THY uçağı türbülansa girdi, altı kişi yaralandı

Güncelleme Tarihi:

THY uçağı türbülansa girdi, altı kişi yaralandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2006 00:00

THY’nin İstanbul-Tokyo seferini yapan TK-50 sefer sayılı Airbus 340 tipi Mersin uçağı, Tokyo’nun doğusundaki Narita Havalimanı’na inişi sırasında türbülansa girdi. Hafif şekilde yaralanan iki hostes ile bir Japon yolcu hastanede tedavi altına alınırken, üç yolcu da ayakta tedavi edildi.

Türk Hava Yolları’nın Mersin uçağı, 190 yolcusuyla birlikte önceki gün saat 17.30’da Japonya’nın başkenti Tokyo’ya gitmek için Atatürk Havalimanı’ndan kalktı. Uçak Tokyo’nun doğusunda yer alan Uluslararası Narita Havalimanı’na inişe geçtiği sırada türbülansa girdi. Türbülans uçakta büyük bir sarsıntıya sebep oldu ve bu sarsıntı yüzünden uçakta bulunan iki hostes ile dört yolcu yaralandı. THY Basın Müşaviri Ali Genç, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Uçakta herhangi bir hasar yok. Japon Sivil Havacılık makamları uçağın geri dönüşünde sakınca olmadığını belirttiler. Japon bir yolcu boynunda ağrılar olduğu için hastanede tutuluyor" dedi.

Uçakta bulunan Okan Emir ise yaşadıklarını Hürriyet İnternet’e şöyle anlattı: "TK-50 uçağıyla Tokyo’ya inen yolculardanım. İnişe yaklaşık 30 dakika kala üç-dört saniye süren bir türbülansa yakalandık. O sırada ben de ayaktaydım, ayaklarım yerden 50 cm havalandı, tavanda buldum kendimi. Bunun bir de inişi olduğunu düşünerek hazırlıklı olmaya çalıştım, çok şükür yaralanmadan yere indim. Görev yapmakta olan bir hostes bu kadar şanslı değildi, elleri dolu olduğu için pozisyon alamamış. Kafasında ve burnunda yaralanma varmış. Studio Oyuncuları da uçaktaydılar, onlar da iyiler."

Türbülans nedir?

Gökyüzünde oluşan dikey ya da yatay ani hava hareketleri. Pilotların algılamadan türbülansa girmeleri uçağın düşmesine kadar varan sonuçlara neden olabiliyor. Türbülanslar, başta jetler olmak üzere uçaklarının yarattığı hava akımları, dağların üzerinde oluşan hava akımları, havadaki sıcak akımlar, mikro-patlamalar ya da yağmur ile fırtına bulutlarındaki hava akımları nedeniyle oluşabiliyor. Türbülanslar hafif, orta ve şiddetli oluşabiliyor. Türbülansa giren uçaklardaki en ciddi sorunların başında yaralanmalar geliyor. ABD’deki istatistikler yılda ortalama 60 yolcunun bu nedenle yaralandığını gösteriyor. Yaşanan ani düşüş sonucu bağlı olmayan yolcular ve eşyalar uçağın tavanına çarpıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!