Tıp şarlatanlıkları müzesi

Güncelleme Tarihi:

Tıp şarlatanlıkları müzesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bob McCoy adlı bir Amerikalı, kellikten iktidarsızlığa kadar insanların birçok derdine deva diye şarlatanlar tarafından satılan düzmece aletlerden oluşan koleksiyonunu sergiliyor. ABD'nin Minneapolis kentindeki eski bir fabrika binasının bodrum katında sergi açan McCoy'un 240 parçadan oluşan ilginç koleksiyonunda, geçmişi 200 yıl öncesine dayanan aletler bile bulunuyor.

Dünyanın gereksiz aletlerden oluşan en geniş koleksiyonuna sahip olan 71 yaşındaki McCoy, sergiyi gezenlerin, saç çıkarmak için kafa masajı yapmaya yarayan mengene benzeri aletleri görünce gülmekten yerlere yattığını anlatıyor. Hatta bazı ziyaretçilerin, geçmişte bu tür şarlatanlıkların kurbanı olduğunu ve sergi yüzünden kötü anıların yeniden canlandığını belirtiyor.

Örneğin Christine Wilson adlı ev kadınının sergiyi gezerken, 1970'li yıllarda kendisinin de kullandığı göğüs büyütme pompasını görünce fena halde şaşırdığını anlatıyor. O tarihlerde TV'de pazarlanıp, 9.95 dolara postayla dağıtılan bu alet, göğüse geçirilen bir pompaya ayak pedalıyla hava basılması esasına dayanıyor; ancak tabii ki hiçbir işe yaramıyor.

Engizisyondan kalma işkence aletlerine benzer cihazların da bulunduğu koleksiyonuyla dikkat çeken McCoy, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ve Amerikan Tabipler Birliği tarafından da destekleniyor. Daimi bir müzeye dönüştürmeye çalıştığı sergiyi, bağışlarla ayakta tutan ve ziyaretçilerden para talep etmeyen McCoy, insanlığa yararlı bir uğraş edindiği için bilimadamları tarafından da alkışlanıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!