Temmuzda sonbahar

Güncelleme Tarihi:

Temmuzda sonbahar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2005 09:36

Marmara bölgesinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Sadece İstanbul'da 560 konutu su bastı, iki dere taştı.

Haberin Devamı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, kentte etkili olan yağış nedeniyle birçok ev ve işyerinden su baskını ihbarı geldi.
  
Kentte saat 09.30 itibariyle Pendik'ten 150, Kartal'dan 100, Gaziosmanpaşa'dan 121, Eyüp'ten 85, Maltepe'den 35, Ümraniye'den 18, Sultanbeyli'den 3, Sarıgazi ve Samandıra'dan 5, Kadıköy'den 10, Tuzla'dan 4, Üsküdar'dan 1, Esenler'den 3, Bakırköy'den 5, Bahçelievler'den 9, Bağcılar'dan 1, Avcılar'dan 2, Beyoğlu'dan 2, Güngören'den 4, Şişli'den de 3 su baskını ihbarı alındı.
  
Meteoroloji'nin uyarısı üzerine önlemlerini alan İSKİ, itfaiye ve belediye ekipleri, ihbar yapılan yerlere ulaşarak su tahliye çalışmalarını sürdürüyor.
  
Ayrıca E-5 Karayolu'nun Kartal ile Pendik arasındaki ana güzergahında da su birikintilerinden dolayı trafikte aksamalar olduğu bildirildi.
  
MADDİ HASAR

 

Haberin Devamı

Öte yandan, İSKİ'nin Kartal'daki binasına yıldırım düştüğü ve yapıda küçük çaplı maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Bu nedenle İSKİ'nin Kartal birimi ile telsiz ve telefon bağlantısının kesildiği kaydedildi. 

 

Bu arada yol çalışmaları nedeniyle kent trafiğinde de ciddi aksamalar yaşandı. Bağcılar-Aksaray istikametindeki bağlantı yolundaki çalışmalar nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.

 

Meteoroloji yetkilileri, İstanbul'da yağışın akşam saatlerine kadar devam etmesinin beklendiğini açıkladı.

 

İSTANBUL'DA ARAÇLAR SELE KAPILARAK SÜRÜKLENDİ

 

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Pendik'te Kemikli Deresi'nin taşması sonucu birçok araç sele kapılarak sürüklendi.
  
Kentin özellikle Anadolu Yakası'nda ve Pendik ile Kartal ilçelerinde etkili olan sağanak yağıştan dolayı taşan Kemikli Deresi'nin sel suları, birçok aracı metrelerce sürükledi. Bir otomobil ise sürüklendiği sırada dere üzerinde bulunan köprüye takıldı.
  
Üzerinden yayaların geçtiği köprünün tıkanması üzerine ekipler, derenin altını açmak istedi. Köprüye takılarak duran otomobilin sahibi İsmail Buğa, aracının tekrar sulara kapılarak sürüklenebileceği gerekçesiyle iş makinesinin tıkanıklığı açmasına izin vermedi.
  
Sele kapılarak sürüklenen bazı araç sürücülerinin de dışarı çıkarak hayatlarını kurtarmaya çalıştığı görüldü.
 
 Sürüklenen otomobillerde büyük çaplı maddi hasar meydana geldiği gözlendi.
  
Kemikli Deresi'nin taşmasından dolayı ayrıca Plevne Caddesi'nin yaklaşık 20 metrelik bölümü 3 metre aşağıya doğru çöktü. Suların kopardığı asfalt parçalarından birinin çarptığı bir köpek ise telef oldu.
  
Bu arada Kartal Spor Caddesi'ndeki mazgalların tıkanması nedeniyle Kartal yönüne giden ve gelen araçlar, sel suları içerisinde mahsur kaldı.
  
İtfaiye ve belediye ekiplerinin uzun süren çalışmaları sonucu mazgalların açılmasıyla sel sularının caddeden çekilmesi sağlanarak, yol trafiğe açıldı.
  
Su baskını yaşanan çevredeki evlerde su tahliye işlemleri ise sürüyor.

 

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM), yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji Birimi hava tahmin raporlarında da belirlendiği gibi, İstanbul ve çevresinin dün akşamdan itibaren şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın etkisi altına girdiği belirtildi.
  
Gece boyunca aralıklı yağan yağmurun sabah saatlerinde Anadolu Yakası'nda etkili olduğu kaydedilen açıklamada, “Sabah saat 07.15 sıralarında etkisini artıran yağış, Kartal, Maltepe, Pendik bölgelerinde etkili oldu. Pendik'te bazı ev ve işyerleri su taşkınlarından etkilendi. Topselvi Deresi (Kartal-Pendik arası) ve Kemikli Deresi taştı. Maltepe Köprüsü ve Kartal Spor Caddesi'nde su taşkınları nedeniyle araçlar mahsur kaldı” denildi.
  
AKOM UYARMIŞTI

 

Haberin Devamı

Açıklamada, su baskınlarına İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ile İSKİ ekiplerinin müdahale ettiği kaydedildi.

 

AKOM, dün yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul ve çevresinin dün akşamdan itibaren şiddetli sağanak yağışın etkisi altına gireceğini duyurmuştu.
 
AKOM, vatandaşların yağışlardan etkilenmemesi için Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İSKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İETT, İDO, Katı Atık Yönetimi Müdürlüğü ve müteahhit firma çalışanlarının alarma geçirildiğini açıklamıştı.

 

ÇANAKKALE

 

Çanakkale, Kocaeli ve Adapazarı'nda etkili olan sağanak nedeniyle bir çok ev ve işyerini su bastı, ekili araziler zarar gördü.  Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'nde, dün sabah saatlerinde etkili olan yağmur ve şiddetli rüzgar nedeniyle, Evreşe Beldesi ile beldeye bağlı Yüllüce, Bayramiç, Süleymaniye, Şadıllı ve Kalealtı köylerindeki 20 bin 700 dekar ekili arazide, yüzde 70 oranında zarar meydana geldi.
  
Kuvvetli rüzgarın da etkisiyle 765 çiftçiye ait ayçiçeği, buğday, susam, mısır, karpuz ve kabak ekili araziler zarar gördü.
  
İZMİT
  
Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde etkili olan sağanak yağış sonucu, 30 ev ve işyerini su bastı.  Dün gece başlayan ve sabah saatlerinde şiddetini artırarak devam eden yağış, ilçe merkezinin yanı sıra Değirmendere Beldesi'nde de etkili oldu. Logarların tıkanması nedeniyle Gölcük'te 21, Değirmendere'de ise 9 ev ve işyerini su bastı. Ev ve işyerlerinde biriken sular, tahliye edilmeye başlandı.
  
Bu arada, Meteoroloji Müdürlüğü, yağışın etkisini artırdığı iki saatte metrekareye 50 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.
  
ADAPAZARI
  
Adapazarı'nda etkili şiddetli yağış, Sakarya Devlet Hastanesi'nde su baskınına neden oldu. Adapazarı'nda sabaha karşı başlayan gök gürültülü sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Sakarya Devlet Hastanesi'nin acil servis ve poliklinik hizmetlerinin verildiği binaların birinci katlarını su bastı.

 

Haberin Devamı

Su baskını nedeniyle, hastanede acil servis ve poliklinik hizmetleri durduruldu. Hastanede oluşan su birikintisinin çekilmesi için Adapazarı Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri motopomplar kurdu.
  
Ayrıca Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (ADASU) çok sayıda su baskını ihbarı geldi. Cadde ve sokaklarda oluşan su nedeniyle ulaşımda güçlük çekiliyor.
  
Sakarya Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, kent merkezinde etkili olan yağışta, metrekareye 88 kilogram yağış düştü.

 

EDİRNE'DE SAĞANAK YAĞIŞ ETKİLİ OLDU
  

Bu arada Edirne'de dün sağanak yağıştan Emniyet Müdürlüğü'ne ait Yeniimaret Yabancı Barınma Evi, Anadolu Lisesi ve Trakya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ni ait trafo ile çok sayıda ev ve işyerinin bodrum katlarını su bastı.
  
Yağmurla birlikte kanalizasyonların da taşmasıyla su basan Yeniimaret Yabancı Barınma Evi'nin bodrum katında yaşayan İran, Irak, Filistin, Somali, Moritanya, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş vatandaşı 117 kişiden bir kısmı, binanın üst katına, bir kısmı da kentteki polis merkezlerine götürüldü.

 

Haberin Devamı

AKÇAKOCA VE KARADENİZ EREĞLİSİ'NDE ASFALTTA ÇÖKMELER

 

Akçakoca-Karadeniz Ereğlisi D-655 karayolu Kulpınar mevkiinde aşırı yağış nedeniyle karayolundaki iki noktada 300 metre arayla yaklaşık 4 metre eninde ve 8 metre derinliğinde çökmeler meydana geldi.

  

Karayolları ekipleri, iş makineleri yardımıyla çalışmalarını sürdürürken ulaşım tek şerit üzerinden sağlanıyor. Ekipler, sürücüleri kontrollü gitmeleri konusunda uyarıyor.

  

Öte yandan sağanak nedeniyle Akçakoca'da yaklaşık 50 evi su bastı. Çuhallı Mahallesi'nde alt katları su altında kalan Çuhallı Camii ve Akçakoca Lisesi'nde tahliye çalışmaları sürdürülüyor.


EGE'DE ŞİDDETLİ RÜZGAR
 
Kuzeyden sert esen rüzgarlar Ege bölgesinde de havayı bozuyor. Bölgenin tamamında beklenen sağanak yağış, kuzey kesimlerde su baskınlarına neden olabilir.
 
Yağışın Batı Akdeniz'de de etkili olması bekleniyor. Sıcaklık 30 derecenin altına iniyor.
 
İç Anadolu bölgesinin batı ve güney kesimleri için de yağış öngörülüyor. 4-5 derece düşecek sıcaklık yarın daha da azalacak. Yağış yer yer devam edecek.
 
Yağış Batı Karadeniz bölgesinde de etkili olacak. Hafta ortasında yağışın bölgenin doğusuna doğru yayılması bekleniyor. Yetkililer su baskınlarına karşı önlem alınmasını istedi. Bölgede yarın sıcaklığın kuvvetli düşüşü ile dolu oluşabilir.
 
Doğu Anadolu bölgesinde ise yağış beklenmiyor. Sıcaklık bölgenin kuzeyinde 25, güneyinde 35 derecenin üzerine çıkıyor. Yarın sıcaklık düşüşü bölgede hissedilecek.
 
Güneydoğu Anadolu bölgesi ise parçalı az bulutlu. Hava sıcaklığının 35-40 derece arasında olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!