Teftiş rüşveti

Güncelleme Tarihi:

Teftiş rüşveti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Teftiş ettiği bürokrattan 8 milyar lira rüşvet istediği gerekçesiyle Ulaştırma Bakanlığı Müfettişi Sermet Coşkan hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bakan Enis Öksüz'e rüşvetin bant kaseti ile banka dekontlarını yollayan Ege Bölge Müdürü Mustafa Küçükali için de inceleme başlatıldı.

Ulaştırma Bakanlığı akıl almaz bir rüşvet skandalıyla çalkalanıyor. İzmir Bölge Müdürü Mustafa Küçükali, Bakan Enis Öksüz'e bir mektup yazarak, geçen ay görevden alınmasına yolaçan raporu hazırlayan Müfettiş Sermet Coşkan'ın, kendisinden 8 milyar lira rüşvet istediğini açıkladı.

Küçükali, Coşkan'ın ‘olumlu rapor düzenlemek’ için istediği rüşvet, telefon görüşmesini içeren teyp bantları ve banka dekontlarıyla belgeledi. Küçükali, hakkında gerçekdışı rapor hazırlanmaması için müfettişin hesabına ‘borç olarak iki kez para çıkardığını’ da aktardı. Küçükali, paranın tamamını alamayan müfettişin, hakkında gerçekdışı rapor düzenlediğini ileri sürdü.

Küçükali'nin 22 Haziran 1999 tarihli, ‘B.11.4.BÖM.0.03.00/1917’ sayı ile işlem gören mektubunun ‘Konu’ bölümünde ‘Teftiş Kurulu Başmüfettişi’nin, tarafımdan 8 milyar lira para istemesi' yazıyor. İşte mektubun çarpıcı bölümleri:

‘‘Teftiş Kurulu Başkanı'nın istekleri doğrultusunda, kendisi ve müfettişlerce bizzat tarafıma yapılan baskılar, hiçbir suçum olmamasına rağmen, yasalara aykırı bir şekilde devam etti.

Bu tür isteklerine karşı çıkamam nedeniyle gerçek dışı raporlar verilmeye ve en son ekte görüldüğü gibi müfettişin hesabına isteği üzerine bir miktar borç olarak iki kez para çıkardım. Makbuzlarıyla belgelidir.

Daha sonra istedikleri paranın alamayınca birlikte borsa oynadıkları, başkanlarıyla rapor üstüne rapor düzenleyerek hiçbir suçum olmadığı halde ve tüm iftiralara rağmen birşey bulamadıkları halde istedikleri 8 milyar lira parayı alamamaları üzerine (teyp bandıyla tamamı tesbitlidir) raporu yazmayı uzatıp, ifade üstüne ifade ve telefon üstüne telefon ederek (en son cep telefon numaramı değiştirip, Teftiş Kurulu müfettişlerine verilmemesi için Telekom'a bildirimde bulundum) sürekli baskı kurup parayı alamayınca, hiçbir suçum olmamasına rağmen, Bakanlık makamına gerçeğe aykırı olarak yanlış bilgi vererek görevden alınmam için kullanmışlardır.’’

RÜŞVETİN BELGESİ

Mektuba eklenen banka dekontlarında, Küçükali'nin 22 Mart 1999 tarihinde Emlakbank Kordon şubesinden Müfettiş Sermet Coşkan'a, 200 milyon ve 100 milyon lira olmak üzere iki kez para gönderdiği görülüyor. Bir müfettiş ile teftiş ettiği bir bürokratın, banka hesaplarında bu kadar açık görünecek şekilde rüşvet ilişkisine girmesinin bugüne kadar rastlanmayan bir olay olduğu belirtiliyor.

Halen Bakanlık Teftiş Kurulu kayıtlarında bulunan teyp bantlarında ise Müfettiş Sermet Coşkan'ın Küçükali'den 20 bin dolar para istediğine ilişkin telefon görüşmeleri ve telesekretere bırakılan mesajlar yeralıyor.

Bakan el koydu

Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, İzmir Bölge Müdürü Mustafa Küçükali'nin akıl almaz ihbar mektubu ve rüşvetin belgesi kaset ile banka dekontlarını alınca, müfettiş Sermet Coşkan'ı görevden uzaklaştırdı. Bakan, müfettiş hakkında ‘irtikap’ suçunu işlediği gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ancak rüşveti belgeleyen bürokrat Mustafa Küçükali için de tekrar inceleme başlatıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!