TEV şarkı zengini

Güncelleme Tarihi:

TEV şarkı zengini
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Eğitim Vakfı (TEV), Zeki Müren ve Safiye Ayla'nın bağışladığı bine yakın şarkıyla zenginleşiyor. Merhum sanatçılar Müren ve Ayla, tüm şarkılarını TEV'e miras olarak bıraktılar.

Yıllar önce Türk eğitimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Türk Eğitim Vakfı, sanatçıların şarkılarıyla zenginleşiyor. Safiye Ayla ve Zeki Müren'in şarkılarının kullanım hakkını elinde bulunduran TEV, onların sayesinde düzenli olarak gelir elde edebilecek. Bu şarkılar her kullanıldığında doğan telif hakkı, MESAM tarafından vakfa ödenecek. Ancak miras konusundaki sorunlar çözümlenebilirse, bu mekanizma işlemeye başlayacak. Türk Eğitim Vakfı, varislerle hukuki sorunlar yaşıyor. Zeki Müren'in mirasının önemli bölümünü bağışladığı vakıf ile Müren'in varisleri mahkemelik oldu.

Müren'in varisleriyle TEV arasındaki davanın devam etmesi nedeniyle vakıf, Müren'in eserleriyle ilgili hiçbir işlem yapamıyor. Bu konuda yapılacak olan tespitlerin de oldukça zaman alacağını belirten TEV Hukuk Müşaviri Muktedir İlhan, vakfın bütün bu işlemleri takip ettiğini söyledi. MESAM Genel Sekreteri Dursun Karaca ise, Zeki Müren'in şarkılarının varislerine ödenecek miktarlarının tereke hakimliğine yatırıldığını, bunların bloke edildildiğini, daha sonra mahkeme tarafından tespit edilecek gerçek varisler arasında paylaştırılacağını belirtti. Muktedir İlhan, her şeyini vakfa bırakan ve başka varisi olmadığı söylenen Safiye Ayla'nın mirasının kesin boyutlarının henüz belli olmadığını vurguladı. İlhan, ‘‘Safiye Hanım'ın eserlerinin çokluğu ve sağlığında yaptığı bazı anlaşmalar nedeniyle olayın tam tespiti biraz zaman alacak’’ diyerek Türk Eğitim Vakfı olarak tüm bu işleri takip ettiğini söyledi.

Türk eğitimine büyük katkı

Sanatlarıyla, yaşamlarıyla örnek gösterilen bir dönemin ünlü isimleri Müzeyyen Senar ve Safiye Ayla, Sezen Cumhur Önal'ın eşliğinde şarkılar söylüyor. Safiye Ayla, trilyonları bulan mal varlığını ve 500'e yakın şarkısını TEV'e bıraktı. Türk müziğinin ‘‘sanat güneşi’’ Zeki Müren de 500'e yakın şarkısını TEV'e miras olarak bırakmıştı. Müren'in varisleriyle olan dava nedeniyle vakıf, şarkıların teliflerini alamıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!