Tek parti rejimine gidiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Tek parti rejimine gidiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2009 00:00

Almanya‘da “Spiegel Online” sitesi emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk’le (54) yapılan bir söyleşiye yer verdi.

Ordu mensuplarının ilk defa darbe suçlamasıyla yargılandıklarını belirten Solmaztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ordunun güç kaybı ve komplo teorileri hakkında konuştu.

Dergide yer alan söyleşide Ergenekon davası ile ilgili olarak Solmaztürk şunları söyledi: “Bazı siyasetçilerin ve medyanın uzun süredir orduya karşı psikolojik bir savaş yürüttüğünü düşünüyorum. Ve bu epey asimetrik bir şekilde. Ordu sadece tepki gösteriyor, hareket onlardan çıkmıyor. Halkımız hâlâ orduya saygı duyuyor ve yüceltiyor.”

Ordu gafil avlandı

Askerlere sivil yargı yolunun açılmasıyla ilgili soruya Solmaztürk, “Ordu bu konuda hiçbir şekilde bilgilendirilmedi, hatta gafil avlandı diyebiliriz. Amaç belli: Genelkurmay kamuoyu önünde rezil edilmek isteniyor.”

Söyleşinin devamında ordunun demokratikleşmenin önünü kestiği iddiasını reddeden Solmaztürk, “Ne demokratikleşmesi? Başbakan Erdoğan yönetiminde Türkiye gittikçe daha da otoriterleşti. Tek parti rejimine doğru ilerliyoruz. Ergenekon davası hükümetin muhalefete karşı nasıl davrandığının sadece bir örneği. İnsanlar dinleniyor ve nedenini bilemeden tutuklanıyorlar” dedi.

Ergenekon diye bir şeyin olup olmadığı sorusuna ise Solmaztürk, “Tabii ki böyle bir grup var. Ancak bu grubun mensuplarının kimler olduğu yönünde şüphelerim var. Nasıl olur da bir üniversite rektörü veya bir kalp nakil uzmanı burada yer alabilir? Dava laik muhalefeti ortadan kaldırmak için suistimal ediliyor” yanıtını verdi.

Solmaztürk ordunun konu hakkındaki tutumu konusunda şu yorumu getirdi: “Ordu hiçbir şekilde müdahale etmeyecektir. Darbe dönemi çoktan geçti. Ancak ordu sesini yükseltmeli, kamuoyu ve halkla daha iyi iletişim kurarak anlaşma sağlamalı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!