Taş olsa Vivaldi'ye dayanmaz

Güncelleme Tarihi:

Taş olsa Vivaldiye dayanmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çanakkale Belediyesi'nin, çöp kamyonlarında 3 yıldır Vivaldi'nin ‘Dört Mevsim’ adlı eserini çaldırarak çöp toplatmasına karşı İbo'cular seslerini yüksetlmeye başladı. Olayın birinci dereceden mağduru olan

temizlik işçileri ise ‘‘Taş olsa bu Vivaldi'ye dayanmaz’’ diyor.

Çanakkale'de Vivaldi'nin ünlü ‘‘‘Dört Mevsim’’ine karşı yoğun muhalefet sloganını buldu: ‘‘Bu Vivaldi'ye taş olsa dayanmaz’’Çanakkale’de 'Vivaldi tartışması' giderek alevlenirken, bazı vatandaşlar da çöp kamyonlarında 'Top 10' listesine göre müzik çalınmasını önerdi.

Çanakkale'de 3 yıl öncesine kadar çöpler, diğer kentlerimizde olduğu gibi toplanıyordu. Temizlik işçileri caddelere ve sokaklara girdiklerinde, ‘Çöööp’, ‘Çöpçüüü geldi!’ diye bağırıyor, araçlar korna çalıyor evlerden, işyerlerinden çöp tenekeleri dışarıya çıkarılıyordu. 3 dönemdir seçilen Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li İsmail Özay, çöp toplama konusunda yenilik yaptı. Sokak başlarındaki çöp bidonları kaldırıldı. Cadde ve sokaklarda araçların geçiş saatleri ilan edildi. Araçların sokağa girdiğini duyurmak için müzik çalınması gündeme geldi.

YETTİ GARİ 4 MEVİS

TRT Televizyonu'nun yıllarca hava durumunu verirken fon müziği olarak kullandığı Vivaldi'nin 'Dört Mevsim' eserini halkın kolay anlayıp seveceği, yumuşak ritmiyle olumlu etki yaratacağı düşüncesiyle bu müzik seçildi.

Çöp kamyonlarının Vivaldi'nin 'Dört Mevsim'ini çalarak dolaşması ilk günlerde yadırgandı ancak daha sonra halk uygulamayı sevip benimsedi. Ancak aradan geçen 3 yılda Çanakkaleliler bu müzikten yavaş yavaş sıkıldı. Kentin çöplerini toplayan Belediye Şirketi Halk Temizlik İşleri'nin telefonlarına gelen şikáyetler, son günlerde artmaya başladı. Telefon edenler çeşitli sanatçıların eserlerinin çalınmasını isterken ezici çoğunluk ise tercihini İbrahim Tatlıses'ten yana koydu.

NE DİYOR ANLAMIYORUZ

Temizlik İşleri'nde görevli işçiler yıllardır dinledikleriz klasik müziğe bir türlü alışamadıklarını, 'Dört Mevsim'in kendilerini uyuttuğunu, hareketli müzik istediklerini söylüyor. Arkadaşların adına da konuştuklarını ifade eden temizlik işçilerinden Mehmet Turan, ‘‘Sabahtan akşama kadar Vivaldi dinleyip, kafamızı şişireceğimize İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Orhan Gencabay çalsın daha iyi. Hiç değilse onların ne söylediğini anlarız. Hem de eğlenerek çöp toplarız’’ dedi. Bir başka temizlik işçisi Cahit Yılmaz de ‘‘Vivaldi artık bizi rahatsız etmeye başladı. Üç yıldır her gün aynı müziği dinliyoruz. Taş olsa dayanmaz. Üstelik bu müzik kıvrak ve canlı değil. Bizi iş sırasında yavaşlatıyor’’ diye konuştu.

SKEÇLERE KONU OLDU

Türkiye'de ilk kez 1997 yılında Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan müzikle çöp toplama uygulaması, televizyonlarda da güldürü programlarına konu edilmişti. Şovmen Hamdi Alkan, televizyondaki ‘Reyting Hamdi’ programında Vivaldi'li çöp toplama işini konu yapmıştı. Programda elinde süpürgesiyle Vivaldi'nin müziği eşliğinde dans ederek çöp toplayan bir temizlik işçisini canlandırmıştı.

Sıradışı başkan

Çanakkale Belediye Başkanı İsmail Özay, ilk kez 18 Mart 1988 Çanakkale Deniz Zaferi Kutlama Törenleri'nde dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın gelişinde ayağa kalkmadığı için dikkatleri üzerinde toplayıp Türkiye gündemine yerleşti. İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden 10 ay uzaklaştırılan Özay, Belediye Hizmet Grupları adlı şirketin başına geçip görevden uzak kaldığı süre içinde belediyeyi yakından takip etti.

Bölge İdare Mahkemesi kararıyla görevine iade edilen Özay, makam aracı yerine bisikletiyle kent içinde dolaşarak da sıradışı bir tablo çiziyor. İnşaat Mühendisi olan Özay üç dönemdir koltuğunu da kimseye kaptırmıyor.

Bıkkınlık verdi

Çanakkaleliler, müzik eşliğinde çöp toplanmasına olumlu bakıyor. Tartışma konusu ise müziğin türü. Son yıllarda 18 Mart Üniversitesi sayesinde vitrini değişen çoğdaş bir batı kenti olan Çanakkale'de fantezi-arabesk müzik isteyenlerin sayısı hiç de az değil. Özellikle yerli halk bu tür müzik istiyor.

Emel Çalkan (Öğrenci) :

Belediye hizmet araçlarında müzik yayını yapılması uygulamasını ilk kez Çanakkale'de gördüm. Çok hoş bir uygulama, ama aynı müzik sıkıyor. Bence her hafta müzik değiştirilmeli. 'Top 10' listelerine göre bir derleme yapılabilir.

Hüseyin Günaydın (Çay ocağı işletmecisi)

Vivaldi yerine çöp araçlarında daha kıvrak müzikler çalmalı. Tatlıses, Özcan Deniz, Mahsun Kırmızıgül ya da İsmail Türüt de olabilir.

Arif Kaya (Pastane sahibi)

Vivaldi bıkkınlık verdi. Daha hareketli parçalar çalınabilir. Herkesin sevdiği İbrahim Tatlıses benim favorim. Belediye halkın sesine kulak vermeli.

Cüneyt Yıldız (Kuaför)

Türk Halk Müziği ve arabesk çalınmalı. Klasik müzik daha üst tabaka insanların anladığı bir müzik türüdür. Dar gelirli kendini daha iyi hissettirecek, hareketli ve şen şakrak müzikleri seviyor. İbrahim Tatlıses benim arzu ettiğim bir sanatçı.

Mehmet Atay Bora (Taksici)

Çöp kamyonlarında hergün aynı müziği dinlemek bence saçmalık. Çok değerli sanatçılar var. Sezen Aksu'dan, Nilüfer'e, Tatlıses'ten Gencebay'a sevilen sanatçılarımızı hergün dinlesek de bıkmayız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!