Teşhir cezası işe yarıyor

Güncelleme Tarihi:

Teşhir cezası işe yarıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik kazalarına karışan, kusurlu oldukları belirlenen kişi ve firmaları teşhir etmeyi sürdürüyor. Trafik Kanunu'nun verdiği yetkilere dayanarak geçtiğimiz Mart ayında kaza yapan otobüsleri teşhir etmeye başlayan Emniyet Müdürlüğü, başlatacağı çalışma öncesinde tüm otobüs firmalarıyla toplantı yaparak konuyla ilgili bilgi vermişti. Trafik Kanunu'nun 4. ek maddesine göre karayollarında yolcu taşımacılığı yapan otobüs benzeri taşıtların karışmış olduğu ölümlü trafik kazası sonuçlarının araca ait plaka numaraları ile birlikte otobüs firmasının televizyon ve basın organları aracılığıyla kamuoyuna ilanı ticari itibarın ihlali sayılmıyor.

Trafikten sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Nihat Kurtiç, otobüs firmalarını teşhire başladıklarından bu yana kazaların azaldığını söyledi. Kurtiç, teşhirin son bir yıllık çalışmaların arasında en etkin uygulamalardan biri olduğuna dikkat çekti: "Amacımız cezalandırmak değil. Hiç kaza yapmayanlar da var. Şoförlerini eğitiyorlar, arabaları denetliyorlar. Çoğu buna uyuyor ama o kadar çok firma var ki. Üç otobüs alan firma kurup, taşıdığı yolcuların hayatını düşünmeden sadece daha çok para kazanmak için çalışıyor. Otobüslerin gazete ve televizyonlarda teşhir edilmesi çok büyük kamuoyu yaratıyor ve işe yarıyor."

Keşan Seyahat

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 5 Kasım 2000 tarihinde, Şenol Kaş'ın kullandığı 22 FK 540 plakalı 'Keşan Seyahat' işletmesine ait yolcu otobüsünün, Tekirdağ-İstanbul istikameti 22. kilometrede karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalara çarpıp karşı istikamete fırlatması ve karşıdan gelen 06 RA 200 plakalı otomobilin de yayalara ikinci kez çarpması sonucu 2 kişi öldü. Düzenlenen trafik kazası tespit tutanağında, otobüs sürücüsü Kaş'ın, Karayolları Trafik Kanunu'nun "Sürücülerin, hızlarını yüzde ondan yüzde elliye aşması yasaktır maddesini ihlal etmekten" kusurlu bulunduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!