“Tek mi değil mi hiç önemi yok”

Güncelleme Tarihi:

“Tek mi değil mi hiç önemi yok”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2012 19:12

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun, asıl önemli olanın SUK’un “meşru temsilci” olarak kabul edilmesi olduğunu belirterek, “Tek mi değil mi hiç önemli değil. Önemli olan SUK’un meşru temsilci olarak kabul edilmesidir. Bu Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiği anlamına gelir” dedi.

Haberin Devamı

Suriye Halkının Dostları Konferansı’nın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Galyun, İstanbul’da yapılan ikinci toplantının Tunus’un ardından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Galyun, SUK adına toplantıdan çıkan önemli sonuçları dört maddede özetledi:

/images/100/0x0/55ea3ed6f018fbb8f873b113

- Uluslararası toplum bir araya gelerek Suriye halkının kendini savunma hakkının saklı olduğunu, desteklerini bildirdi. Her ülke bu desteği kendine göre yorumlayacaktır.
- Dökülen kanın durdurulması noktasında, acil etkili faal önlem alınması konusunda mutabakata varıldı. Annan planının ucu açık bir süreç olmadığı, günlerle sayılı kısa bir süreç olduğu konusunda bütün devletler mutabıktır.
- Suriye halkının uğradığı tahribatı telafi noktasında uluslararası bir forum oluşturma kararı alındı.
- SUK meşru temsilci olarak kabul edildi. Tek mi değil mi hiç önemi yok. Önemli olan SUK’un Suriye’nin meşru temsilcisi kabul edilmesidir. Bu da Esad rejiminin meşruiyetini kaybetmesi anlamına gelir.

Haberin Devamı

Galyun, ayrıca bir hafta içinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi’yle birlikte, taleplerini iletmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gitme kararı aldıklarını da söyledi.

“TÜRKİYE DOĞRU OLANI YAPACAKTIR”
Bir gazetecinin, “Her ülkenin meşru müdafaa hakkını nasıl yorumlayacağına kendisinin karar vereceğini söylediniz. Türkiye nasıl yorumlamalı, silah beklentiniz var mı?” sorusuna Galyun, “Türkiye’nin tutumu Türkiye’yi ilgilendirir. Gerek Başbakan’ın bugünkü konuşmasında gerek de baştan beri politikalarında gördük ki Türkiye, Suriye halkının yanındaydı. Başbakan, kanın durdurulması noktasında netice alıncaya ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Biz Türkiye’ye inanıyoruz, doğru adımlar atılacağına güveniyoruz” diye konuştu.

Galyun, başta Katar ve Suudi Arabistan olmak üzere bazı Körfez ülkelerinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerlerine maaş bağlanması için para yardımı yapacağı iddialarıyla ilgili olarak ise uluslararası fonun ÖSO’nun silahlanması için kullanılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Hiçbir ülkenin doğrudan ÖSO ile görüşemeyeceğini ifade eden Galyun, “Bunlar SUK üzerinden yapılır. SUK halkın meşru temsilcisi kabul edildi. Dolayısıyla siyasi ve mali ve diğer bütün konular SUK üzerinden yürütülecektir. Hiçbir devlet FSA ya da başka bir kurumla doğrudan bağlantı kuramaz” diye konuştu.

ÇEVİRİ KRİZİ
Galyun’un basın toplantısında ufak çaplı bir çeviri krizi de yaşandı. Programda olmayan toplantı, basın mensuplarına son anda duyuruldu. Galyun’un Arapça konuşacağı bildirildi.

Organizasyondaki çevirmenler Lüftü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın terk ettiklerinden, SUK heyetinden bir isim Galyun’un konuşması bittikten sonra Türkçe özet geçti.

Haberin Devamı

Soru cevap kısmında da Arapça sorulan sorular Türkçeye, Türkçe sorular ise Arapçaya çevrilemedi.

seturan@hurriyet.com.tr

http://twitter.com/sevinturan

 

Sevin Turan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!