Tıp Fakültesi Vakıf Gureba'yı işletmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Tıp Fakültesi Vakıf Gurebayı işletmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Tıp Fakültesi, Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastanesi'nin işletme hakkını almak için mücadelesini sürdürüyor. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Erzengin, fakültelerine bitişik Vakıf Gureba Hastanesi'nin bahçesindeki tarihi binaların metruk olduğunu belirterek, ‘‘28 yıldır buraları terkedildi. Köpekler, yılanlar, tinerciler, esrarkeşler cirit atıyor. Depreme dayanıklı bu binaları bize versinler, altı ayda düzeltelim’’ dedi.

Prof. Dr. Erzengin, ‘‘Hastaneyi işletmemiz için, vakıf senedine de sadık kalınarak bir protokol hazırlandı ve üç ay önce taraflarca imzalandı. Ama protokolün daha sonra sorun olmaması için, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması istendi. Aşırı sağ basının ve hastanede menfaatleri bozulanların baskısıyla, Bakanlar Kurulu'na gelmeden durduruldu. Konu küllenmeye bırakıldı’’ şeklinde konuştu.

Hastane devredilirse

Hastanenin kendilerine devredilmesi halinde, hekimlerin ve tüm personelin özlük haklarının süreceğini, vakıf senedine uygun olarak yoksul hastaların ücretsiz bakılacağını belirten Prof. Dr. Erzengin, şöyle dedi:

‘‘Yılda 25 trilyon liralık döner sermaye gelirimiz, vakfımız kaynaklarıyla ve bulduğumuz 10 milyon dolarlık (yaklaşık 6.7 trilyon lira) bağışla tarihi ve metruk binalarla, hastaneyi halkımıza yakışır hale getirme sözü veriyorum. Hastanenin yeni binasında 600 yatak bulunuyor. Ancak 200 yatağı çalışmıyor. Kullanılanmayan ek binalarında 300-400, tarihi binasında ise 400 yataklı servis kurmak mümkün. Devlet burayı, personel maaşları hariç her yıl 2.5 trilyon lirayla sübvanse ediyor. Yeni hastane binalarını vermeseler de olur.’’

Durdurulan protokola göre, İstanbul Tıp Fakültesi, ilk 3 yıl için 1.2 milyon dolar (yaklaşık 804 milyar lira), ikinci 3 yıl için 2.7 milyon dolar (yaklaşık 1.8 trilyon lira), daha sonra da 10'uncu yıla kadar 3.6 milyon dolar (yaklaşık 2.4 trilyon lira) Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ödeme yapacak. Personelin tüm maaşlarını yine fakülte verecek. 10 yıl boyunca, hastane başka bir kuruma verilemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!