Tasarrufların yüzde 26,8'i döviz

Güncelleme Tarihi:

Tasarrufların yüzde 26,8i döviz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2006 09:41

Türk parasının önemli ölçüde değerlenmesine ve rağmen gerçek ve tüzel kişi Türk vatandaşlarının yurt içindeki toplam tasarruflarının yüzde 26.8'inin döviz cinsinden olduğu belirlendi.

Mayıstaki dalgalanmadan sonra döviz cinsinden tasarrufların payında kurdaki artış nedeniyle yaşanan artış temmuzla birlikte yerini yeniden azalmaya bıraktı.

Bu yılın ilk yedi aylık döneminde YTL cinsinden tasarruflar 18 milyar YTL büyürken, yabancı para cinsinden tasarruflarda ise 14.3 milyar YTL'lik bir artış kaydedildi. Ancak dolar cinsinden tasarruflardaki artışın önemli bir kısmı dolar kurunda geçen yıl sonuna göre yaşanan artıştan kaynaklandı. Yabancı para cinsinden tasarruflarda aynı dönemde dolar cinsinden artış ise 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Temmuz sonu itibariyle 389.5 milyar YTL olan toplam yurt içi tasarrufların 284.9 milyar YTL'lik kısmını YTL cinsinden, 104.6 milyar YTL'lik kısmını ise yabancı para cinsinden tasarruflar meydana getirdi. Toplam tasarrufların yüzde 73.2'si YTL, yüzde 26.8'i ise döviz cinsinden tasarruflardan oluştu.

2005 yılı sonuna göre, döviz cinsinden tasarrufların payında artış, YTL tasarrufların payında ise azalış gözlendi. 2005 yılı sonunda YTL cinsinden tasarrufların payı yüzde 74.7'y kadar yükselirken, dövizin payı ise yüzde 25.3'e kadar inmişti.

Yurt içi tasarruflardaki gelişmeler Türkiye'de 2001 krizinden sonraki dönemde Türk parasının yeniden değerlenmeye başlamasıyla birlikte başlayan ters dolarizasyon sürecinin, piyasalardaki dalgalanmayla birlikte bu yıl mayıs ayından itibaren durduğu gözleniyor.

Döviz cinsinden tutulan tasarrufların 2003 yılı sonunda yüzde 32.5 olan payı, 2004 yılı sonunda yüzde 29.6'ya, 2005 yılı sonunda ise yüzde 25.3'e kadar inmişti. Dolarizasyon oranı olarak da tanımlanabilecek olan söz konusu oran bu yılın ilk aylarında da azalmaya devam etti. Ocakta yüzde 25.5, şubatta yüzde 25.6 olarak gerçekleşen dolarizasyon oranı martta yüzde 25'e indi, nisanda ise yüzde 24.5'le en dip noktaya geriledi. Ancak mayısta yüzde 27'ye haziranda da yüzde 27.3'e çıktı.

Dolarizasyon oranında mayıs ve haziran aylarında yaşanan artış tasarrufların dövize kaymasından değil büyük ölçüde kurların yükselmesi nedeniyle, YTL tutarının artmasından kaynaklandı. Bu nedenle de yine tasarruf eğilimlinde önemli bir değişiklik yaşanmamasına rağmen temmuzda döviz cinsinden tasarrufların payında kurdaki düşüşe paralel olarak düşüş yaşandı.

DÖVİZ TASARRUFLARININ BÜYÜK BÖLÜMÜ MEVDUAT

Döviz cinsinden yurt içinde tutulan tasarrufların büyük bölümünü 89.1 milyar YTL (59.54 milyar dolar) bankalardaki döviz tevdiat hesapları oluşturuyor. Döviz tevdiat hesaplarında bu yılın ilk altı aylık döneminde 12.7 milyar YTL'lik bir bölümü yaşandı. 160.4 milyar YTL'yle YTL tasarrufların büyük bölümünün bulunduğu YTL cinsinden mevduatlarda ise bu dönemde 15.2 milyar YTL'lik artış kaydedildi.

Döviz cinsinden tasarrufların 4.7 milyar YTL'lik kısmı döviz cinsinden Hazine iç borçlanma kağıtlarında, 6.3 milyarı Hazinenin dış borçlanma için ihraç ettiği Eurobondlarda, 4.4 milyar YTL'si katılım bankalarındaki hesaplarda tutuluyor.

YTL cinsinden tasarrufların ise 160 milyar YTL'si mevduatta, 65 milyar YTL'si hazine iç borçlanma kağıtlarında, 25.3 milyarı yatırım fonlarında, 3.2 milyarı repoda, 5.5 milyarı katılım bankalarında, 22.8 milyarı hisse senetlerinde, 2 milyarı emeklilik yatırım fonlarında, 1.7 milyarı ise yatırım ortaklıklarında tutuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!