Temel bilimlere artık TÜBİTAK’ta yer yok

Güncelleme Tarihi:

Temel bilimlere artık TÜBİTAK’ta yer yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 10:31

Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin’in öncülüğünde üç yıl önce İzmir Şirince’de kurulan Matematik Köyü’ndeki lise ve üniversite öğrencilerine yönelik 7 yaz okulu projesinin 7’si de TÜBİTAK tarafından reddedildi. Prof. Nesin, projenin “sudan sebeplerle reddedildiğini” belirterek “Olağanüstü bir proje sunduk ama bu reddedildi. TÜBİTAK’ta artık ne yazık ki temel bilimlere yer yok” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ali Nesin, Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptığı değerlendirmede, 2007 yılında kurulan Matematik Köyü’nün her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizden ve dünyadan ünlü matematikçileri lise ve üniversite öğrencileriyle buluşturmayı amaçladığını vurgulayarak “Matematik Köyü’nde verilecek ders saatlerinin yazılmaması, Matematik Köyü’nde yönetici olmam ve ders vermemin etik olmadığı gibi sebeplerle proje reddedildi. TÜBİTAK daha çok endrüstri mühendisleri birliği oldu. Temel bilimlere artık TÜBİTAK’ta yer yok” diye konuştu.

Nesin Vakfı ve Türk Matematik Derneği’ne destek beklediğini kaydeden Prof. Dr. Ali Nesin, internet sitesinde yayınladığı açıklamasında ise şunları kaydetti:

''TÜBİTAK, Matematik Köyü’nde gerçekleşecek lise ve üniversitelilere yönelik 7 yazokulu projesinin 7’sini de, yani tüm yazokulumuzu reddetti... Dünyanın dört bir yanından ve Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden akademisyenler, beş kuruş para almadan, üstelik yol paralarını da ceplerinden ödeyerek, araştırmalarından, tatillerinden ve ailelerinden fedakârlık yaparak gençlere ders vermek isteyecekler ve TÜBİTAK bunu reddedecek! Hadlerine değildir! Öpüp başlarına koymaları gerekir. Eşi benzeri olmayan kalitede bir projedir çünkü.

Haberin Devamı

Eğer bu işten biraz olsun anlıyorsam bu böyledir. Uygar dünyanın her yerinde her makul kurum böyle bir projeyi destekler. Aksi, çapsızlığın, düşmanlığın, cehaletin göstergesidir. Yüzlerce lise ve üniversite öğrencisi bu yaz Köyümüze, daha doğrusu kendi köylerine akın akın matematik öğrenmeye ve yapmaya gelecekler. Bu yaz da her yaz olduğu gibi üç ay boyunca Matematik Köyü cıvıl cıvıl olacak. TÜBİTAK’ın olmasa da halkımızın, sizlerin desteğiyle...

 

50 dolayinda akademisyen liselilere 30, universitelilere 45 ders verecek. Bir öğrencinin bir günlük maliyeti – Köy’ün yıllık gideri göz önüne alındığında – her şey dahil, 50 TL dolayında. Ülkemizde bilimi desteklemekle yükümlü TÜBİTAK’a beğendiremediğimiz projemizi desteklemenizi gençler adına rica ediyoruz.

TÜBİTAK’ın desteklemeye değer görmediği projelerimizi http://matematikkoyu.org/lise2010 (lise) http://matematikkoyu.org/tmd2010 (üniversite)

web sayfalarında bulabilirsiniz."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!