Tayan: 312 krize yol açmaz

Güncelleme Tarihi:

Tayan: 312 krize yol açmaz
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 17:28

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Turhan Tayan, "159 ve 312. maddelerle ilgili tartışmalar, görüş ayrılıkları hükümet meselesi olmaz, krize de neden olmaz" dedi.

Haberin Devamı

Tayan, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kamuoyunda "Mini Demokrasi Paketi" olarak bilinen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 159. ve 312. maddeleriyle ilgili düzenlemeleri de içeren uyum yasa tasarısındaki "muğlak ifadelerin" gelecekte birtakım sıkıntılara yol açacağını söyledi.

Muğlak ifadelerin sıkıntıya yol açmaması için tasarıyı yeniden incelediklerini kaydeden Tayan, şöyle konuştu:

"Şu anda koalisyon ortakları arasında konuyla ilgili tartışmayı bir sağlık işareti olarak algılamak lazım. 159 ve 312. maddelerle ilgili tartışmalar, görüş ayrılıkları kesinlikle bir hükümet meselesi olmaz, kesinlikle bir krize de sebebiyet vermez. Ancak, doğruları söylemek, koalisyon adabı içinde gerçekleri ifade etmek, bizim hem görevimiz hem de borcumuzdur. Tekrar ifade ediyorum, gerek 312. gerekse 159. maddenin muğlak ifadelerinin gelecekte bizi önemli sıkıntılara götürebileceği konusundaki endişelerimiz noktasından hareketle, konu üzerinde gayret gösteriyoruz.

Haberin Devamı

Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Gerek ABD'nin geçen yüzyıl içinde öngörmüş olduğu yakın ve açık tehlike anlayışı, gerek Alman, Fransız ve İngiliz yasalarındaki değerlendirmeler, yani bizim olasılıklı yasa düzenlemelerinden öte, açık, net ifadeleri öngören tedbiri biz daha gerçekçi buluyoruz."

Tayan, her konunun, her ihtiyacın çözümünün yargıçlara bırakılmasının zaman içinde Türkiye'de nelere sebep olduğunu herkesin gördüğünü söyledi.

Gazetecilerin sorunlarına da deÄŸinen Tayan, basın özgürlüğü konusunda özel çalışmalar yaptıklarına iÅŸaret etti. Tayan, "Özgürlüklerin anası da, babası da basın özgürlüğüdür. Bu nedenle basın özgürlüğü ile ilgili yeniden düzenlemeler yapılması gerekiyor" diye konuÅŸtu.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!