TBMM, Anayasa için olağanüstü toplandı

Güncelleme Tarihi:

TBMM, Anayasa için olağanüstü toplandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2001 17:54

TBMM, Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nun hazırladığı 37 maddelik Anayasa değişikliği önerisini görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu çalışmalarına, ABD'deki terörist saldırıda yaşamını kaybedenler ile DYP Elazığ Milletvekili Ali Rıza Septioğlu anısına saygı duruşunda bulunarak başladı.

YALOVA TBMM BAŞKANVEKİLİ 

Devlet Bakanı Nejat Arseven'in istifasıyla boşalan TBMM Başkanvekilliğine, ANAP Aydın Milletvekili Yüksel Yalova seçildi.
Genel Kurul'da yapılan seçim sonucu Anavatan Partisi'ne düşen TBMMBaşkanvekilliği görevine Aydın Milletvekili Yüksel Yalova getirildi. FP'nin kapatılmasıyla Anayasa Komisyonu'nda boşalan üyeliklere de Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Ertuğrul Yalçınbayır (Bursa), Mehmet Ali Şahin (İstanbul) ve Sadık Yakut (Kayseri) ile Saadet Partisi'nden Mustafa Kamalak (Kahramanmaraş) ve Şeref Malkoç (Trabzon) seçildi.

Meclis'in toplantısından önce ANAP TBMM Grubu, Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında toplandı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda ANAP'a düşen TBMM Başkanvekilliği için seçim yapıldı.

Hatay Milletvekili Hakkı Oğuz Aykut, İzmir Milletvekili Rıfat Serdaroğlu ve Ağrı Milletvekili Celal Esin Grup Yönetim Kurulu'na seçilirken, İstanbul Milletvekili Cavit Kavak, İstanbul Milletvekili Şadan Tuzcu, İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu, Batman Milletvekili Burhan İsen ve Iğdır Milletvekili Ali Güner de Grup Disiplin Kurulu'nagetirildiler.

Haberin Devamı


TBMM Başkanı İzgi, çoğunluğun bulunduğunu bildirerek saat 15.00'de Genel Kurul'u açtı. İzgi'nin daveti üzerine Genel Kurul'da bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İZGİ: UYGAR DÜNYANIN ORTAK DÜŞMANI


Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan TBMM Başkanı İzgi, Türkiye'nin ''Dostu ve müttefiki'' ABD'nin, insanlık tarihinin en ağır terör saldırısına maruz kaldığını ifade etti. Bu eylemin gerisindeki örgüt ve kişilerin örnek bir biçimde cezalandırılmasını gerekli gördüğünü bildiren İzgi, şunları söyledi:

''Bunu ne kadar gerekli görüyorsam, bu süreç içinde, toptancı ve kolaycı bir yaklaşımla bir ulusun ya da bir dinin bütünüyle karalanmasından kaçınılacağına, dinler ve inançlar arasındaki diyalog kanallarının açık tutulacağına, böylece karşılıklı kardeşlik ve hoşgörü duygularının tümüyle ortadan kaldırılmayacağına da inanıyorum.''

Bu eylemi yapanların hangi gerekçe arkasına saklanırsa saklansın ''Hasta ruhlu caniler'' olduğunu kaydeden İzgi, 11 Eylül günü ABD'de ve sık sık da Türkiye'de görülen saldırıların, terör belasının insanlığın geleceği açısından büyük bir tehlike oluşturduğunu gösterdiğini belirtti. İzgi, son olayın, dünyanın terörizme karşı ortak tavır almasının zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu da söyledi.

TBMM Başkanı İzgi, bu nedenle verilecek mücadelede ülkeler arasında ciddi ve yapıcı bir işbirliği yanında devamlılığın esas olması gerektiğini ifade ederek, ''Bir başka anlatımla bundan böyle, uygar dünya ülkeleri olarak çabalarımızı, deneyimlerimizi, kaynaklarımızı, kararlılıkla bu ortak düşmanın tümüyle ortadan kaldırılmasına yöneltmemiz ve bu gerçeği unutmamamız gerekmektedir'' dedi.  TBMM'nin tüm üyeleri adına Amerikan halkının büyük acısını yürekten paylaştığını bildiren İzgi, konuşmasını, başsağlığı dileğindebulunarak tamamladı.

Haberin Devamı

İSMAİL CEM: ÖNCELİK KENDİ İNSANIMIZ

İzgi'nin ardından Dışişleri Bakanı İsmail Cem de gündem dışı söz aldı. ''Din tanımıyla terör olmaz'' diyen Cem, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İslamcı, Hrıstiyancı, Musevici terör olmaz. Bunu her fırsatta ısrarla bütün muhataplarımıza anlatmaktayız. Bu konuda bir etkimiz olduğu da anlaşılıyor. Bir yandan bütünlüğe ihtiyacımız var diyeceğiz,bir yandan terörle mücadelenin Asyasıyla, Amerikasıyla, değişik milletleriyle hepimizin ortak meselesi olduğunu söyleyeceğiz, öte yandan kendi içimizde yapay, sahte medeniyet tanımlarıyla kendimizi din esasında, kültür esasında böleceğiz.  Sonra da bundan bütünlük çıkmasını bekleyeceğiz. Böyle şey olmaz. Türkiye olarak bunun hassas takipçisiyiz ve takipçisi olmaya da devam edeceğiz.''

Haberin Devamı

Cem, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine değinerek, ''Türkiye olarak bu mücadelede elbette ABD'nin yanındayız. Kendi imkanlarımız, kendi gerçeğimiz boyutunda her türlü desteği vereceğiz''dedi. Cem, terörle mücadelenin uzun soluklu olduğunu da ifade ederek, ''Bizim önceliğimiz Türkiye'dir, Türkiye'nin menfaatidir, Türkiye'nin insanıdır, insanımızın esenliğidir. Türkiye'ye zarar verebilecek, Türkiye'nin insanına, ekonomisine, esenliğine, güvenliğine zarar verebilecek olaylardan dikkatle kaçınmak ve hem bölgemize, hem insanımıza, hem insanlığa karşı sorumluluğumuzu bir bütün olarak değerlendirmektir'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in gündemdışı konuşması üzerine İçtüzük gereği gruplara söz verildi.

Haberin Devamı

KUTAN: HER TÜRLÜ TERÖRÜ KINIYORUZ

SP Grubu adına konuşan Genel Başkan Kutan, ''Bizler özgürlüklerin daha iyi kullanılacağı bir Türkiye için toplanırken, Dünyanın üzerinde maalesef karabulutlar dolaşmakta'' dedi.

NOTLAR...

TBMM Başkanı Ömer İzgi'nin çağrısı ile toplanan Genel Kurul'a AKP dışında Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarının tümü katıldı. Sadece milletvekili olmayan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan birleşimi izlemedi.
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ABD'deki terör saldırısında yaşamını kaybedenlerle, Meclis'in tatilde bulunduğu sırada ölen DYP Elazığ Milletvekili Ali Rıza Septioğlu için saygı duruşunda bulunulurken Genel Kurul'a geldi. Çiller ön sıralara kadar ilerledikten sonra durarak saygı duruşuna katıldı.
Fazilet Partisi'nin kapatılmasından sonra değişen Meclis aritmetiğine göre Genel Kurul'daki oturma sırası yeniden belirlendi. Gen Kurul'da FP'nin kapatılmasıyla anamuhalefet partisi olan DYP iktidar partilerinden sonra yeraldı. DYP'nin yanına Saadet Partili, Genel Kurul salonunun en sağına da Adalet ve Kalkınma Partili Milletvekilleri oturdu. Yeni oturma düzeninde AKP ve SP'li grup yöneticileri ilk sırada yanyana oturdular. SP Genel Başkanı Recai Kutan'ın Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in konuşmasından sonra söz alarakkürsüye ilerlemesi sırasında SP'lilerin yanı sıra yılların alışkanlığıyla bazı AKP'liler de yerlerinden kalkma teşebbüsünde bulundular.
Genel Kurul salonu, yaklaşık 2.5 aylık tatilden sonra Meclis'e gelen milletvekillerinin uzun süren selamlaşmalarına sahne oldu. Bazı milletvekilleri Genel Kurul'un tamamını dolaşarak tüm milletvekilleri ile tokalaşırken, Bakanlar Kurulu sıralarında da yoğun bir hareketlilik yaşandı. TBMM Başkanvekilliği görevinden istifa ettikten sonra Devlet Bakanlığı görevine atanan ANAP Ankara Milletvekili Nejat Arseven, Genel Kurul'da milletvekillerinin kutlamalarını kabul etti.
Bu arada, Bulgaristan Tarım ve Orman Bakanı Mehmet Dikmen TBMM'ye gelerek Genel Kurul çalışmalarını bir süre izledi.

Haberin Devamı

ABD'de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan saldırılarda binlerce masum insanın öldüğüne dikkat çeken Kutan, ABD halkına başsağlığı diledi. Masum insanların ölümüne yol açan eylemlerin asla tesvip edilemeyeceğini ifade eden Kutan, şöyle konuştu:

''SP, amacı ne olursa olsun, kimden gelir ve kime yönelirse yönelsin her türlü terör eylemini kınamaktadır. Büyük yıkım ve ölüm gösteren terörün politik mücadele aracı olarak kullanılmasını asla kabul etmiyoruz. Bu nedenle herkesi terörü lanetlemeye ve terör karşısında işbirliği yapmaya davet ediyoruz.

ABD'de yaşanan olay bugüne kadar görülen terör olaylarından çok farklıdır. ABD'de meydana gelen bu saldıyeni saldırıları davet edecektir. Bu şekilde terör daha işin başında amacına ulaşmış gibi görülüyor.''

Kutan, saldırıları gerçekleştirenler ve planlayanların bulunması gerektiğini belirterek, ABD'nin gerçekleştireceği saldırılarda masum insanlarından zarar görmesinin önlenmesini istedi.

Gelişmiş ülkelere karşı duyulan ''nefretin'' nedenlerinin araştırılmasını isteyen Kutan, bu nefretin ''dinler veya medeniyetler çatışmasıyla'' açıklanamayacağını söyledi.

Recai Kutan, kapitalizmin, ''finanskapitalizme'' dönüşmesi ve buna dayalı olarak uygulanan küreselleşme politikalarının fakirliği artırdığına dikkat çekerek, zengin ülkelerle fakir ülkeler arasındaki farkın giderek açıldığını kaydetti.

AYDIN TÜMEN: AB TÜRKİYE'NİN AGS KONUMUNDA YANILDI

DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen, Grubu adına yaptığı konuşmada,  olayın, ''terörist saldırıların ne kadar kolay, savunmanın ise ne kadar güç olduğunu'' ortaya çıkardığını belirtti. ADB'ye yönelik saldırıların ardından dünyada yeni stratejik ve güvenlik politikaları geliştirilmesi zorunluluğunu ortaya çıkardığına işaret eden Tümen, bu alanda uluslararası bir anlayışın hayata geçirilmesi gereğini vurguladı.

Yeni dönemde Türkiye'nin zarar görmemesi gerektiğini kaydeden Tümen, tehlikenin tüm bölgeyi içine alacak kadar genişlemesinden korkulduğunu söyledi. ABD'nin terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olmasına karşılık batılı müttefiklerin bu desteği vermediğini kaydeden Tümen, ''Saldırı, AB'ın, Türkiye'nin AGSK'daki konumunda yanıldığını ortaya koymuştur'' dedi.

Tümen, yeni dönemde Türkiye'nin rolünün artacağına inancını dile getirirken, ''Türkiye için yeni fırsatlar ve avantajlar doğacaktır'' görüşünü savundu. Tümen, İslam ile terörü bağdaştırmanın da haksızlık olacağını bildirdi.

ABDULLAH GÜL: İSLAMA TEPKİ YANLIŞ

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, saldırıların ''küreselleşmenin ne olduğunu'' gösterdiğini belirterek, terörizme karşı ortak bir mücadelenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin yıllarca terörden çok çektiğini ancak terörle mücadelede yalnız kaldığını anlatan Gül, hatta bazı müttefik ülkelerin terör örgütlerine destek verdiğini kaydetti.

''Terör ABD'yi vurduğunda NATO 5. maddeyi işletti'' diyen Gül, terörle mücadelede tüm güçlerin birleşmesini ama bunun bir güç gösterisine dönüşmemesi gerektiğini savundu. Terörle mücadele adı altında suçsuz ve masum insanların hedef alınmamasını isteyen Gül, islam dünyasına yönelik tepkinin yanlış olduğunu kaydetti.

Hiçbir ülkenin, savaş ve sınır ötesi operasyonlara gözü kapalı ve açık destek vermediğini belirten Gül, '' Türkiye, körü körüne evet dememeli. Hükümetin, istemediği işlere bulaşmaması için TBMM'yi sürekli olarak bilgilendirmeli'' dedi.

MEHMET SAĞLAM: HÜKÜMET AKTİF OLMALI

DYP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam ise Türkiye'nin yıllarca terörle mücadele ettiğini, buna karşılık Türkiye'de terör olaylarına karışan kişilerin batılı ülkeler tarafından hala korunduğunu söyledi.

Türkiye'nin terörle mücadeledeki bilgi birikimini başka ülkelerle paylaşması gerektiğini belirten Sağlam, Hükümet'i eleştirerek, ''Uyum içinde uyuyan hükümetimiz, teröristbaşının dosyasını Meclis'e getirmeyerek ihmalkarlığını gösteriyor. İçte ve dışta güçlü iradeye ihtiyacımız var ama bunu bugünkü Hükümette göremiyoruz'' diye konuştu. Sağlam, Hükümet'in daha aktif politikalar uygulamasını istedi.

Genel Kurul'da, Devlet Bakanı olan Nejat Arseven'in yerine TBMM Başkanvekilliği için seçim yapılacak. ANAP'ın bu göreve Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova'yı aday göstereceği öğrenildi. Genel Kurul'da, Anayasa Komisyonu'nda Saadet Partisi (SP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) düşen üyelikler için de seçim yapılacak. Anayasa Komisyonu'nda AKP'ye 3, SP'ye 2 üyelik düşüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!