Ticarilerin 4'te 1'i kaplama

Güncelleme Tarihi:

Ticarilerin 4te 1i kaplama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:28

İstanbul’dan Muş’a giderken Kayseri’de kaza yapan otobüsün ön lastikleri dört mevsim, arka lastikleri de kaplama kış lastiği çıkmıştı. Yapılan incelemelere göre ticari taşıtların yüzde 25’i merdiven altında yapılan kaplama lastik kullanıyor.

Haberin Devamı

KAYSERİ’de 21 kişinin öldüğü 28 kişinin yaralandığı kaplama lastik faciası bu sektördeki denetim gerçeğini de gözler önüne serdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı tespitlere göre Türkiye’de ticari taşıtlarda kaplama lastik kullanım oranı yüzde 25’lere kadar çıkıyor. Türkiye’de binek araçlarda yeni lastik maliyeti ucuz olduğu için kaplama tercih edilmiyor.

YÜZDE 40 KÂR İÇİN

Ancak ağır tonajlı kamyonlarda ve otobüslerde kaplama lastiğin maliyeti yeni lastikten yüzde 40 az olduğu için daha fazla kullanılıyor. Tespitlere göre Türkiye’de kaplama lastik imalatı daha çok küçük atölyelerde uygun olmayan koşullarda ve belgesiz olarak yapılıyor. Bakanlığın 50 şehirde toplam 245 firma üzerinde yaptığı denetimler ise kaplama lastikteki tehlikeyi ortaya çıkardı. Buna göre denetlenen firmalardan sadece 17’sinin Tip Onay Belgesi’ne sahip olduğu 141 firmanın belgesinin bulunmadığı, 19’unun ise yönetmelik dışı çalıştığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

BEBEKTEN ACIHABER

KORKUNÇ otobüs kazasında kucağındaki 1.5 aylık oğlu otobüsün ön camından dışarıya fırlayan 2 çocuk annesi Selcan Aydın (26), yaralı olarak kaldırıldığı özel hastanede, kendine geldikten sonra ilk olarak “Bebeğim nerede?” diye sordu. Ölen 21 kişinin kimlik belirleme çalışmaları sırasında Selcan Aydın’ın minik oğlu Yusuf’un cesedi yakınları tarafından teşhis edildi. Sağ bacağından ameliyat olan Selcan Aydın’a oğlunun öldüğü söylenemedi.

Hızlı şoför hastaneden cezaevine

KAZADAN yaralı kurtulan şoför Ertuğrul Karasu’nun (42) son 10 yılda çeşitli trafik suçlarından 16 cezası olduğu, bu yıl içinde de aşırı hız cezası aldığı ortaya çıktı. Taburcu olan sürücü ifadesi alındıktan sonra tutuklandı. Pınarbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Tanrıkulu da bir dizi sürücü hatası ve teknik eksiklik tespit etti: “Takograf incelemesinde sürücünün 105 kilometreye çıktığı, kaza sırasında da 80 kilometre olan hız limitini aşıp 90 kilometreyle seyrettiği saptandı. Yolun buzlu olduğu, kar yağışı ve tipiyle sis bulunan bölgede sürücünün dikkatli davranması gerekirdi.” Oktay ENSARİ / DHA

Haberin Devamı

Vali ve başkana kaza yeri incelemesi

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM’de kazayla ilgili soruları yanıtladı: “Keşke Kayseri Valisi, Büyükşehir ve Pınarbaşı belediye başkanları olay yerinde hazır olsalardı. Gitmiş olmalarını arzu ederdim. Gitmemiş olmaları eksikliktir. İçişleri Bakanımız ile görüştüm; Gerekli idari tahkikatın başlatıldığını söyledi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!