAR BOŞALTILMALI


Yağan yağmurla oluşan su baskınlarının muhtarlar olmak üzere mahalle sakinlerince dile getirildiğini ifade eden Bilgen, şunları kaydetti: "TOKİ yetkilileri kura çekimi sırasında zemin katların hak sahiplerine verilmeyeceğini şifahen de olsa belirtmelerine rağmen, zemin katlar kura çekimine tabi tutulmuş ve dağıtılmıştır. Yerinde yaptığımız ön incelemede, binaların zemin katlarının büyük bir kısmı kış aylarında yoğun kar yağışında oturulamayacağını, yaz ve bahar mevsimlerinde ise yağan yağmurlardan dolayı taşkın ve sele maruz kalacağıdır. Bundan dolayı riskli olan zemin katların hak sahiplerine verilmesi iptal edilerek yerine hiç gecikmeden derhal binaların daha üst katlarının verilmesi gerekmektedir."

BİLGEN, HOPA'YI HATIRLATTI


Milletvekili Bilgen, şu ifadeleri kullandı: “Daha kaç gün önce başta Hopa olmak üzere Artvin ve ilçelerinde sel felaketi yaşanmış birçok can ve mal kaybı yaşanmıştır. Bunun için felaketler olmadan önce tedbirler alınmalıdır. Bir insanın evi o insanın mahremiyetidir. Her insan iyi bir koşulda yaşayacağı bir ev sahibi olmalı ve sosyal devlet, bu imkanı bütün vatandaşlarına sunmalıdır. Hele Kars gibi sert ve uzun geçen kış koşullarından kaynaklı, yaşamının büyük bir bölümünü kapalı mekanlarda ve evinde geçiren halkımız, en iyi bir evi fazlasıyla hak etmektedir. Hiçbir parti ve kurum evleri yıkılan insanlarımızın üzerinden siyasi bir rant elde etme gayreti içinde olmamalıdır. Yetkililerin bu uyarımızı dikkate alacağını umuyorum."

Öte yandan TOKİ konutlarının bulunduğu Atatürk mahallesi Muhtarı Resul Morkoç, geçici kabulde sıkıntıların olduğunu söyledi. Vatandaşların TOKİ'lere taşındıkları daha ilk günde 15 dakikalık yağmurla evlerinin sular altında kaldığını anlatan Muhtar, "Evler suya sele açık, vatandaşlarımızın zemin katlardan çıkarılmasını ve gerekli yağmur giderlerinin yapılmasını istiyoruz. Yapılan haksızlıklara göz yummayacağız. Halkımız tedirgin." şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!