Temizlik yapmayan eş tazminat da hak etmez

Güncelleme Tarihi:

Temizlik yapmayan eş tazminat da hak etmez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2007 00:00

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasında kocayı kusurlu bularak geliri olmayan ev kadınına nafaka ve tazminat ödenmesine karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay’ın gerekçesinde "Ev temizliği yapmıyor ve ev işlerini aksatıyorsa kadın kusurludur" denildi. Davaya ikinci kez bakan yerel mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak tazminatı kaldırdı.

YargItay’ın "Boşanan ev kadının evin yemek, temizlik gibi işlerini yapması ve çocukların bakımını üstlenmiş olması katkı payı almasını gerektirmez" yönündeki kararının ardından kadınları üzecek bir karara daha imza attığı ortaya çıktı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasında kocayı kusurlu bularak geliri olmayan ev kadınına 300 YTL nafaka, 10 bin YTL maddi, 5 bin YTL manevi tazminat ödenmesine karar veren yerel mahkemenin kararını "Ev temizliği yapmıyor, ev işlerini aksatıyorsa kadın kusurludur" diyerek bozdu. Yargıtay, tazminatın kaldırılması yönünde karar verdi. Davaya ikinci kez bakan yerel mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak tazminatı kaldırdı.

KOCAM BENİDÖVÜYOR

Selva A. bir yıl önce evlendiği kocası Abdulrahim A’nın evlendikten sonra değiştiğini, kendisini dövdüğünü, istemediği halde zorla cinsel ilişkiye girdiğini ve çok cimri olduğunu öne sürerek boşanma davası açtı.

TEMİZLİK YAPMIYOR

Karısının boşanma davası açtığını öğrenen eşi Abdulrahim A. ise aynı mahkemeye bir dilekçe vererek karşı davacı oldu. Türkiye ve ABD’de master yaptığını, mühendis olduğunu belirten Abdulrahim A. asıl karısının kusurlu olduğunu savunarak mahkemede "Karım temizlik yapmıyor. Ev işlerini aksatıyor. Çamaşırları yemek tenceresinde kaynatıyor. Vücudunun bozulacağını gerekçe gösterip çocuk yapmak istemiyor" iddiasında bulundu.

Denizli 3. Aile Mahkemesi, evlilik sürecinde kocanın kusurlu olduğuna karar verip çifti boşadı ve kocanın eşine aylık 300 YTL nafaka, 10 bin YTL maddi 5 bin YTL de manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

YARGITAY’IN GEREKÇESİ

Tazminatı çok bulan koca Abdulrahim A. davayı temyize taşıdı. Dosyaya bakan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ev işlerini aksatan, temizlik yapmayan kadının kusurlu olduğunu bu nedenle tazminat alamayacağı yönündeki yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay, bozma gerekçesini şöyle açıkladı:

"Toplanan delillerden davalının ev işlerini yapmadığı, temizliğe dikkat etmediği, çamaşırları yemek tenceresinde kaynattığı, doğum halinde vücudunun bozulacağını ifade ettiği, kadının bu davranışları nedeniyle taraflar arasındaki ortak hayatı temelinden sarsacak ve birliğin devamına imkan vermeyecek bir geçimsizlik meydana geldiği, olayların akışı karşısında kocanında dava açma hakkı olduğu, boşanmaya karar verilmesi gerektiği halde yetersiz gerekçe ile davanın reddinin doğru bulunmadığı gerekçesiyle bozularak mahkemenize iade edilmiştir."

Yargıtay’ın kararına uyan yerel mahkeme kadına verdiği tazminatı kaldırıp sadece nafakayla yetindi. Abdulrahim A, bu kez de nafakayı fazla bularak bir kez daha Yargıtay’a başvurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!