Tecavüz mağdurunu savunan avukata saldırı

Güncelleme Tarihi:

Tecavüz mağdurunu savunan avukata saldırı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2009 12:55

DİYARBAKIR’da, 2 yıl önce 14 yaşındayken tecavüze uğrayan M.K.'nın davasında, gönüllü olarak küçük kızın avukatlığını üstlenen Neşe Öztürk, duruşmadan çıkarken sanığın yakınlarının saldırısına uğradı.

Güvenlik kamerası tarafından saniye saniye görüntülenen saldırı için bilirkişi tayin edilen mahkemenin yazıişleri müdürü, ‘saldırının teşebüs aşamasında olduğunu’ yazdı. Bilirkişi raporuna tepki gösteren Öztürk’ün avukatı Feride Aytuğ, sanığın duruşmalarda avukatları ve mahkeye heyetini de tehdit ettiğini kaydederek, bu tür davalarda özellikle kadın avukatların baskı altına alınmak istendiğini söyledi.
Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde M.K.'ya ‘Nitelikli cinsel istismar’ suçundan 15 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan A.T.’nin yakınları, küçük kızın gönüllü avukatlığını üstlenen kadın avukatlardan Neşe Öztürk’e duruşma çıkışında saldırdı. Duruşmadan çıkan Neşe Öztürk, avukat arkadaşı ile adliye bahçesinde yürürken, önce A.T.’nin yakını M.T.'nin sözlü taciz ve tehtidine uğradı. O sırada bahçede yürüyen avukatların araya girmesiyle M.T. uzaklaştırılırken, bu kez beyaz tülbentli bir kadın, avukat Öztürk’e saldırdı. Elindeki taş ile Öztürk’ün üzerine yürüyen ve kolundan tutup vuran E.İ., önce Türkçe, ‘O....pu’ diye bağırdı, daha sonra da Kürtçe, “Seni parçalarım, yırtarım” dedi. Polis tarafından uzaklaştırılan 2 kişiden Avukat Öztürk’ün şikayetçi olması üzerine 2'inci Sulh Ceza mahkemesinde ‘Hakaret, tehdit, kasten yaralamaya teşebüs’ suçundan dava açıldı.

BİLİRKİŞİ: SALDIRI TEŞEBBÜS AŞAMASINDA BİTMİŞ

Adliye binasının dışında bulunan güvenlik kamerası tarafından Avukat Öztürk’e yapılan saldırı saniye saniye görüntülenirken, görüntüler için mahkeme bilirkişi tayin ederek, rapor hazırlamasını istedi. Aynı zamanda mahkemenin yazıişleri müdürlüğünü yapan İbrahim Ay tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, görüntüler sesli kayıt olmadığı için, tehdit ve hakaretlerin tespit edilmediğini, saldırının da teşebüs aşamasında olduğu ve her hangi bir temasın olmadığı yazıldı. Bilirkişinin tayin durumuna tepki gösteren Avcukat Öztürk’ün Avukatı Feride Aytuğ, “Bilirkişi tayin edilirken, bilirkişinin teknik anlamda yeterli olup olmadığına bakılmamaktadır. Mahkemenin söz konusu bilirkişiyi tayin etmesi de doğru değildir. Görüntülerde saldırı belirgin olmasına rağmen, bilirkişi saldırının teşebüs aşamasında bittiğini yazmıştır. Buna itiraz edeceğiz” dedi.

‘KÜÇÜK KIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Avukat Feride Aytuğ, meslektaşının saldırıya uğramasına neden olan davada, bir çok kadın avukatın gönüllü olarak küçük yaştaki tecavüz mağduru M.K.’yı savunduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Zaten daha önce de Avukatlar tehdit ve tacize uğramışlardı. Sanık, duruşmalarda avukatları tehdit etmektedir. Son olarak mahkeme heyetini tehdit ettiği için hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bu tür davalarda özellikle kadın avukatlar baskı altına alınmak istenmektedir. Bütün olumsuzluklara rağmen cinsel istismara uğrayan küçük kızı savunmaya devam edeceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!