Tefenni'de yeni bir bitki türü bulundu

Güncelleme Tarihi:

Tefennide yeni bir bitki türü bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 11:34

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Genç, Burdur'un Tefenni ilçesinde baklagiller familyasına ait olduğu belirtilen yeni bir bitki türü keşfederek, bitkinin adını “Lathyrus Tefennicus” koydu.

Haberin Devamı

MAKÜ Tefenni Meslek Yüksekokulu Müdürü de olan Yrd. Doç. Dr. Genç, 2009 yılında Tefenni ilçesine bağlı Bezirgan Yaylası'nda araştırmalar yaptığı sırada yeni bir bitki türüne rastladığını ve bu bitki türü üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Bitkinin sadece bu yöreye ait olduğunu tespit edince ismini, “Lathyrus Tefennicus” koyduğunu anlatan Genç, “Bitkinin ismini ve türünün tescili için gerekli çalışmaları yaptım ve onayı için yaklaşık üç yıl bekledim. Bitkinin, geçen ay Çin'de yayınlanan ve uluslararası nitelikte olan 'Journal of Systematics and Evolution' adlı dergide yer almasıyla, 'Lathyrus Tefennicus' ismi literatüre geçti” dedi.

Bitkinin çam ağaçlarının açıklığında yetiştiğine dikkati çeken Genç, baklagiller familyasından olduğu belirlenen Lathyrus Tefennicus'un, Türkiye'de yetişen 74 türü olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Önceki çalışmalarında da çeşitli bitki türleri keşfettiğine değinen Genç, “Yeni bir bitkiyi keşfetmekle gurur duyuyorum. Bitkinin ismini Tefenni olarak literatüre geçirmek güzel oldu. Tefenni'ye ve ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!