TESK: Sokağa çıkarsak Türkiye eski Türkiye olmaz

Güncelleme Tarihi:

TESK: Sokağa çıkarsak Türkiye eski Türkiye olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2001 00:00


TESK: Sokağa çıkarsak
Türkiye eski Türkiye olmaz





Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, ''Tüm esnafa öncülük etmek üzere sokağa çıkarsak Türkiye eski Türkiye olmaz'' dedi.

Günday, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin adeta esnafın sabrını sınadığını ve ''sağır-dilsiz'' oyunu oynadığını belirtti.

Türkiye'nin dört yıldır bir ekonomik kriz yaşadığını kaydeden TESK Başkanı, krizin altından kalkılamaz bir boyuta gittiğini Ekonomik Sosyal Konsey toplantılarında defalarca dile getirdiklerini ifade etti. Ancak uyarılarının dinlenmediğini, bağırdıklarında da kafaların çevrildiğini vurgulayan Derviş Günday, aynı aymazlık ve vurdumduymazlığın sürdüğü görüşünü savundu.

Günday, açıklamasında şu görüşlere de yer verdi:

''İşte gelinen nokta. Üç yıldır söyledik, uyardık. Yetmedi bağırdık. Onların sağır dilsiz oyunları yüzünden ne Türkiye'nin, ne kendilerinin, ne de siyasetin itibarı kaldı. Hem kendileri, hem üretici, hem de esnaf iflas etti. Bu sürede batan esnaf sayısı 1.6 milyonu aştı. Esnaf batmakla kalmadı. Bugün kapıya dayanan karşılıksız çek senetler, ödeyemediği vergi ve krediler yüzünden evinin eşyasını kaptırmamaya uğraşıyor. Son 2.5 ayda şoförlüğü bırakan taksicilerin sayısı bile 30 bini buldu.

Bakkalından manavına, lokantacısından berberine, kasabından kahveci ve şoförüne kadar tüm esnafımızın aç kalmasının, batması 20 yıllık zincirleme yanlışların, vurdumduymazlığın ve aymazlığın sonucudur. Suçlular, bu faturayı ödemek zorundadır.''

ESNAF EYLEMLERİ

Bazı il ve ilçelerdeki esnaf eylemleriyle ilgili görüşlerini de açıklayan TEKS Başkanı, şöyle devam etti:

''Aldığımız önemli duyumlar vardır. Çok açık söylüyorum. Oyun içinde oyun oynanıyor. Türk esnafı, bu karanlık oyun ve arayışların figüranı olmamalıdır ve de olmayacaktır. Bizler de iki arada, bir derede kaldık. Onun için dün olduğu gibi bugün de, bunca haksızlığa, yanlışlıklara, sıkıntıya rağmen sorunlarımızı masa başında, konuşup anlaşarak çözmek istiyoruz.''

Yeni programın biran önce açıklanmasını da isteyen Günday, geciken her gün ateşin büyüdüğünü belirtti.

Esnafa da sağduyu ve itidal öneren Günday, hedef şaşırtmalara itibar edilmemesi uyarısında bulundu. Günday, ''Fedakarlığımız hala sürüyor. Ancak bunun daha fazla istismarına da izin vermeyeceğimizi duyuruyor ve yetkilileri de uyarıyorum. Esnaf eylemi ne işçi-memur, ne öğrenci eylemine benzer. Tüm esnafa öncülük etmek üzere sokağa çıkarsak, Türkiye asla eski Türkiye olmaz'' dedi.

Bu arada TESK üst yönetimi ile federasyon başkanları, esnaf eylemleri ve son ekonomik durumu değerlendirmek üzere yarın Ankara'da toplanma kararı aldı. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!