Teknokrat hükümeti tartışması kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Teknokrat hükümeti tartışması kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2001 01:58

Teknokrat hükümeti tartışması, siyasileri rahatsız etti. ‘‘Türkiye'ye yakışmayan bir şey’’ sözleriyle ilk tepkiyi gösteren Başbakan Ecevit, dün de ‘‘Demokrasinin temelini sarsıyorlar’’ dedi.

Hürriyet yazarı Serdar Turgut'un yazısıyla başlayan tartışmaya katılan Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve TBMM Başkanı Ömer İzgi ise bu önerinin ‘demokrasi dışı’ olduğunu söyledi.

Demokrasiye gölge düşüyor

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin içine girdiği krizden çıkış için ‘teknokrat hükümeti’ kurulması yolundaki önerilere duyduğu tepkiyi dün bir kez daha seslendirdi. Ecevit, bunu savunanların ‘demokrasinin temellerini sarstıkları’ söyledi.

Ecevit, dün bu konuda yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

‘‘Çok yadırgadığım bir konu, son günlerde bazı çevrelerin ‘teknokratlar hükümeti' için bir kampanya açmaya kalkışmış olmalarıdır.

Bu kampanyayı açmaya kalkışanlar, belki farkında olmadan, demokrasinin temellerini sarsmaktadırlar.

Haklı veya haksız nedenlerle hükümetimize tepki duyanların demokrasiye gölge düşürmekten kaçınmaları gerekir.’’


Bu aydınlara hayret ediyorum

Başbakan Yardımcısı ve MHP Lideri Devlet Bahçeli de önceki gün Aksaray’a yaptığı gezi sırasında bu konudaki bir soruyu yanıtlarken ‘teknokrat hükümeti’ formülünü ‘demokrasi ve siyaset dışı bir öneri’ olarak nitelendirerek, rahatsızlık belirtmişti. Bahçeli'nin bu konudaki görüşleri de şöyle:

‘Böyle birşeyi düşünmek bile yanlıştır. 349 milletvekiline dayalı 2 yılı aşkın süredir istikrar ve uyum içinde devam eden bir hükümet vardır. Bu istikrar ve huzurdan, bu güven ortamından rahatsız olanlar mı bulunuyor? Yeni yeni bazı demokrasi ve siyaset dışı önerdilerde bulunuyorlar. Konuyu öne çıkartanlara birşey demiyoruz. Ama, tartışmayı bu yöne çeken değerli siyasetçi ve aydınlara da hayret ediyoruz.’’

Böyle bir ihtiyaç yok

TBMM Başkanı Ömer İzgi de, ‘Teknokrat hükümeti’ formülünü şöyle değerlendirdi:

‘‘Teknokratlar hükümeti tıkanıklarlarda ortaya çıkabilir. Meclis'te herhangi bir tıkanıklık yok. Bir yasama döneminde 320'nin üzerinde yasa çıkardı. Böyle çalışan bir Meclis ve hükümet varken, teknokratlar hükümeti doğru olmaz. Demokratik kurallarla bağdaşmaz. Sayın Serdar Turgut'un görüşlerine de saygı duyuyorum. Ama, bu hükümet ‘En iyi hükümet benim' diyor. Partiler, ikiye üçe bölünmüş durumda olur da ona karşı, alternatifler önerilebilir. Bugünkü ortamda böyle bir ihtiyaç yok, boşluk yok.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!