Teşrik tekbiri nedir? Diyanet'ten teşrik tekbiri açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Teşrik tekbiri nedir Diyanetten teşrik tekbiri açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2019 11:26

Teşrik tekbiri nedir ve neden söylenir sorusu, Kurban Bayramı'na girilmesiyle birlikte birçok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Peki, teşrik tekbiri nedir ve nasıl söylenir? İşte, teşrik tekbirleri hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı bilgiler ve bazı detaylar

Haberin Devamı

Teşrik tekbiri nedir sorusu günün en çok araştırılan konuları arasında yer almaya başladı.

Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!