Terör ‘Tokat’ı yemiş...

Güncelleme Tarihi:

Terör ‘Tokat’ı yemiş...
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Vilayette komşu Konak Lokantası'ndaki siyasi sohbet, orta yaşı aşkın 25-30 Amerikalı hanım turistin baskınıyla kesildi. Rehberleri, köpekleri, ölçülü şamataları ve ay tutulmasını en iyi Tokat'tan izleyecekleri inancıyla turistler bir anda ilgi odağı haline geldi, yerli çeneler istirahate çekildi. Tokat'ta iş az, işsiz çok... Haliyle siyasete ilgi fazla.

Üstelik Tokat, Güneydoğu ile ölçülecek kadar yoksul bir il.

Türkiye'de 3 bin doları bulan kişi başına milli gelir rakamı Tokat'ta yarı yarıya, bin 441 dolar düzeyinde. Tokat kişi başına yatırım açısından 80 il arasında sondan sekizinci sırada.

Kahvesi bol, meyhanesi az (İstanbul'da 3 bin 558, Tokat'ta sadece 57 içkili lokanta var) bu muhafazakâr ilin sembolü Tokat sigarasının bile üretimi sembolik düzeye inmiş. Tokat Sigara Fabrikası'nda artık Tekel 2001 üretimi yapılıyor. Organize sanayi bölgesinde başlayan tekstil yatırımları son iki yıldır tırmanan terör dalgası nedeniyle bıçak gibi kesildi.

Kentte 7 bini aşkın esnaf var. İslami hipermarket YİMPAŞ ile GİMA, Meridyen gibi kredi kartı kabul eden alışveriş merkezlerinin rekabeti esnafın belini iyice büktü.

BAŞKANLIK HESAPLARI

1994 yılında belediye başkanlığını kazanan Fazilet Partisi yine aynı isimle, Nizamettin Aydın'la seçime giriyor. Fazilet İl Başkanı İbrahim Çakmak iddiasını, ‘‘Arayı açarız, hatta bu kez MHP'ye kaptırdığımız ilçe başkanlıklarını bile alırız’’ diye ortaya koyuyor.

Fazilet'in çekindiği MHP'nin il merkezinde canlılık egemen. Başkan adayı İzzet Şahin'in seçiminin son derece yerinde olduğunu vurgulayan İl Başkan Yardımcısı Veli Gökyılmaz ‘‘Bu kez Fazilet'ten kurtulmak isteyen ANAP, DYP ve hatta sol seçmen bile yerel seçimde MHP etrafında birleşebilir’’ diyor.

BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI

Tokat'ta nüfus, bırakın artmayı gerilediği için ilin 7 olan milletvekili sayısı 6'ya indi. MHP ve CHP'ye ilişkin ülke genelinde yapılan ‘‘barajı geçecek mi?’’ spekülasyonu Tokat'ta da gündemde.

Eğer bu iki parti baraja takılırsa Fazilet'in hedefi 3 milletvekili olacak. Kalan sandalyeler DYP ve ANAP arasında paylaşılacak...

Ancak MHP ve CHP ülke barajını aşarsa farklı siyasi hesaplar önem kazanacak. Mesela Fazilet'te yerel örgütün desteklediği ve Tayyip Erdoğan'a yakınlığı ile tanınan iki isme liste tırpanı moralleri bozdu. Ayrıca küskünlerle pazarlık kafaları karıştırdı. 7 bin öğrencinin okuduğu üniversitede türban sorunu yok. Ama türban ve imam hatiplerin kapatılması genel seçimde ANAP'ı zorlayacak gibi.

DYP'ye gelince... Ali Şevki Erek'in altındaki listenin yapısı bu partinin seçim şansını zora sokuyor.

DSP'nin oyunda beklenen artış, milletvekiline yetmez. Bu yüzden MHP ve CHP ülke barajına takılmazsa Tokat'ta muhtemel sonuç şu olur: Fazilet (2), MHP (1), ANAP (1), DYP (1) ve CHP (1).



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!