Time Dergisi: Avrupa’da kimlik krizi

Güncelleme Tarihi:

Time Dergisi: Avrupa’da kimlik krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2005 01:51

Amerikan Time Dergisi, son sayısında Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa’ya türban takarak, ‘Avrupa’da kimlik krizini’ kapak yaptı.

‘Avrupalı olmak ne anlama geliyor?’ diye soran Time, ‘Basit bir soru gibi, ancak Müslüman göçmenlerin Avrupa’da yarattığı etki ulusal kimliklerin tehdit altında olduğu endişesine yol açıyor’ yorumunda bulundu.

‘Avrupa bir erime potası mı yoksa sosyal çöküşe mi gidiyor’ diye sorgulayan dergiye göre, geçen yıl Belçika’daki seçimlerde önemli bir güç toplayan aşırı sağcı Vlaams Belang Partisi’nin lideri Filip Dewinter’in, göçmenleri, ‘İslami aşırı dinciliği ithal eden Truva atları’ olarak değerlendiriyor. Dewinter, Fransa’da olduğu gibi kızların Belçika’da da türbanlı okula gitmesinin yasaklanmasını talep ediyor ve ‘Din ile devletin ayrılması gerekiyor. Bunu sağlamak için Avrupa’da kandan nehirler aktı’ diyor.

Dergiye göre Avrupa’da doğan ikinci kuşak, bulunduğu ülkenin dilini konuşuyor, vergi ödüyor ve konuk muamelesi görmek istemiyor. Hollanda Göçmen Bakanı Rita Verdonk, ay başında bundan böyle vatandaşlığa geçecek adayların Hollanda kültürü ve diliyle ilgili 350 saat kurs göreceği ve sınava gireceğini açıkladı. Fransa’da imamlara Batı kültürüyle ilgili eğitim verilecek. İngiltere’de ise kalıcı göçmen kabulünde eğitimlilere öncelik verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!