Teslim olan terörist serbest, yakalanana 36 yıl

Güncelleme Tarihi:

Teslim olan terörist serbest, yakalanana 36 yıl
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 11:04

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, teslim olan bir örgüt mensubunu Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “etkin pişmanlık” hükmünden yararlandırıp serbest bırakırken, yakalanan iki örgüt mensubunu 36 yıl ağır hapisle cezalandırdı.

Haberin Devamı

Terör örgütü mensubu R.B, Van'ın Başkale ilçesinde güvenlik güçlerine teslim oldu. Örgüte 2005 yılında katıldığını Irak'ın kuzeyindeki örgüt
kamplarında siyasi ve silahlı eğitim gördüğünü, Irak ve İran'daki Kürt köylerinden örgüt adına haraç aldığını ve örgütün “kasası” olarak faaliyet
gösterdiğini söyledi. Örgüt adına yıllarca silahlı çatışmaya katılan “Gabar” ve “Mizgin” kod adlı örgüt sorumlularının evlenebilmek amacıyla örgütten kaçarken yakalanıp infaz edilmelerinden sonra örgütten soğuduğunu ve devletin adaletine sığınmaya karar verdiğini anlatan R.B, örgütte bulunduğu süre içerisinde hiçbir silahlı eyleme katılmadığını bildirdi. Başkale kırsalında güvenlik güçlerine teslim olan R.B. yanında bulunan örgütün 10 bin TL parası ile silahını da güvenlik güçlerine teslim etti.

Haberin Devamı


Sorgulaması kısa sürede tamamlanarak Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen terör örgütü üyesi R.B'nin, örgütte bulunduğu süre içerisinde herhangi bir eyleme ve çatışmaya katılmadığının belirlenmesi üzerine, TCK'nın 221. maddesindeki “etkin pişmanlık” hükümlerinden yararlandırılarak serbest bırakılmasına karar verildi.

Öte yandan, Van'ın Erciş ilçesinde Trafik Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2006 yılında bir otomobil içerisinde terör örgütü mensubu “Serhat” kod adlı M.S. ile B.K. yakalanarak gözaltına alındı. Araçta yapılan aramalarda çok sayıda muhtelif silah, mühimmat ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Terör örgütünden kaçarak devletin adaletine sığınan ve örgütte hiçbir silahlı eyleme katılmadığı belirlenen terör örgütü üyesi R.B. hakkında TCK'nın “etkin pişmanlık” hükümlerinden yararlandırılarak serbest bırakan mahkeme, güvenlik güçlerinin operasyonu sonucu silahlarıyla birlikte yakalanan terör örgütü mensupları M.S. ve B.K. hakkında ise 36'şar yıl ağır hapis cezası verdi.

ÖRGÜTTEN KAÇIŞLAR ARTTI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütüne yönelik havadan ve karadan etkili operasyonları sonrasında kırsal alanda büyük kayıplar veren terör örgütünde, liderlik/rant kavgasının yanı sıra, yolsuzluk, zimmete para geçirme, cinsel taciz, örgütün paralarıyla kaçma, yoz ilişkiler nedeniyle yaşanan otorite boşluğunun, örgütten kaçışlar ve teslim olmaların artmasına neden olduğu bildirildi.

Haberin Devamı


Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir süre önce yapılan açıklamada, önceki yıla oranla teslim olan terörist sayısında yüzde 62'lik bir artış meydana geldiği, 177 örgüt üyesinin kendiliğinden teslim olduğu, bunların büyük çoğunluğunun TCK'nın “etkin pişmanlık” hükümlerinden yararlandırılarak aynı gün veya bir hafta içinde serbest kaldığı kaydedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!