Tiyatronun boyalı kuşları

Güncelleme Tarihi:

Tiyatronun boyalı kuşları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2001 00:00

Haberin Devamı

Kadın gözüyle tiyatro yapmayı hedefleyen Tiyatro Boyalı Kuş ilk oyunu Ferhat ile Şirin'de bildik öyküye alışılmadık açıdan bakıyor

Kadının toplumdaki konumundan rahatsız olan, bu konudaki tavırlarını tiyatro aracılığıyla anlatmak isteyen iki kadın tiyatrocu Zeynep Kaçar ve Jale Karabekir bir araya gelip Tiyatro Boyalı Kuş'u kurdu.

Eylül ayında kurulan Tiyatro Boyalı Kuş, tiyatro sahnelerinde erkek egemen söylemin varlığına karşı direnme yolu olarak, kadın bakış açısıyla tiyatro yapmayı hedefliyor. Kendilerini 'feminist tiyatro' olarak etiketlemek istemeyen Tiyatro Boyalı Kuş oyuncuları bakış açılarını oyunlarla yansıtıp kararı izleyiciye bırakmayı tercih ediyor.

Kuşu boyayan farklılık

Tiyatronun ismi bir öyküden geliyor. Jale Karabekir öyküyü ve gruplarını şöyle anlatıyor: ‘‘Bu öyküye göre, çocuklar siyah olan kuşu başka bir renge boyarlar. Boyalı kuş, diğerlerine benzemediği için, onlar tarafından öldürülür. Biz toplumda simgesel olarak boyalı kuş rolünü kadınların üstlendiğini düşünüyoruz. Erkek egemen bir toplumda, kadının kendini geliştirme ve var olma çabası onu farklı kılıyor. Bu bir tehlikenin işareti oluyor. Türkiye'de geleneklere ve de toplum kurallarına karşı çıktığı için öldürülen, dışlanan, işkence edilen, işini kaybeden binlerce kadın var.’’ 1970'lerde dünyada kadın tiyatrosunun gündeme geldiğini vurgulayan ve bu gelişmenin Türkiye'ye yansımadığını anlatan Karabekir ’’Kadının tiyatroda da objeye dönüşmesine karşı çıkacağız’’ diyor.

Şirin'in gözünden aşk

Tiyatro Boyalı Kuş'un ilk oyunu ‘‘Ferhat ile Şirin’’, şubat ayına kadar her salı saat 20.30'da Tarlabaşı'ndaki İstanbul Sanat Merkezi'nin ikinci katında sahneleniyor. Oyunda ‘‘Ferhat ile Şirin’’ öyküsüne farklı boyuttan bakılıyor. Şirin'in Ferhat'ı beklerken hissettikleri irdeleniyor. Tiyatro Boyalı Kuş ‘‘Biz masalın içindeki kadını, aşkın içindeki kadını arıyoruz’’ derken bundan sonraki oyunlarında da aynı şekilde devam edeceklerini söylüyor: ‘‘Kendi metnimizi kendimiz oluşturmak istiyoruz. Kendi dertlerimizden, bireysel ve toplumsal olarak deneyimlerimizden yola çıkarak kadın olarak bakmak istiyoruz.’’

Tiyatro Boyalı Kuş tel: (0212) 244 56 68

İSM,Tarlabaşı Bulvarı, 120-122 Tarlabaşı-Beyoğlu.

Haberin Devamı

Türk Tiyatrosu’nda erkek egemen söylemin hakim olduğunu savunan Jale Karabekir, Zeynep Kaçar, Feyza Işık ve Burçak Karaboğa ‘Tiyatro Boyalı Kuş’ adını verdikleri topluluklarıyla Ferhat ile Şirin’i sahneliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!