TOKİ çıtayı yükseltiyor

Güncelleme Tarihi:

TOKİ çıtayı yükseltiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 10:40

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, “TOKİ'nin konut üretiminde çıtayı yükselttiğini, toplu konutların yerini TOKİ şehirlerinin aldığını” bildirdi.

Bayraktar, yapımı devam eden Adana'daki TOKİ konutlarını incelerken, ürettikleri konutların kalitesinin tartışılmaz olduğunu, bunun yanı sıra TOKİ sayesinde düzenli kentleşmede önemli mesafeler alındığını belirtti.

TOKİ konutlarının yapıldığı bir semtte, diğer konutların değerinin de artırdığına dikkati çeken Bayraktar, “her geçen gün daha fazla konutun yer aldığı projeleri hayata geçirmeleri sayesinde, toplu konutların yerini TOKİ şehirlerinin aldığını” ifade etti.

Bayraktar, çevre düzenlemesi ve sosyal donatılarıyla örnek şehir görüntüsündeki TOKİ konutlarına olan talebin sundukları kalite ve güvencenin sonucu olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Biz aslında müteahhitle konut sahibi olmak isteyen dar gelirli arasında köprü görevi görüyoruz. TOKİ'nin işlerini müteahhitler yapıyor ancak, paraları biz toplayıp müteahhide veriyoruz. Olası fiyat hareketliliklerinin neden olduğu farklılıkları konut sahiplerine yansıtmıyoruz. Bu yüzden vatandaş aldığı konut için ne kadar para ödeyeceğini peşinen biliyor.”

Bayraktar, TOKİ'nin öncelikli ev sahibi yapmak istediği kesimin alt gelir grubu olduğunu, bugüne kadar 312 bin adet olan konut sayısını 2011 sonuna kadar 500 bine ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki konut üretimimizin yüzde 80'i yine alt gelir grubuna yönelik olacak. Zaten bizim üst gelir grubuna yönelik konut üretmekteki amacımız, alt gelir grubunu finanse edebilmek. Biz alt gelir grubundan kar sağlamıyoruz, hatta üst gelir grubundan elde ettiğimiz kar olmasa zarar edebiliriz. 84 metrekarelik bir konutu 59 bin YTL'ye satıyoruz. Bunun maliyeti de zaten bu kadar. Bunun yanı sıra bir de konutun bulunduğu sitenin çevre düzenlemesi ve sosyal donatılarını da düşünürseniz bizim alt gelir grubuna sunduğumuz imkan küçümsenecek bir rakam değil.”
Bayraktar, TOKİ'nin, “ülkemizin yaşadığı hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşme sebebiyle oluşan konut ve kentleşme sorunlarının çözülmesi ve üretimin artırılarak işsizliğin azaltılması” amacına yönelik çalışmasıyla sadece konut sahibi olmak isteyenlerin talebine cevap vermekle kalmayıp, lokomotif sektör olan inşaat sektörünü de diri tuttuğunu anlattı.

MÜTEAHHİD ZARARLARI

Son günlerde TOKİ'ye iş yapan müteahhitlerin zararlarının söz konusu olduğunu ancak, bunun TOKİ'nin tutumundan kaynaklandığı iddialarının doğru olmadığını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
“Müteahhitlerin, TOKİ işlerinden zarar ettikleri iddiasına katılmıyorum, işini bilen müteahhit TOKİ'den zarar etmez. Biz enflasyonda artıyı da eksiyi de her ay hak edişlere yansıtıyoruz. İşlerimizi ihale ile veriyoruz, en düşük teklifi verende ihale kalıyor. Ancak, bazı müteahhitler başka hatalarından dolayı zarar ya da iflas ediyorlarsa onu biz bilemeyiz.”

ERKEN ÖDEME ÇAĞRISI

Bayraktar, 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'nun Toplu Konut İdaresi Başkanlığına özerk ve esnek hareket etme imkanı sağladığını, hazineden ödenek almadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Her ay müteahhitlere yaklaşık 500 milyon YTL ödeme yapıyoruz. Her bir hak ediş bedeli 6-7 milyon YTL'den aşağı olmuyor. Son dönemlerde sıcak paraya ihtiyacımız olunca, kredi çekmemiz gündeme geldi. Biz de kredi çekip bankalara faiz ödemektense bizden daha önce konut alanlara peşin ödeme halinde yüzde 25 indirim imkanı getirdik. Bu kapsamda, 2006 yılı sonuna kadar satışları gerçekleştirilmiş konut ve işyerleri için 21 Mayıs 2008 tarihinden itibaren yüzde 25'e varan indirim uygulaması başlatılacak. Bu uygulamaya dahil olan daha karlı çıkar, değerlendirilmesini öneriyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!