Telekom'a dava açın paranızı geri alın

Güncelleme Tarihi:

Telekoma dava açın paranızı geri alın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 02:04

Türk Telekom (TT) Genel Müdürlüğü'nün abonelerle arasındaki sözleşmede bulunmayan ‘‘gecikme zammı’’ yaptırımını uygulayarak bugüne kadar abonelerden yaklaşık 45 trilyon lira tutarında haksız para tahsilatı yaptığı ortaya çıktı.

Telekom, Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararına rağmen, 2001 yılı boyunca abonelere aylık yüzde 8 oranında gecikme zammı uyguladı.

Her telefon abonesi ile TT arasında geçerli olan ve her abonenin imzaladığı sözleşmenin 26. maddesine göre, abone borcunu yasal süresi içinde ödemezse, telefonunun konuşmaya kapatılacağı ve belli bir süre sonra da aboneliğinin iptal edileceği hükmü bulunuyor. Ancak, sözleşmede, abone faturayı ödemeyi geciktirirse, faturada yer alan borca gecikme faizi uygulanabileceğine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Buna rağmen, TT'nin uzun bir süredir sözleşmede olmayan bir yaptırımı ‘‘yasadışı’’ olarak, hizmet verdiği abonelere uyguladığı tespit edildi.

Bu usulsüzlük, üç mahkeme kararı ve Yargıtay'ca da tescil edildiği halde, birey ve tüketici bilincinin yeterince gelişmediği, hukukun ve yargı kararlarının ihlal edilebildiği ülkemizde tam 17 milyon kablolu telefon abonesine uygulanmaya devam ediyor. Üstelik halen aylık yüzde 8 olarak uygulanan haksız faiz, 1 Ocak 2002'den itibaren yüzde 12'ye çıkarılacak.

Ancak, yasal ödeme süresini bir gün dahi geçse, aylık yüzde 8 olan bu faiz, yeni dönemde bir güne isabet eden miktarı kadar uygulanacak. Yani, yüzde 12'lik gecikme zammı, faturaya tahakkuk ettirilen bedelin bir aylık karşılığının tamamı için değil de, kaç gün geciktiyse o oranda aboneye yansıtılacak. Böylece, abonenin ödeyeceği faiz her geçen gün artacak.

Örnek vatandaş ortaya çıkardı

Bu haksızlığı ‘‘Halkın Avukatı’’ namıyla tanınan ‘‘Telekom'un Belalısı’’ diye anılan vatandaş Nusret Çakıroğlu ortaya çıkardı. Mahkeme kararıyla Çakıroğlu'nun telefonlarına artık gecikme faizi uygulamayan TT, bu konuda dava açmayan 17 milyon abonesine bu yaptırımı uygulamayı sürdürüyor.

Hürriyet uyardı Bakan el koydu

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, mahkeme kararları ve Yargıtay'ın onaması ile sözleşmeye göre Telekom'un gecikme zammı uygulama yetkisi olmadığından haberi bulunmadığını belirtti. Vural, gecikme faizinin yüzde 8'den 12'ye çıkarılması ve bu zammın 1 Ocak 2002'den itibaren günlük uygulanması için kendisinin talimat verdiğini kaydetti. Konu hakkında Telekom yönetiminden bilgi alacağını bildiren Vural, ‘‘Sözleşmeye aykırı ise bu konuda yasal bir düzenleme yapmak gerekir’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!