Tetikçiye giden yol tıkanıyor

Güncelleme Tarihi:

Tetikçiye giden yol tıkanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 00:00

24 Ocak 1993’te otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteciliğin öncüsü Uğur Mumcu, ölümünün 18’inci yılında anılacak.

Haberin Devamı

Ankara’da bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993’te yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 18. yılında anılıyor. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, (um:ag) 24 Ocak ile Prof. Dr. Muammer Aksoy’un öldürüldüğü gün olan 31 Ocak arasında “Adalet ve Demokrasi Haftası” kapsamında etkinlikler düzenliyor.

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin “Katillerin ortaya çıkarıldığını düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine şu yanıtı verdi: “Olayın zanlıları yakalandı, şu anda tutuklu olarak mahkemeleri devam ediyor. Biz temenni ederiz ki bir an önce burada da yargı kararını vermiş olsun. Bundan gerek ailesi, gerek millet, gerekse bizler de netliğe kavuşması sebebiyle huzur bulalım.”

Mumcu mektupları

İKİNCİ “Ergenekon” davasının tutuklu sanığı gazeteciler Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan’ın, Uğur Mumcu’nun ölümünün 18. yılında kamuoyuna duyurulmak üzere Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel’e mektup yazdı. Balbay, mektubunda şu görüşleri ifade etti: “Yıllar geçtikçe Mumcu’nun niçin katledildiği daha berraklaşıyor, daha netleşiyor. 2011’den 1993’e baktığımızda şunları görüyoruz, Uğur Mumcu, Türkiye’nin Ankara’dan yönetilmemesi için öldürüldü. Bugün, Türkiye’nin uluslararası alanda attığı pek çok adımdan, verdiği pek çok sözden, en son Ankara’daki Türkiye Cumhuriyeti devleti kurumlarının haberi oluyor. Uğur Mumcu, yönü uygarlığa, çağdaşlığa değil Ortadoğu bataklığına dönük bir Türkiye’nin oluşması için öldürüldü. Bugün, bakmayın sahte AB söylemlerine; hükümet, Lübnan’daki hükümetin devrilmesine ülke sorunlarından daha çok üzülüyor. Uğur Mumcu, Türkiye’nin temel değerlerinin, Cumhuriyetin tüm kazanımlarının yıpratılması, tüketilmesi için öldürüldü.”

Bağımsızlığın mihenk taşı

Tetikçiye giden yol tıkanıyor


TUNCAY Özkan, Uğur Mumcu’nun “Bir inanç, iman ve mücadelenin adı” olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Mustafa Kemal düşüncesinin 20. yüzyıla ulaşan en değerli kaynaklarından biriydi. O kaynak, Anadolu’nun gürül gürül akan nehirlerinden biri oldu 24 Ocak’ta. O güne kadar bizim Uğur ağabeyimizdi, şimdi özgürlük, bağımsızlık ve doğruluğun mihenk taşı oldu. Biz o ırmaktan beslenmeye o ırmağın mihenk taşlarına bilincimizi bilemeye devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

İŞTE MUMCU'YU ANMA ETKİNLİKLERİ

Haberin Devamı

Mumcu’nun katledilişinin 18. yıldönümünde bugün tüm Türkiye’de çeşitli etkinlikler düzenleniyor

 

ANKARA

 

Uğur Mumcu’nün ünlü sözü “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler, bugün 11.00’de Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki Uğur Mumcu anıtına çelenk bırakmasıyla başlayacak. 12.00’de de sevenleri Uğur Mumcu’nun evinin önünde olacak. Burada bir sinevizyon gösterisi ve “Neden Öldürüldüler?” başlıklı bir sergi düzenlenecek. 14.30’da Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki kabri ziyaret edilecek. Salı 15.00’te Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Uğur Mumcu’nun ardından” fotoğraf gösterisi yapılacak. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden, yapılan açıklamada, “Tetikçilerin arkasındaki odakların bulunması yolunda atılan adımların önü yıllardır tıkanıyor. Araştırmacı gazeteciliğin öncüsü meslektaşımız Uğur Mumcu’nun yokluğunu, her yıl çok daha fazla hissediyoruz. Çağdaş bir hukuk devleti için, halkın haber alma özgürlüğü için hizmet veren gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin asıl tetikçileri hiçbir zaman bulunamıyor. Bu da gazetecilere yönelik saldırıların cesaretlendirilmesine neden oluyor” denildi. 
 

Haberin Devamı

İSTANBUL

 

CHP Şişli İlçe Başkanlığı, İstanbul İl Başkanı Nebil İlseven’in katılımıyla bugün 09.45’te Şişli ilçe binasının önünde bir araya gelerek, Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı’na yürüdü.
Kadıköy Belediyesi ise saat 20.00’de “Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerimizi Anma Gecesi” düzenleyecek.
Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek gecede gazeteci Işık Kansu, Mumcu’yu anlatacak. Sanatçı Onur Akın da sahne alacak. Ayrıca meşalelerle “Mumcu’yu Anma yürüyüşleri” yapılacak.
Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, ADD Avrupa Yakası şubeleri, TGB saat 18.30’da Şişli’deki Atatürk Evi önünden Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı’na yürüyecek. ADD Kadıköy Şubesi öncülüğünde ADD Anadolu Yakası şubeleri ise 18.00’de Kadıköy Altıyol’dan İskele Meydanı’na yürüyecek.

 

Haberin Devamı

İZMİR 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mumcu ve demokrasi şehitleri anısına düzenlediği program, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saat 19.00’da başlayacak.
Fatih Paşalı ve Nagihan Yazıcı’nın canlandırması eşliğindeki “Uğur Mumcu Sesleniyor” konulu slayt gösterisinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış konuşmasını yapacak.
Daha sonra Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel’in yöneteceği panele, gazeteci Ali Sirmen, Ümit Zileli ve Ege Temsilcisi Serdar Kızık konuşmacı olarak katılacak. Anma programı, Sadık Gürbüz’ün konseriyle sona erecek. 

  

TRABZON

 

Saat 18.00’de Zorlu Otel’de ÇYDD’nin programında Muammer Aydın bir konuşma yapacak.

 

Haberin Devamı

GAZİANTEP

 

Gaziantep’te Uğur Mumcu’yu anmak için iki ayrı etkinlik düzenlenecek. CHP il örgütünün etkinliği bugün saat 13.00’te Balıklı Parkı’nda gerçekleştirilecek. Mumcu için hazırlanan karanfilli köşeye bir de anı defteri açılacak.
Eğitim-İş Sendikası üyeleri de Yeşilsu Parkı’nda saat 13.00’te bir araya gelerek Mumcu’yu anacak.

ÇORUM

 

Çorum’da CHP’liler saat 13.00’te Atatürk Anıtı’na çelenk koyduktan sonra saat 14.00’te il binasında bir araya gelecek.

 

ANTAKYA

 

Antakya’da da CHP, DSP, İP ile ADD, Eğitim-İş, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gençlik Birliği’nin de aralarında olduğu birçok sivil toplum örgütünün temsilcileri saat 18.00’de Maksim Doğuş Okulları önünde bir araya gelerek anıta doğru meşaleli yürüyüş düzenleyecek.

 

ADANA

 

Adana’da bugün Cumhuriyet Güçbirliği Platformu’nca etkinlik gerçekleştirilecek. Etkinlik 12.30’da Uğur Mumcu Meydanı’nda başlayacak.

 

MERSİN

 

Mersin’de de 10.00’da Uğur Mumcu Anıtı önünde demokratik kitle örgütlerinin katılacağı etkinlik yapılacak. 
 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!