TESK'ten hükümete " hipermarket yasası çıkarın" önerisi

Güncelleme Tarihi:

TESKten hükümete  hipermarket yasası çıkarın önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 12:09

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hiper ve grosmarketlerin 57 meslek grubunu yok ettiğini belirterek, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek’ten yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Çiçek, TESK Genel Başkanlığı’na seçilen Palandöken’i yeni görevinden dolayı ziyaret etti. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Palandöken, esnaf ve sanatkarların istihdam olarak ülke nüfusunun üçtü birini oluşturduğuna dikkat çekti. Ekonomik krizlerden en fazla esnafların etkilendiğini belirten Palandöken, 58 ve 59. hükümet döneminde iyileştirmeler yapılmasına karşın bu kesimin halen kendisine gelemediğini söyledi.

Hiper ve grosmarketlerin ülkede sathında giderek yaygınlaştığına işaret eden Palandöken, bu marketlerden dolayı 57 meslek grubunun yok olma aşamasına geldiğini ifade etti.

Palandöken, “Esnaf ve sanatkarlar haksız rekabet ve yabancı sermaye karşısında mağdur oldu” diyerek 57, 58 ve 59. hükümet döneminde hazırladıkları yasa tasarısının 60. hükümet döneminde yasalaşmasını istedi. Palandöken, Çiçek’ten Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sosyal güvenlik destek primi uygulamasının tümüyle kaldırılmasını, Bağ-Kur yönetiminde TESK’in de temsil edilmesini, kamyon ve taksi esnafının sorunlarının çözülerek can güvenliklerinin sağlanmasını da istedi.

“İLK ELE ALINACAK SOSYAL GÜVENLİK REFORMU”

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, esnaf kesiminin Türkiye siyasetinin omurgasını oluşturduğunu kaydederek, “Bütün siyasi iktidarların öncelikle gözetmesi gereken kesim esnaftır” dedi.

Sosyal güvenlik sorununun Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu kaydeden Çiçek, bu sorunun yeni dönemde ilk ele alınacak konulardan biri olduğunu söyledi. Reform çalışmaları sürdürdüklerini belirten Çiçek, “Toplumun çok önemli bir kesimini teşkil eden esnafların bu sürece aktif olarak katılması bir meslek kuruluşu olarak da bu düzenlemeler içerisinde onların hukukunu koruma adına bu çalışmalar adına bizim de arzu ettiğimiz bur husustur” dedi. Esnafın mesleki eğitim ve vergi mevzuatından kaynaklanan sorunları olduğuna işaret eden Çiçek, konuyla ilgili yasal boşlukları doldurmak gerektiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!