Taş plaklar teknolojiye kafa tutuyor

Güncelleme Tarihi:

Taş plaklar teknolojiye kafa tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 15:43

Bir dönem evlerin en güzel köşesinde yer bulan, ancak kaset ve CD'lerin çıkmasının ardından tavanarasına kaldırılan ve tamamen nostalji olan plaklar, ilginin yeniden artması dolayısıyla tozlu raflardan indi ve yüksek fiyatlara alıcı bulmaya başladı.

Önce kaset ardından da CD teknolojisiyle rekabet edemeyen plaklar, son dönemde gençlerin gösterdiği ilgiyle tozlu raflardan indi. Ünlü sanatçılara ait plaklar için ikinci el piyasasında istenen fiyatların çok yüksek rakamlara çıkması ise yeniden plak basımını gündeme getirdi.

İzmir'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı içindeki Mirkelam Han'da plakevi sahibi olan Birol Üzmez, yaptığı açıklamada bir kaç yıl öncesine kadar aksesuar malzemesi olarak görülen plakların çok izlenen film ve dizilerde işlenmesiyle yeniden rağbet gördüğünü söyledi.

Özellikle genç kitlenin plak dinledikten sonra dijital ve analog ses kaydının farkını gördüğünü, tercihini plaklardan yana kullanmaya başladığını ifade eden Üzmez, “Tavan arasında, bodrumlarda bir kenara atılan pikaplar gençlerin çabasıyla tamir ettirilip yeniden kullanılmaya başlandı. Bazı elektronik firmaları bu gelişimi görüp yeni nesil pikap üretimine başladı. Plakevleri eskiden sadece müdavimlerinin uğradığı mekanlardı. Şimdi çok farklı kesimlerden insanlar gelip pikap ve plakları inceliyor, bilgi alıyor. Plak satışlarında gözle görülür bir artış var. Özellikle ünlü sanatçıların plakları rafta durmuyor” dedi.

Plaklara en çok 1980 öncesi doğumluların ilgi gösterdiğini belirten Birol Üzmez, bu kesimin nostalji yaşamak istediğini belirterek şunları söyledi:
“1980'lere kadar evlerde müzik, plaklardan dinlenirdi. İnsanlar plağı kabından dikkatlice çıkarır, tozunu alır ve yine dikkatlice pikaba yerleştirirdi. Plağın üzerinde daireler çizen pikabın iğnesini izlemek ayrı bir keyif veriyordu.

Kaset ve CD'ler çıkınca plak ve pikaplar, evde gereksiz yer kaplıyor düşüncesiyle depoya kaldırıldı ya da eskiciye satıldı. Plaktan asla vazgeçmeyen bir kitle sayesinde plakçı dükkanları hiç kapanmadı. Şimdilerde müziği plaktan dinlemek yeniden moda oldu. Bu modanın geri gelmesinde Issız Adam filminde Ayla Dikmen'in “Anlamazdın” şarkısının çalınması dönüm noktası oldu. Bu filmde plağın yeniden kabından çıkarılıp pikaba yerleştirilmesi ve şarkının çalması, insanları geçmişe götürdü. TRT'de yayımlanan “80'ler” dizisi de plakları iyice gündeme taşıdı.”

Ayla Dikmen'in plakları 500 lira

Üzmez, plak modasını gençlerin canlandırdığına dikkat çekerek özellikle Türkçe rock dinleyicisi genç kitlenin bu müziğin geçmişini öğrenmek için Cem Karaca, Barış Manço, Üç Hürel, Fikret Kızılok, Moğollar gibi sanatçıların plaklarını aramaya başladığını ifade etti.

Bazı sanatçıların bu akımı görerek yeni basım plak çıkarmaya başladığına dikkat çeken Üzmez, “Çok da iyi satıyorlar. Yenilen bir teknoloji, şimdi yenildiği teknolojiye karşı üstünlük sağlıyor” dedi.

İnternette oldukça canlı bir plak piyasasının oluştuğunu belirten Üzmez, ikinci el alışveriş sitelerinde plak fiyatlarındaki artışın dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Sezen Aksu'nun “Sezen Seley” adını kullandığı dönemde piyasaya sürülen imzalı 45'lik plağının 2 bin lira, Elvis Presley'in 10'lu “longplay” setinin 3 bin lira fiyatla alıcı beklediğini ifade eden Üzmez, şöyle devam etti:
“Fiyatlar çok yükseldi. Bu da plağa ilgi duyan kitleyi olumsuz etkiliyor. Plak bulmakta zorluk çekiliyor. Özellikle çok satan sanatçıların plakları yeniden basılmalı. Türkiye'de plak üreten fabrikalar 1980'lerin ikinci yarısında tamamen kapandı. Fiyatlar, plağın zor bulunur olmasına ve kalitesine göre değişiyor. Issız Adam filmi öncesinde Ayla Dikmen'in plağını kimse 10 liraya almıyordu. Filmle birlikte 500 liraya kadar çıktı. 2 yıl önce Ajda Pekkan'ın 15-20 lira olan plakları, bugün 60-70 liraya zor bulunuyor.

Eski plakların yeniden basılması durumunda fiyatları düşecektir. İnternette bir dönem 500-600 liraya satılan Bülent Ortaçgil'in “Benimle Oynar mısın” plağının yeni basımıyla birlikte fiyatı 70 liraya düştü.”

Üzmez, plakları en çok aranan sanatçıların başında Zeki Müren, Sezen Aksu, Barış Manço, Cem Karaca, İlhan İrem, Tanju Okan, Mine Koşan, Ajda Pekkan, Müzeyyen Senar, Erkin Koray, Neşet Ertaş, Gönül Yazar'ın geldiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!