Tehlikeli gidiş

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli gidiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

Muş’un Bulanık ilçesinde otomobilinin ve işyerinin DTP’nin kapatılmasını protesto edenlerce tahrip edildiğini gören manifaturacı Kalaşnikof’la ateş açtı. 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı olayın ardından ilçe karıştı.

      

MUŞ'TA ÇIKAN OLAYLAR - FOTO GALERİ
Haberin Devamı

YABANCI AJANSLAR OLAYI ACİL KODUYLA DUYURDU         

HER TARAFI YAKTILAR / WEB TV  

MUŞ’un Bulanık İlçesi’nde, DTP’nin kapatılmasını protesto eden grubun taşlarla otomobili ve işyerini tahrip ettiği bir manifaturacı Kalaşnikof tüfekle ateş açtı. İki kişinin öldüğü 3 kişinin yaralandığı bu olaydan sonra ilçe savaş alanına döndü. 5 kişinin de taş ve sopalarla yaralandığı olaylarda İşyerleri ateşe verildi, araçlar tahrip edildi, halk evlerine kapandı.

Bulanık’ta Aslanpaşa Caddesi’ndeki DTP’nin ilçe binası önünde saat 11.00’de basın açıklaması yapılacağını duyan esnaf, işyerlerini kapattı. Kısa sürede sayıları 1500’e ulaşan kalabalık gösteriye başladı. Aralarından 150 kişilik grup, çevredeki araçlara ve işyerlerine taşlarla saldırı başlattı. Polisin aldığı önleme karşın Şehit Üsteğmen Suat İsakoğlu Caddesi’nde kepenk kapatmayan Turan Bilen (39), otomobili ve işyeri tahrip edilince Kalaşnikof tüfekle taş atan gruba ateş açtı. Açılan ateş sonucu Yoncalı Köyü Muhtarı Kemal Aycan (45) öldü, üç kişi de yaralandı. Yaralılardan Necmi Oral, hastaneye götürülürken yaşamını yitirince ölü sayısı ikiye çıktı. Sadık Çiftçi, Kenan Gündüz, Cüneyt Çelik’in kurşunla yaralandıkları belirlendi. Olaylar sırasında Hamdullah Güvercin, Abdülkerim Çelik, Heybet Kondu, Lokman Sönmez ve Ozan Korkmazer ise taş, sopa ve düşme sonucu yaralandılar. Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde ameliyat edilen Ozan Korkmazer’in (18) durumu ağır.

Halk sokağa çıkamadı

Polisin gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak yaptığı müdahaleye rağmen sayıları giderek artan göstericiler, bazı işyerleri ve araçları ateşe verdi. Saatlerce süren olaylarda göstericiler, aralarında banka şubeleri, dersaneler ve AK Parti binasının da bulunduğu birçok binayı ateşe verip tahrip etti. İlçeye giriş ve çıkışları kontrol altına alan güvenlik güçleriyle sokak aralarına dağılan göstericiler arasındaki çatışma saatlerce devam etti. İlçede yaşanan olaylar nedeniyle okullarda dersler yapılamadı.

‘Beni linç edeceklerdi’

/images/100/0x0/55ea0ea3f018fbb8f8683c82


İfadesinde “Nefsi müdafaa yaptım, beni linç edeceklerdi” diyen Turan Bilen’in daha önce de bu tür baskılara rağmen kepenk kapatma eylemlerine katılmadığı belirtildi. Arap kökenli olan Bilen ailesinin fertleri polis tarafından evlerinden alınıp Sikorky helikopterlerle güvenli bir yere götürülürken, evlerinin çevresinde de olası saldırılara karşı koruma önlemleri artırıldı.

PKK’ya yakın bazı internet siteleri Bilen’in, 1994 yılında 4 PKK’lının öldürülmesi olayında rol oynadığını iddia etti.

Korucu ve MHP’li değil

Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Bulanık’taki olayların göstericilerin işyerlerine saldırması sonucu başladığını söyledi. Manifaturacı Turan Bilen’in, işyerine ikinci kez molotof kokteyli atılınca ateş açtığını belirten Vali Bektaş, manifaturacının koruculukla herhangi bir ilgisinin olmadığını kaydetti.
MHP Muş İl Başkanı Sadullah Tetik ise yaptığı açıklamada, “Söz konusu esnafın partimizle uzaktan yakından alakası yoktur. Herkesi daha sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Terörün her türlüsünü kınıyoruz” dedi.

Başkan: İlçe gergin

BULANIK Belediye Başkanı DTP’li Ziya Akkaya, “Olayın ardından ilçede büyük gerginlik var. Yatıştırmakta zorlanıyoruz. Birçok işyeri ateşe verildi’’ dedi. Muş Valisi Erdoğan Bektaş, “Bu bir terördür. Kimse devletin işini yapmaya kalkmasın. Biz 13-14 yaşındaki çocuklara bunu yüklemiyoruz, yükleyenleri biliyoruz. Bulanık’ta her nokta kontrol altındadır” dedi.

Yakıp yıktılar?

BULANIK’ta öğleyin başlayan olaylar akşam karanlığında da yer yer devam etti. İki kişiyi öldüren Turan Bilen’in manifaturacı dükkanı atılan taş ve molotofkokteylleriyle harabeye döndü. İlçedeki Ziraat ve Halk Bankası şubeleri de yakıldı. İstanbul’dan uçakla150 çevik kuvvet polisi takviye gönderildi. Çevre illerden de takviye gelen güvenlik güçleri ilçede sıkı önlem aldı. 30 bin nüfuslu Bulanık’ta yaklaşık 1500 kişinin başlattığı gösterinin ardından çıkan olayları duyan bir çok kişi de köylerden ilçe merkezine geldi. Olaylar nedeniyle okullarda dersler yapılamadı.

Erdoğan: Maalesef 2 kişi vefat etti

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün Muş’ta meydana gelen olayları değerlendirirken şunları söyledi: “Bugün Muş’ta olan olay, bir kısım göstericilerin kepenk kapatma eylemine direnen bir esnafın oradaki tavrı karşısında iki göstericinin öldüğü noktasında bize gelen bilgi var. Henüz detay bilgiler gelmedi. 13.30 itibariyle Bulanık’ta meydana gelmiş, Necmi Oral ile Mahalle Muhtarı Kemal Aycan isimli vatandaşlarımız hayatını kaybetmiş.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!