‘Tayt’ indirimine bakanlık ayarı

Güncelleme Tarihi:

‘Tayt’ indirimine bakanlık ayarı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2017 19:26

Boşanma aşamasında olduğu karısını başka erkekle aynı araçta görünce ağır yaralayan kocanın cezasında ‘kadın taytlı ve rahat hareket ettiği için’ yapılan tahrik indirimine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı itiraz etmişti. Yargıtay kararı bozdu, ceza 4 yıl arttı.

Haberin Devamı

ERZURUM’da 23 Ocak 2014 günü T.K. adındaki koca (35), boşanma davaları süren 3 yıllık karısı D.K.’yı (34) bir akaryakıt istasyonunda, A.P. adlı erkeğe ait otomobilin içinde gördü.

Koca, otomobile bindi ve sürücü diğer erkekten inmesini istedi. Daha sonra araçtaki karı-koca arasında tartışma çıktı ve koca, karısını sırtından bıçakla ağır yaraladı. Dışarıda bekleyen A.P.’nin ihbarı üzerine gelen polis ve ilkyardım ekipleri kadını hastaneye kaldırırken, koca gözaltına alındı ve 24 Ocak 2014 günü çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine koyuldu.

İKİ KADIN ÜYE VARDI

Davaya bakan Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, kocanın, “Tayt giymiş, arka tarafta yayılmış oturuyordu” sözlerini de dikkate alarak, 23 Temmuz 2014 günü görülen karar duruşmasında T.K.’yı önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. İki kadın üyeli mahkemeye heyeti, eylemin teşebbüs aşamasında kalmasını dikkate alıp, ‘tahrik indirimi’ de uygulayarak yarı oranda indirimle cezayı 7.5 yıla düşürdü. Üstüne bir de ‘iyi hal indirimi’ uygulanınca, koca T.K. toplamda 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

Haberin Devamı

BAKANLIK MÜDAHİL OLDU

Dava ile ilgili haberler üzerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil oldu. Sonuçta temyize giden dosyaya bakan Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, 9 Kasım 2016 günü kararı bozdu. Bozma kararı sonrası dava, Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görüldü. Mahkeme heyeti kocaya önce yine ağırlaştırılmış ömür boyu verip, eylemin teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle cezayı 16 yıl hapse düşürdü. Ancak mahkeme tahrik indirimini bu kez 1/4 oranında tutunca ceza 12 yıla indi. ‘İyi hal’ indirimi ile kocanın cezası 10 yıl hapis olarak belirlendi.

GEREKÇELİ KARARDAN: TAYT TAHRİK OLUŞTURDU

Davayla ilgili ilk kararın gerekçesinde şu satırlar yer aldı: “D.K. evlilik öncesi mazbut giyineceğine dair sanıkla anlaştığı halde açık giyindiği, olay günü de camları film kaplı A.P.’nin aracında arka koltukta hafif yana yatmış vaziyette, üstünde tayt bulunduğu halde rahat şekilde görüldüğü için tartışma çıktı. Bu durum sanık için tahrik oluşturduğundan cezada makul ve adil indirim yapıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!