THK Üniversitesi Emniyet’e “İHA” üretti

Güncelleme Tarihi:

THK Üniversitesi Emniyet’e “İHA” üretti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 12:16

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kullanımı için İnsansız Hava Aracı (İHA) üretti.

Haberin Devamı

Test sürüşleri devam eden İHA, 45 dakika havada kalabiliyor. 40 kilometre çapı olan alan içinde istenilen yere gidebilen İHA, ses ve görüntüleri merkeze aktarılabiliyor. İHA’da yüz tanıma sistemi de bulunuyor. THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, dünyada 70 bin dolara satışı yapılan İHA’ları THK’nın 10 bin dolara mal ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. Ban, hayata geçirdikleri projeleri hakkında şunları söyledi:

EYLEMLER VE SINAR GÜVENLİĞİNDE
“Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyaçları doğrultusunda THK Üniversitesince yapılan İnsansız Hava Araçları, eylemler ya da sınır güvenliklerinin sağlanmasında polisin işini kolaylaştıracak. THK Üniversitesi’nin Ar-Ge çalışması ile hayata geçirilen İHA’nın protatip üretimi yaklaşık 6 ay süren bir çalışma sonucunda üretildi. THK’nın 60 yıllık model uçak ve radyo kontrolü tecrübesi bulunuyor. Şu an için İHA’nın test sürüşleri devam ediyor. İHA, istenilen adrese giderek, oradaki ses ve görüntülerin merkeze aktarılabildiği gibi yüz tanıma sistemi de var.

Haberin Devamı

45 DAKİKA HAVADA KALIYOR
45 dakika havada kalma süresiyle 40 kilometre çapı olan alan içinde istenilen yere gidebilen İHA, dünyada 70 bin dolara satılırken yaklaşık 10 bin dolara yapıldı. Fiyatının düşük olması nedeniyle şehir ve sınır güvenliklerinin daha rahat korunabilecek. Bunlara 60 kilograma kadar faydalı ürün taşıma kapasitesine de sahip olacak olan bu araçlar, eylemler ve sınır güvenliklerinin sağlanmasında polisin işini çok kolaylaştıracak.

EMNİYET’İN İSTEĞİNE GÖRE SERİ ÜRETİM
Maliyetlerinin düşük olması ve yüz tanıma sisteminin bulunması nedeniyle ilk sayılabilecek söz konusu araçların seri üretimini Emniyet Genel Müdürlüğü’nün isteklerinin ve kullanım alanlarının belirlenmesinin ardından gerçekleştireceğiz. Şu anda bin metre ve 3 bin fit civarında yüksekten gidişini sağlıyoruz. Uçağı sürekli menzilini artırma, hava kalış süresini artırma ve teknik özelliklerinin daha da yüksek seviyelere ulaşması için Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğünün istediği özelliklere göre de dizayn yapabiliyoruz. Yani Müdürlüğün özel hareket, çevik kuvvet, trafik gibi her bir birimi uçağa farklı modifiye isteyebiliyor. Onların isteklerine göre de uçağımızın üzerinde teknik özelliklerini geliştirmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

İHA’LARIN ÖZELLİĞİ
İHA’lar, pilota iş bırakmadan oto pilotlu olarak istenen noktadan kalkarak, belirlenen noktalara inebilen cihaz, verilecek 3 aylık eğitimle herkes tarafından kullanılabiliyor. Görevini icra eden cihazla irtibatın kesilmesi durumunda “eve dön” komutuyla otomatik pilotla kalkış yerine dönebilen ve kumandayla indirilebilen cihaz, coğrafi olarak zor bir alanda bulunması halinde kendine ait paraşütle istenilen noktaya inebiliyor.
Düşman ya da tehlike unsuruna odaklanıp üzerinde bulunan iki kamera vasıtasıyla takip yapabilen cihaz üzerindeki ilk kamerayla görüntü canlı olarak yer istasyonuna aktarılıyor. Cihaz üzerindei ikinci kamera ise HD yani yüksek çözünürlükteki görüntü, yer istasyonu tarafıkndan kullanılabiliyor.
Uçağın yeri, hızı, gidiş yönü ve gittiği yerdeki hareketliliğin yer istasyonundaki cihaz tarafından kontrol edilebiliyor. Arazi ortamında ekrandan rahat izlenememe durumunda, yer istasyonundaki pilot tarafından takılan gözlük ile görüntüler net bir şekilde izlenebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!