Tofaş, yeni Doblo’yu kaptı 350 milyon Euro yatıracak

Güncelleme Tarihi:

Tofaş, yeni Doblo’yu kaptı 350 milyon Euro yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2007 00:00

Fiat, Polonya ve Hindistan’ın da peşinde olduğu Doblo’nun yeni versiyonu üretimi için yine Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasını seçti.

Tofaş-Fiat, yeni Doblo için 350 milyon Euro’luk yatırım yapacak.

FIAT, tamamen yenilenecek Doblo’nun üretimini yine Tofaş’a verdi. 2000’den bu yana 685 bin adet Doblo üreten ve bunun 522 binini ihraç eden Tofaş, son dönemde yeni Doblo’yu üretmek için sıraya giren Polonya ve Hindistan gibi ülkeleri geride bırakarak önemli bir gücü elinde tutmuş oldu. Yeni Doblo için Tofaş bu yıl 90 milyon Euro yatırım yapacak. 2008 ve 2009 yılında yapılacak yatırımlarla birlikte Tofaş’ın yeni Doblo için ayırdığı bütçe toplam 350 milyon Euro’yu bulacak. Bu yatırım Türkiye’de bir model için yapılan en büyük yatırımı oluştururken, yeni Doblo’nun 2009-2010 yılları arasında piyasaya sunulması bekleniyor.

TÜRK OTOMOTİVİNİN MİHENK TAŞI: Doblo, hem Fiat ve Tofaş, hem de Türk otomotiv sanayi için en önemli modellerin başında yer alıyor. Fiat, Tofaş’a 2000 yılında Doblo’nun dünyadaki tek üretim merkezi ünvanını verdiğinde hem kendisi hem de Tofaş oldukça sıkıntılı günler yaşıyordu. Kuş serisinin zedelediği imajdan kurtulmaya çalışan Tofaş, o dönemde ürettiği modellerden yeterli verim alamıyordu. Fabrikanın kapasite kullanımı dibe vurmuş, ihracatta ise istenen sonuçlar elde edilemiyordu. Tofaş, Doblo üretimine başlayınca, ihracatta ve iç pazarda hızlı bir büyüme dönemi de devreye girdi.

FIAT’I CANLANDIRDI: Doblo, Fiat içinde yeni bir dönemin kapılarını açtı. O yıllarda İtalyan şirket de çok ciddi bir mali krizin içine girmişti. Doblo’nun hem Türkiye’de hem de dünyada büyük talep görmesiyle Fiat içinde yeniden doğuşun sinyalleri geldi. Bugün Fiat Auto CEO’su Sergio Marchionne bile her ortamda Doblo’nun Fiat’ın zor dönemden çıkış trendinin başlangıcı olduğunu dile getiriyor.

6 YILDIR SINIFININ LİDERİ: Doblo, bugün Türk otomotiv pazarında payını hızla artıran hafif ticari araçların da öncülüğünü yaptı. Bugün Türkiye’de satılan araçların yüzde 40’dan fazlasının hafif ticariler oluştururken, bundan Doblo’nun payı çok yüksek. Üretime başladığından bu yana 6 yılı geride bırakıp 7’inci yılına giren Doblo, yüzde 30’luk payla sınıfının liderliğini sürdürüyor. 6 yıldır liderliği bırakmayan Doblo, önümüzdeki yıl tamemen yenilenecek olmasına rağmen bu yılın ilk 4 ayında bile liderliğini korudu. Doblo, 2006 yılında ’Avrupa’da yılın ticari aracı ödülü’nü de alarak önemli bir başarıya da imza atmıştı.

Marchionne, ’Türkiye Doblo için doğru yer’ demişti

FIAT Auto CEO’su Sergio Marchionne, İstanbul’da gerçekleşen Linea lansmanında yeni Doblo’nun "yüzde 50’den daha iyi bir ihtimalle" Türkiye’de üretileceğini belirterek, "Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’nin bu iş için doğru yer olduğunu düşünüyoruz" açıklamasını yapmıştı.

684 bin adet üretildi, 521 bini ihraç edildi

DOBLO’nun dünyadaki tek üretim merkezi ünvanını elinde bulunduran Tofaş, 2000 yılından bugüne kadar 684 bin 458 adet Doblo üretti. Bu rekor üretimin 521 bin 805 adedi dünyaya ihraç edildi. Tofaş için yeniden doğuşu simgeleyen Doblo’nun üretim ve ihracatında elde edilen başarı bir çok modelin kapılarını da Tofaş’a açtı. Bunlardan en büyüğü kuşkusuz bu yıl sonunda devreye girecek ’Minicargo’ projesi. Hafif ticari sınıfta yer alan bu projenin en önemli özelliği Tofaş lisansıyla Fiat, Peugeot ve Citroen’e üretilecek olması. Yine C sınıfında yer alan Linea projesi de Doblo’nun sonucunda alınan bir modeldir. Şimdi Tofaş, Doblo’yla yakaladığı büyümeyi Minicargo ve Linea’nın da desteğiyle yeni bir boyuta taşımaya hazırlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!