TBMM'de 'şerefsiz' kavgası

Güncelleme Tarihi:

TBMMde şerefsiz kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 16:47

TBMM Genel Kurulu’nda BDP’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleri sırasında AKP ve BDP arasında “şerefsiz” kavgası yaşandı.

Haberin Devamı

KÜRSÜDEN ZOR İNDİRDİLER

Kurul’da AKP Grubu adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in sözlerine yanıt vermek üzere kürsüye gelen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, isim vermeden AKP Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen’in BDP’lilere yönelik “şerefsizler” sözünü hatırlatarak AKP’lilere “Şerefiniz, haysiyetiniz, onurunuz varsa şerefsiz diyeni susturun” şeklindeki sözleri kavgaya yol açtı.

Genel Kurul’da, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in BDP’lilere yönelik sözlerine yanıt vermek üzere söz isteyen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın sözleri sert tartışmalara ve gerginliğe neden oldu. Kürsüye gelen Kaplan, AKP’li Çelik’in KCK operasyonuyla ilgili BDP’lilere yönelik “Seçilmiş siyasetçilerin tutuklanmasını demokrasiye aykırı buluyorsunuz da seçilmiş siyasetçilerin KCK önünde esas duruşta ifade vermesine ne diyorsunuz” şeklindeki sözlerine “KCK iddianamesini savcılık mahkemeye daha yeni verdi.

Haberin Devamı

Sen kim oluyorsun da kendini yargının, savcının, mahkemenin yerine koyuyorsun. Siz çok şımardınız çok. İşiniz gücünüz yalan, dalavere. Şerefiniz, haysiyetiniz, onurunuz varsa milletvekillerine ‘şerefsiz’ diyeni susturun” karşılığını verdi. Kaplan’ın bu sözlerine AKP milletvekilleri ayağa kalkarak ve sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.

MUMCU KAPLAN’I ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞIRDI

AKP’liler “özür dile” diye bağırırken Kaplan kürsüden konuşmasını sürdürdü. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu’nun tüm uyarılarına rağmen konuşmasını kürsüden sürdüren Kaplan’ı, TBMM İdare Amiri ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık kürsüye kadar gelerek sakinleştirmeye çalıştı. Sakık, konuşmasını sürdüren Kaplan’ı kürsüden uzaklaştırırken AKP’lilerin tepkisi devam etti. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu ise Kaplan’ı “Bu kürsüden hiç kimsenin şerefine, haysiyetine laf söylenemez. Hiç kimse kimsenin şerefine söz söyleme hakkına sahip değil Özür dileyiniz” diye uyardı. Mumcu’nun bu sözleri AKP’lilerce alkışlandı.

Haberin Devamı

“ASKERLER ÖLÜRKEN SİZİN MİLLETVEKİLİNİZ DALIYOR”

Mumcu’nun bu uyarısının ardından BDP’li Kaplan yeniden kürsüye geldi. Kaplan, sözlerinin bir partinin tümüne karşı olmadığını belirtirken AKP Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen’in adını vermeden “Askerler ölürken sizin milletvekiliniz dalgıç kıyafetleriyle dalıyor, şerefsizler diyor. Yüce Meclis’ten özür diliyorum” dedi. Kaplan’ın ardından AKP’li Ömer Çelik yeniden söz alırken AKP ve BDP’li milletvekilleri arasındaki tartışma laf atmalarla devam etti.

“BU LAFLARA CEVAP BULAMIYORUM”

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan BDP Grup Bşakanvekili Bengi Yıldız ise kürsüye gelerek “Hakaretlerinizi milletvekili sayınızla çarpıp iade ediyorum. Vatan Millet Sakarya diyerek bu toplum artık yönetilemez. Eski Bakanınız şahsımıza, partimize hakaret ediyor, hakaretlerini iade ediyorum” diye konuştu. Yıldız’ın bu sözleri üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da milletvekili olduğunu zanneden birilerinin kürsüye gelerek küfürler yağdırdığını belirterek “Böyle bir şey olabilir mi Sayın Başkan? Burada bu milletin kürsüsünde millete örnek olması gerekenlerin, konuşması gereken üslup bu mu? Ben şimdi Grup Başkanvekiliyim. Bu üsluplara nasıl cevap vereceğim diye düşünüyorum. Ahlakıma, insanlığıma, terbiyeme, haysiyetime, şerefime bakıyorum, bu laflara cevap bulamıyorum. Siz bulabiliyor musunuz? Onun için Başkanlık Divanı da bu kürsüden milleti aydınlatmak yerine, bu kürsüyü kirletenlere izin vermemesi lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

MHP 'HAYIR' DEDİ CHP ÇEKİMSER KALDI

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada ise BDP’nin Başbakan Erdoğan hakkındaki gensorusunun gündeme alınması reddedildi. Oylamada, görüşmelerde BDP’ye destek vermemek adına söz almayan MHP’nin hayır oyu kullandığı görülürken CHP’liler ise çekimser kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!