Terkos Gölü kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Terkos Gölü kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 16:05

İstanbul'un önemli su kaynaklarından olan ve kaçak kum alımı nedeniyle Karadeniz ile arasındaki kara parçası incelince tuzlanma tehlikesi geçiren Terkos Gölü, kaçak kumcularla etkin mücadele ve alınan fiziki önlemler sonucu, tehlikeyi atlattı.

Haberin Devamı

İSKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çakıl İskelesi mevkiindeki kıyı parçasının kaçak kum çekimi nedeniyle yaklaşık 200 metreye kadar düşmesi sonucu Karadeniz`in suyunun karışması tehlikesi doğan Terkos Gölü`nün kurtarılması için bir dizi önlemler alındı.
 
Bu kapsamda, sahile yakın kaçak kum çeken kosterlerle mücadele için Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kumcuların bağlı olduğu kooperatifle işbirliği yapıldı. İşbirliği uyarınca Sahil Güvenlik Komutanlığı`na bağlı botlarca bölgede sürekli denetim yapılırken, kooperatif de buradan temin edilen kumu almadı.

Çalışmalar sonucu, bugün artık bölgede hiçbir kum kosteri görülmez oldu. Sonuçta, Karadeniz ile göl arasındaki kıyıya paralel 200 metrelik dolgu alanın etrafında kum birikintileriyle kıyı şeridi oluştu. Yetkililer, kıyı şeridinin kendini yenilemesiyle artık Terkos Gölü`ne tuzlu su karışma tehlikesinin kalmadığını bildirdiler.

Haberin Devamı

Bu arada, Terkos Gölü yakınındaki Karaburun Limanı`nın girişi ise denizden gelen kumların dolması sonucu kapandı. Girişi kumsal şeklini alan limanda mahsur kalan balıkçı teknelerinin kurtarılması için başlatılan temizleme çalışmaları sürüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!