Tek parti değil Türkiye ile iyi ilişki istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Tek parti değil Türkiye ile iyi ilişki istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 01:00

CHP heyeti Mısır’da darbeyle devrilen Mursi’nin kabinesinden 2 bakanla görüştü.

Haberin Devamı

CHP heyetine “Sadece tek bir partiyle değil, tüm Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz” mesajı veren Bişr ve Darrag “Mısır’da yaşananlardan elbette mutlu değiliz. Ama bu yüzden Türkiye-Mısır ilişkilerinin bozulması da bizi mutlu etmez” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekil Osman Korutürk’ten oluşan CHP heyeti, ordunun müdahalesiyle iktidardan uzaklaştırılıp tutuklanan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kabinesinden eski Yerel Yönetimler Bakanı ve Müslüman Kardeşler İrşad Kurulu üyesi Muhammed Ali Bişr ve Planlama ve Uluslararası İşbirliği eski Bakanı Amr Darrag ile görüştü. Mursi’nin 2 bakanı, CHP heyetine “Sadece tek bir partiyle değil, tüm Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz” mesajı verdi. Mısır’da yaşananları ‘Askeri darbe’ olarak nitelendiren Bişr ve Darrag, “Mısır’da dramatik olaylar yaşandı. Ancak bu Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkilememeli. Mısır’da yaşananlardan elbette mutlu değiliz. Ama bu yüzden Türkiye-Mısır ilişkilerinin bozulması da bizi mutlu etmez” dediler.

Eski bakanlar, görüşme sonrasında Hürriyet’e açıklama yaptılar. Müslüman Kardeşler Hareketi ile ilişkili olan, mensup olduğu Özgürlük ve Adalet Partisi’nin ülkede Hıristiyan lideri olan tek parti olduğunu belirten Darrag, şunları söyledi: “Yeni yönetim 10 bine yakın kişiyi tutukladı, tüm muhalif TV kanallarını kapattı. İnsanlara sokağa çıkmak dışında çare bırakmadılar. Sokak gösterileri öne sürülüp, Mursi yönetiminin devrilmesi, gelecekte de başka hükümetleri devirmek için bir yol olarak kullanılabilir. Mursi yönetimi iktidara dönmelidir. Aksi takdirde Mısır’da geçmişe dönmüş oluruz. İki olasılık var. Ya askeri yönetim devam eder, ya da sivil bir yönetim gelir. Ama bu durumda da gelen Cumhurbaşkanının aynı şekilde görevden alınmasının önü açılır.

Haberin Devamı

MÜSLÜMAN KARDEŞLER’İN İSTEKLERİ

Mursi dahil tüm tutuklular serbest bırakılsın, kapatılan TV kanalları açılsın, ölenlerin ailelerine tazminat verilsin, yaralılar tedavi edilsin, barışçı gösteriler için sokağa çıkanlara karşı silah kullanılmasın. Güven arttırıcı önlemlerden sonra, Mursi’nin Cumhurbaşkanlığına devam edip etmemesini de, Anayasa değişikliğini de görüşmeye hazırız. Mursi, kendisi hakkında referandum yapılmasını kabul etmişti. Ancak parlamento seçimlerinin ardından yapılmasını istiyordu. Ülkenin hem cumhurbaşkansız hem parlamentosuz kalmasını önlemeye çalıyordu. Boşluğu önlemeye çalışırken, hapse atıldı”. Darrag. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ordunun yönetime el koymasına destek veren El Ezher Şeyhi’ne yönelik açıklamaları için ise “El Ezher Şeyhi gibi dini liderler siyasi tavır alırsa, gelecek eleştirilere de hazır olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Loğoğlu: Türkiye’nin Başbakanı’na saygı bekliyoruz

MISIR’da ordunun yönetime müdahalesine ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tutuklanmasına gösterdiği sert tepki, bu ülkedeki bazı siyasi kesimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilere yol açtı.
Bu tepki, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ten oluşan CHP heyetinin Kahire’deki temasları sırasında muhataplarca sık sık gündeme getirildi. Ancak 30 siyasi partinin oluşturduğu “Bağımsızlık akımı” adlı siyasi blokla yapılan toplantıda Erdoğan’a yönelik eleştiriler, çok sert bir dille ifade edildi. Bunun üzerine Faruk Loğoğlu müdahalede bulundu; Mısırlı siyasetçilere Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı hakkında böyle konuşmamaları gerektiği uyarısı yaptı. Loğoğlu “Burada Türkiye Cumhuriyeti’nin Sayın Başbakanı’na yönelik eleştiriler oldu. Biz Mısır’daki tüm kişi ve kurumlara saygılıyız. Aynı saygıyı, kendisinin görüşlerine katılmasak da Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı ve kurumları için de bekliyoruz” dedi.
Bağımsızlık akımı lideri Ahmed Fadali, “CHP’nin bir an önce iktidara gelmesini bekliyoruz. Başbakan Erdoğan kendi halkına kötülük ediyor. Türk halkının Başbakan’dan korunması gerekir” dedi. Hareket içinde yer alan Köylü Partisi Lideri Muhammed Bargas ise “Erdoğan tıpkı Obama ve Netenyahu gibi” dedi. Yine koalisyonda yer alan Hıristiyan Partisi’nin lideri Kommas Poles de Başbakan’ı sert sözlerle eleştirdi.

Haberin Devamı

El Ezher Şeyhi ile görüştüler

CHP Heyeti Kahire’de, El Ezher Şeyhi Ahmed El Tayyip ile de görüştü. Faruk Loğoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Şeyh Hazretlerine Türk halkının sevgisini ve büyük saygısını göstermek için ziyarete geldik. Şeyh Hazretleri de Mısır-Türkiye ilişkilerine verdiği büyük önemi vurguladı” dedi. Toplantıda, Ezher Şeyhi’nin Başbakan Erdoğan’ın kendisine yönelik eleştirilerini doğrudan gündeme getirmediği, ancak isim vermeden “Bazı siyasilerin açıklamaları, halklar arasındaki ilişkilere zarar vermez. Türkiye ile Mısır arasında tarihi ilişkiler vardır. Siyasi atmosferin değişmesiyle yapılan açıklamalar, bu ilişkilere zarar vermez” dediği öğrenildi. Şeyh El Tayyip görüşmede ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın eleştirilerinin ardından Mısır’da oluşan Türkiye karşıtı atmosfer nedeniyle, El Ezher’de eğitim gören Türk öğrencileri toplayarak, kendilerine “siz benim korumam altındasınız, merak etmeyin” güvencesi verdiğini de anlattı. El Tayyip, Mısır’da yaşananlar konusundaki duruşunu ise, “El Ezher siyaset üstü bir kurumdur. Ancak son yaşananlara ulusal kimliği ile müdahil olmuştur. bu müdahale, ulusal kimlik açısındandır, siyaseten değildir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!