Tekirdağ'a deprem erken uyarı sistemi

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağa deprem erken uyarı sistemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2011 18:24

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremi önceden anlayabilmek için bir ağ kurduklarını, Marmara Bölgesi'nde kurulması planlanan ağın içerisinde Tekirdağ'ın da bulunduğunu belirtti.

Tekirdağ Belediyesinde, Doğa Hareketleri Araştırma Derneğine (DOHAD) yaptırılacak deprem erken uyarı sisteminin kurulması için, Belediye Başkanı Adem Dalgıç ile DOHAD Başkanı Fuat Agalday arasında protokol imzalandı.
Gündoğdu, imzalanan protokolden sonra yaptığı konuşmada, deprem erken uyarı sisteminin, depremi önceden tahmin ettiğini iddia eden bir avuç insanın bulduğu bir buluş olduğunu bildirdi.
Deprem erken uyarı sisteminin, tek bir bileşenle çalışmadığını sistemin bölgedeki hava basıncı, hava sıcaklığı gibi verileri de ölçtüğünü anlatan Gündoğdu, “Amacımız depremi önceden algılamak. Depremi önceden anlayabilmek için bir ağ kuruyoruz. Marmara Bölgesi'nde kurulması planlanan ağın içerisinde Tekirdağ'da bulunuyor. Bunu sağlamak bizim projemiz için son derece önemli. Çünkü, bölgede sağlıklı şekilde deprem tahmini yürütebilmemiz için sistemin 10 kilometre arayla belirli bölgelere kurulması gerekiyor. Tekirdağ'ın Barbaros beldesine de bir sistem kuracağız. Böylece Tekirdağ'daki boşluğun büyük kısmını kapatmış olacağız. Belediyelerin bu şekilde bilime açık olması bizim için çok önemli. Böylece belediyelerin bir çok kurumdan daha ilerde olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
DOHAD Başkanı Fuat Agalday da, fay hattına yakın olan yerlerde kurdukları istasyonlarda, jeofiziksel gelişimi takip ettiklerini belirtti.
Yerel yönetimlerle birlikte çalışarak istasyon sayılarını arttırdıklarını belirten Agalday, şunları söyledi:
“Şu anda, Bakırköy, Marmara Ereğlisi, Yeniçiftlik, Gemlik, Çınarcık, Nilüfer istasyonlarımız bulunuyor. Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü olmak üzere sahil şeridi boyunca en fazla 10'ar kilometre arayla istasyon kurmak istiyoruz. Verilerin sağlamasının yapılması açısından bu çok önemli. Marmara'nın tüm etrafını bu standartta istasyonlarla donatmak istiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde, hava durumu gibi yer durumunun da tahmin edileceğine inanıyoruz”
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç da, sistemin kurulmasının Tekirdağ halkını bir nebzede olsa rahatlatacağını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!