Tiryaki yandı, yeni zamlar yolda

Güncelleme Tarihi:

Tiryaki yandı, yeni zamlar yolda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2009 18:39

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılında maktu ÖTV tutarlarını enflasyon oranında güncelleyeceklerini belirterek, zam sinyali verdi.

Şimşek’in açıklamalarına göre, geçtiğimiz yaz aylarında vergisi arttırılan tütün, yeni yılda bir artış daha yaşayacak. Sigara fiyatları otomatik olarak zamlanacak. Şimşek ÖTV tutarlarında yapacakları artış sayesinde KDV gelirlerinde 970 milyon liralık ek artış olacağını açıkladı.

Aysel ALP YAZIYOR

Ek tedbir alabiliriz
Bakan Şimşek, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2010 yılı bütçesiyle ilgili eleştirilere yanıt verdi. Bazı vergi gelirlerindeki artışın gerçekçi olmadığı eleştirilerine, görünürde bunun doğru olduğunu ancak arkasında yatan nedenler bulunduğunu belirtti. Her vergi kalemindeki artışın nedenini tek tek açıklayan Şimşek, küresel kriz nedeniyle her zamankinden daha fazla değişkenlikler yaşandığını, iç ve dış ekonomik şartlarda öngörülmeyen gelişmelerin yaşanması halinde bütçenin harcama ve gelir kalemlerinde ek tedbir alabileceklerini söyledi.

Memura yorgan kısa
Bakan Şimşek, memur ve emekli maaşlarıyla ilgili eleştirileri yanıtlarken de bu kesimlerin gelirlerinde 2002 yılından bu yana enflasyonun üzerinde artış yaptıklarını söyledi. Milletvekillerinin, “Memurun durumu iyi mi diyorsunuz?” sözleri üzerine Şimşek, “Hiçbir zaman yeterli demek mümkün değil. Ancak yorganın da bir büyüklüğü vardır” yanıtını verdi.

Bu arada sigaranın yanı sıra benzin, motorin ve LPG’den de maktu ÖTV alınıyor. Şimşek konuşmasında akaryakıtın ÖTV’sine ilişkin net işaret vermedi. Ancak, tüm “maktu ÖTV” tutarlarının enflasyon oranında arttırılması halinde akaryakıta da zam görünecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!