Temizöz davasında dinlenen binbaşı: Cizre'de cehennemi yaşadık

Güncelleme Tarihi:

Temizöz davasında dinlenen binbaşı: Cizrede cehennemi yaşadık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 14:21

Şırnak’ta 1993-95 yılları arasında işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan ve aralarında Kayseri eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak ile itirafçıların da bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davada dinlenen Binbaşı Hasan Başkök, "Cizre’de cehennemi yaşadık" dedi.

Duruşma nedeniyle Diyarbakır Adliyesi çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresi bariyerlerle kapatılırken, binaya girmek isteyenler 3 ayrı arama noktasından geçirildi. Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, PKK itirafçıları Abdulhakim Güven, Adem Yakin, Hıdır Altuğ, Kukel Atak ve Temer Atak ile sanık ve mağdur avukatları hazır bulundu.

Duruşmaya tanıklar Abdulmecit Em, Abdullah Em, Mehmet Emin Yılmaz, Mehmek Kaya, Mehmet Faruk Cilasun ve Hatay İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık Şube Müdürü Binbaşı Hasan Başkök’ün dinlenilmesiyle devam edildi.

‘ETLİYE SÜTLÜYE KARIŞMAYIZ’

Hatay İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık Şube Müdürü Binbaşı Hasan Başkök, tanık olarak verdiği ifadesinde, Cemal Temizöz’ün görev yaptığı yıllarda, Şırnak’ın Cizre ilçesinde komando bölük komutanlığı yaptığını söyledi. Temizöz’ün kendilerinin komutanı olduğunu belirten Binbaşı Başkök, Cizre’nin o dönem’ durumunu göstermek için bazı şeyler anlatmak isteğini söyledi. Binbaşı Başkök, "1993 yılında Cizre’ye tayin olduğumda Ankara’da Cizre’den gelen bir subay ile tanıştım. Fikir sahibi olmak için nasıl bir yer olduğunu sordum. Bana, ‘Orada etliye sütlüye karışmıyoruz’ dedi. Biz Cudi Dağı’nın eteğinde bir karakolda kalıyorduk. Daha sonra Cizre ilçe merkezine geldik. Birgün tanklar bir katır sürüsünü vurmuş. Sabah gidip baktığımızda bunların örgüte malzeme taşıyan katırlar olduğunu anladık, mühimmatlar ortalığa saçılmıştı. Bu olaydan sonra örgütün saldırısı arttı. Bizim için dönem noktası oldu diyebilirim" diye konuştu.

CİZRE’DE CEHENNEMİ YAŞADIK

Kendisinin operasyonel timlerin başında bulunduğunu söyleyen Binbaşı Başkök, girdikleri birkaç çatışmayı ve ilçe merkezinde kendilerine yönelik PKK’lı teröristlerin saldırılarını mahkeme salonunda anlattı. Binbaşı Başkök, "Cizre’de cehennemi yaşadık. Çocuklarımızı iki zırhlı araçla ilçe merkezine okula gönderebiliyorduk" dedi.

Gidilecek köylere kendilerinin geceden gidip güvenlik önlemi aldıklarını, Cemal Temizöz’ün de sabah köye geldiğini ifade eden Binbaşı Başkök şöyle dedi:

"Köye gider erkekleri ve kadınları ayrı ayrı köy meydanına toplardık. Cemal Temizöz komutanımız da gelir, elindeki istahbari bilgilere göre mülakat yapardı. O dönem gözaltına alınan çok oluyordu. Merkez Jandarma Komutanlığı’nda adli işlere yardımcı olunması için rütbelilerden oluşan 4-5 kişilik bir birim vardı. Öyle sorduğunuz gibi bir sorgu birimi yoktu. Toros marka araçlar vardı. Ama bunlar personelin mi başka birinin mi bilmiyorum. Bir şey daha anlatmak istiyorum. Bir keresinde Genelkurmay’dan aradığını söyleyen bir yüzbaşı Cemal Temizöz komutanımıza suikast düzenlemek için 3 kadın teröristin ilçe merkezine geldiği yönünde elinde bilgiler olduğunu söyledi. Ben de bu durumu komutanımıza anlattım. 3 terörist daha sonra ölü ele geçirildi. Kendilerine kimlik soran bir polis memuru ile de çatışmaya girmişlerdi. Polis memurunun bacağı kopmuştu."

‘JİTEM BİZDE YOKTU’

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz’ın JİTEM’in varlığı ile ilgili bir soruya cevap veren tanık Binbaşı Hasan Başkök, "Bizde öyle bir şey yoktu" dedi. İtirafçıların durumunun sorulmasına üzerine Binbaşı Başkök, "Sorduğunuz gibi itirafçıların askerlik yapıp yapmadığını bilmiyorum.Varsa da ben bilmiyorum. Biz kimseye ‘sen kimsin’ diye sormadık. Zaman zaman bize yer gösterenler oluyordu" cevabını verdi.

İSTENEN CEZALAR

Şırnak ve çevresinde görev yaptığı 1993- 95 yılları arasında 23 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan ve cinayet, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, adam öldürmeye azmettirmek suçlamasıyla tutuklanan sanıklardan emekli Albay Temizöz hakkında 9, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın 7, Tamer Atak’ın 2, Adem Yakın’ın 7, Hıdır Altuğ’un 3, Fırat Altın’ın (Abdulhakim Güven) 6, Kuktel Atak’ın 1 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!