Teröristlerden sonra Erdoğan’ın hedefiyiz

Güncelleme Tarihi:

Teröristlerden sonra Erdoğan’ın hedefiyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın diplomatlara yönelik “Monşer” ifadesine emekli diplomatlar çok sert tepki göstererek, yazılı açıklama yaptılar. 63 emekli büyükelçi ve 9 başkonsolosun imzaladığı açıklamada, şöyle denildi:

Üç-beş yabancı sözcükle politika

Türk diplomatlarını sadece Ermeni terörünün ve diğer terör eylemlerinin hedef aldığını zannediyorduk. Son bir yıldır her fırsatta kendi ülkesinin diplomatlarına karşı sözlü bir saldırı başlatan Başbakanımızın bu tutumunu izahta büyük güçlük çekiyoruz. Dış politika, öyle günü kurtarmaya yönelik, kendisiyle çelişki içinde ‘perakende’ açılımlarla, üç-beş yabancı sözcüğü yerli yersiz kullanmakla, diplomatlara karşı küçük düşürücü ifadelerle yürütülmez. Böyle dış politika yürütülmeye kalkışılırsa bedeli ağır olur.

Başbakan Davos’ta ‘one minute (s)’ ile İngilizce ibarelerle başladı. Derken ‘Monşer’ sözcüğünü son zamanlarda pek sever oldu. ‘Mon cher’ Türkçe’de ‘azizim, dostum’ anlamına gelen bir tekerleme. Türkçemizde argoda, ‘Hanım evladı’ anlamı yüklenmiş.

Alaycı yaklaşımı kim hak ediyor

Dünyanın en tehlikeli bölgelerinde, kriz alanlarında geçici ya da sürekli görev yapan genç, yaşlı Dışişleri mensuplarımızın hangileri bu alaycı yaklaşımı hak etmektedirler? Cumhuriyet dönemi Dışişleri mensupları ‘Monşer’ terimini hiç kullanmamışlardır. Osmanlı dönemi memurlarınınsa bazıları kullanmıştır.

Yeni Osmanlılık hevesi mi?

İnsan ‘Acaba Başbakan, hükümetinin izlediği dış politika ekseni gibi, dilde de bir yeni Osmanlılık hevesine mi kapıldı?’ demekten kendisini alamıyor. Dış politika uzun soluklu ciddi bir iştir. Dış politikada cesaret ve dinamizm, maceraperestlik demek değildir. Tarihi iyi bildiğini iddia edenler, ‘Kudüs’te toplu namaz kılmak’ gibi maceraperest ve hayalperest ucuz vaatlerin geçmişte ülkemizi hangi badirelere götürdüğünü daima akıllarında tutmalıdır. Böyle bedava kahramanlıkların ceremesinin masum insanlarımıza canlarıyla ödettirilmesi üzüntü konusudur.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!