Teheccüd namazı nasıl kılınır? Diyanet'ten alınan bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Teheccüd namazı nasıl kılınır Diyanetten alınan bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2019 15:01

Teheccüd namazı, Kadir Gecesi gibi dinen önem arz eden gecelerde ibadet eden vatandaşların araştırdığı namazlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hadis-i Şerif'lerle desteklediği teheccüd namazı, kılınışı ile de gündemde yer alıyor. Peki, Teheccüd namazı nasıl kılınır? İşte, o konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiler

Haberin Devamı

Gece ibadetlerinin önemli namazları arasında yer alan teheccüd, Kadir Gecesi'nde ibadet etmek isteyen birçok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Teheccüd namazı, yatsı namazını kılıp bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp gece kılınan nafile bir namazdır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18)

Başka bir hadiste de, “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır” (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Sıyâm, 55) buyrulmuş olması, gece kılınan nafile namazların gündüz kılınanlardan faziletli olduğuna işaret etmektedir.

Bunun gibi sözlü teşvikleri yanında fiilen de Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu namazı devamlı kılmaya çalışması, teheccüd namazının bizim için sünnet olduğunu göstermektedir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 467-468).

Bazı rivayetlerde, Peygamberin (s.a.s.), yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir müddet gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı belirtilmektedir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 182).

Haberin Devamı

TEHECCÜD NAMAZI NASIL KILINIR?

TEHECCÜD NAMAZI kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.

Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 468-469). İki rekâttan fazla kılındığında arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamışsa, tekrar niyet etmek gerekmez. Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha suresi okunur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!