TBMM Onur Ödülü Prof. Karpat’a

Güncelleme Tarihi:

TBMM Onur Ödülü Prof. Karpat’a
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2009 00:09

TBMM Başkanlık Divanı, uluslararası alanda başarılar ile Türkiye’nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayan kişiler için düzenlenen Onur Ödülü’nü bu yıl tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’a verdi.

AKP’den 5, muhalefet partilerinden 3 üyenin bulunduğu TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, ön eleme sonucu Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’u, "son dönemde ideolojik olarak ön plana çıktığı ve kucaklayıcı bir aday olmadığı", merhum ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ı da "Yönetmelik gereği ödülün sadece yaşayan üyelere verildiği" gerekçesiyle listeden çıkarmıştı. AKP’lilerin genel kabulü üzerine Onur Odülü için Başkanlık Divanı’na sadece Prof. Karpat’ın ismi sunuldu. TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan Başkanlık Divanı’nda Karpat’ın adı oybirliğiyle kabul edildi. Ödüller, 13 Temmuz’da Meclis’te verilecek.

’Ordu elit, demokrat olamaz’

PROF. Dr. Kemal Karpat, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla tanınan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın geçtiğimiz haftasonu Bolu’da düzenlediği "Abant Platformu"nun açılışında, "Ordu, mesleki yetişmesi, eğitimi ve bilgisi bakımından elittir. Elit kültür ve felsefesi vardır. Mesele elitlerde değil, elit kültürdedir. Bu kültür demokrasiyle uyuşamaz. Bu nasıl olabilir? Orduda ve orduyu temsil edenlerle diyalogla. Tehdit etmekle olmaz. Orduyu demokrasiye kavuşturmak ve demokratik diyalog kurmak, ordunun demokrasiye katkısını güçlendirir."

Kimdir?

ABD’de öğretim üyesi olan Prof. Dr. Kemal Karpat, Türkiye’nin yakın siyasi ve sosyal tarihini modern kavramlar ışığında inceleyen çalışmalarıyla tanınıyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Karpat, Washington ve Rewington üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı. Romanya’da tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katıldı. 20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunuyor. ABD’de Türk Araştırmaları Cemiyeti’nin de kurucusu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!