‘Terörist’ diyemedi

Güncelleme Tarihi:

‘Terörist’ diyemedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 02:02

Washington'da Bush yönetiminden yüz bulamayan AKP lideri Tayyip Erdoğan, Hamas'ın terör örgütü olup olmadığı konusunda bilgisi olmadığını ve Kürtçe eğitime destek verdiğini söyledi.

AKP heyetinin talepte bulunmasına karşılık, hiçbir ABD yetkilisinin görüşmek istemediği Erdoğan, Washington'daki ilk gününde, CSIC adlı düşünce kuruluşunda konuştu. Konuşmasında, muhafazakar-demokrat bir imaj sunmaya özen gösteren Erdoğan, soru-yanıt bölümünde, ‘‘Sizce, HAMAS bir terör örgütü mü?’’ sorusuna karşılık, ‘‘Bu konuda bilgim yok. Teröre bulaşmışsa teröristtir, bulaşmamışsa değildir’’ diye kaçamak bir cevap verdi.

KÜRTÇE EĞİTİME ONAY

Erdoğan, katılımcılardan birinin, Türkiye'de Kürtçe eğitim ve yayına izin verilip, verilmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine de şu yanıtı verdi: ‘‘Türkiye'de halkın arasında Türk, Kürt, Laz ayrımı söz konusu değildir. Biz, hangi etnik gruptan olursa olsun, kendi kültürünü korumasından yanayız. Türkiye'nin resmi dilinin Türkçe olması ve üniter yapıya zarar vermemek koşuluyla, buna müsaade edebiliyoruz.’’

Mahkeme kararlarının AKP liderliği ve siyaset yapması için engel oluşturmadığını belirten Tayyip Erdoğan, ‘‘Bizde lider olan ilkelerdir, kolektif akıldır’’ diye konuştu. Erdoğan, IMF ile ilişkilerin milli duyguları tahrip edici havada yaşandığını ve Türkiye'de ekonomi yaşamı rasyonel tabana oturdukça, IMF ile ilişkilerin asgariye ineceğini belirtti. Erdoğan, AKP'nin, siyasette Kopenhag, ekonomide de Mastricht kriterlerine bağlı olduğunu ve AB'ye üyeliği istediklerini ifade etti.

ASKER İLE SIKINTI YOK

Erdoğan, ‘‘askerlerle ilişkiler’’ konusunda da şöyle konuştu: ‘‘AKP olarak kimseyle sıkıntımız yok. Bu ilişkileri olumlu geliştiriyoruz. Temel tespitim vardır. Devlet evlatlarına zulmetmez. Hele hele hizmet peşinde koşuyorlarsa... Gelecek daha güzel olacak. Aynı masada oturup en ideali bulmak zorundayız. Olumsuzlukları kaşımak bizi bir yere götürmez.’’ Erdoğan, AKP'nin yeni bir siyaset olduğunu anlatmak için sık sık ‘‘sıfır kilometre’’ tanımını kullandı. Erdoğan, ‘‘Parti'nin 73 kurucusundan 70'i ilk defa siyasete giriyor. Arkadaşlar sıfır kilometrede’’ dedi.

Usame, uluslararası mahkemede yargılansın

CSIC adlı düşünce koruluşunda konuşan Tayyip Erdoğan, 11 Eylül intihar eylemlerinin sorumlusu Usame bin Ladin, Taliban lideri Molla Ömer ve El Kaide mensuplarının uluslararası bir mahkemede yargılanmaları gerektiğini söyledi.


İntihar eylemlerinin sorumlusu


Filistin'de İsril'e karşı mücadele veren ve özellikle intihar eylemleriyle sesini duyuran aşırı dinci HAMAS (Hareketi Mukavame Al İslami - İslami Direniş Hareketi) örgütü, Filistin'de İslam devleti kurmak için çalışıyor. İsrail dışında eylem yapmaya hazır olmadığını açıklayan HAMAS, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı ikinci terörist listesinde yer aldı. İşte Hamas'ın künyesi:

Militan sayısı Bilinmiyor. Onbinlerce sempatizanı var.

Üsleri Gazze ve Batı Şeria.

Hedefi İsrailli asker ve siviller ile tesisleri.

Kimliği 1987 yılında Müslüman Kardeşler'in Filistin kolu olarak kuruldu. Filistin'de İslam devleti kurmak için mücadele ediyor ve İran'a yakın olduğu biliniyor.

Önemli eylemleri Geçtiğimiz yıl içinde Tel Aviv'de 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan, diskoteğe intihar saldırısı. Geçen Ağustos ayında, pizzacıya intihar saldırısı, 18 ölü. İsrail'in çeşitli kentlerinde son günlerde düzenlenen intihar saldırıları.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!